*

  • kısmi eksi sozluk hali
  • ismail ismi konusunda takıntılı bir tdk internet hizmeti.

    http://tdk.org.tr/adsozlugu/ayrinti.asp?id=5027

    değiştirilir belki diyerekten copy-paste yapıyorum:

    ad : ismail

    köken :

    anlam : toplara verilen genel isimdir

    kullanım : top ismi

    söyleyiş :
  • açılışındaki (bkz: ismail) tanımı ile yaran site.önce adrese baktım acaba biri ismail diye arkadaşıyla dalga mı geçiyor diye ama gerçekmiş sanırsam,galiba,belki??
  • ismail ismini taşıyanların rahat bir ohh çekebilmelerini sağlayan site.

    bugün itibariyle sitede ismail isminin tanımı düzeltilmiştir.

    günün gereksiz bilgisi: eski durumda ismail isminin sitedeki id'si (entry numarası gibi) 5027 iken, şimdi bu id 10812 olmuştur. yani ilgililer, tanımı düzeltmek yerine, silip tekrar yazmayı tercih etmişler. yeni url'yi de vereyim, tam olsun:

    http://tdk.org.tr/adsozlugu/ayrinti.asp?id=10812

    ha, dersen ki "yok arkadaşım, ben siteye girmek istiyorum direkt, uğraştırma beni ismail'le, hamdi'yle", o zaman hemmen ana sayfanın url'sini vereyim:

    http://tdk.org.tr/adsozlugu/

    ama gerek yoktu yani, söyleyeyim. yukarıdaki url'yle de aynı işi yapabilirdin. neyse, tercih meselesi. çünkü ismail sayfası açılsa bile, orada yine arama şeyi var, aratırdın ismini. ya ben lan neyse bir sey diyemiyorum.
  • tdk'nin (sözlükte büyük harf yok mirim), kişi adlarını cinsiyete göre sınıflandırırken dahi ne kadar beceriksiz olduğunu görebileceğiniz bir internet hizmeti.

    bakınız alıntı: "sözlüğümüzde 3612 kız, 7230 erkek olmak üzere toplam 10842 kişi adı bulunmaktadır."

    bu ne demektir sayın okuyucu? ben size söyleyeyim hemen. deniliyor ki, bahsi geçen sözlükte "kız" cinsiyetine sahip tam 3612 adet örnek bulunmaktadır.

    "yok efendim, öyle şey olur mu, siz yanlış anlamışsınız" diye söylenenlere, hemen tdk'nin güncel türkçe sözlüğünden alıntı yapayım da ne kadar takıntılı birisi olduğum ortaya çıksın.

    lütfen çekinmeden bakınız: "dişi çocuk"

    evet ilk tanım bu. demek ki, ortada bizim bilmediğimiz bir cinsiyet mevcut. benim bildiğim homo sapiens sapiens'in iki adet cinsiyeti var. birisi erkek, diğeri de kadın.

    hadi bakalım, çık çıkabilirsen bu işin içinden...
  • "kelebek, dik, asalbegüm, yaşdaş" gibi garip isimler barındıran sözlüktür. hangi aile çocuğuna "dik" der ki?
  • http://www.tdk.org.tr/…aa849816b2ef0bf5b4755d05b9eb adresinden ulaşılan sözlük.

    hemen bir örnek sorgulama yapalım:

    orhun: orta asya türklerinin kullandığı en eski yazı

    e tabi. moğolistan'da orhon diye bir ırmak yok. o ırmağın yakınında bulunan yazıtlara ırmağa izafeten "orhun yazıtları" denmiyor. o yazıtlarda kullanılan alfabeye de yazıtlara izafeten "orhun alfabesi" denmiyor. orhun 'orta asya türklerinin kullandığı en eski yazıdır'. ben bilmem tdk bilir.
  • artık adımın anlamına bir cevap verebilmemi sağlayan sözlük şeysi.

    "anlamı nedir?" diye soranlara, ortamın samimiyetine göre kimi zaman "yau yok bi anlamı felan, ablamın adına uysun diye koymuşlar" kimi zamansa "adana'da bir nehir adı" diye cevap veriyorken*, öğrendim ki "yüksel, yücel" anlamına geliyormuşum.

    hayat artık gerçekten daha kolay. yaşasın tdk kişi adları sözlüğü.

    yalnız ben hiç duymamıştım ismime dair böyle bir anlam, etimolojik olarak da bir çağrışım yapmadı pek ama, bilemiyorum nasıl bir kaynak kullanıyorlar.
  • osman isminin aslında bir tür kuş ve ejderha'dan geldiğini öğrendiğimiz kişi adları sözlüğü.

    bir anda sempatik geldi, yılların osman'ı.

    ancak kubilay isminin anlamına bakıyorsun, ünlü bir hükümdar diyor. birader biliyoruz hükümdar ismi olduğunu, anlamını sorduk sana. cengiz için verdiği cevaba bakın ve çay demleyin;

    "2. tarihte büyük moğol imparatorluğu´nu kuran türk hükümdarı."

    ayrıca altar ismine de anlam bulamamıştır. "altar'ın oğlu tarkan'ın" tüm karizması gömülmüştür. ve de evet, ailemdeki tüm isimlere tek tek bakıyorum.
  • türkçe kişi adlarına yanlış, alaycı, kimi zaman aşağılayıcı tanımlar yazan türk karşıtı oluşum.

    12 eylül sonrası oluşturulan bu dinci/osmanlıcı/arap milliyetçisi kurum, türkçe'ye ve türk ekinine saldırmak için adeta fırsat kolluyor.
hesabın var mı? giriş yap