• " temel analiz genelde bir firmayı inceler ve alınır veya satılır der. o kadar.. hangi fiyattan alınıp hangi fiyattan satılacağını bile söylemez... felsefe olarak da hep alımdadır.. yurt dışında yatırımcılara danışmanlık yapan aracı firmaların genelde senet tavsiyeleri konusunda ratingleri vardır.. öğrenmeniz için söyleyeyim ( parantez içindeki açıklamalar yurt dışında yatırımcılara verilen tavsiyeler konusunda piyasalardaki kurtların biraz da alaylı olarak yazdıklarıdır , buradakiler alınmasın ) bu tabirleri yurt dışında al ( yolun yarısını geçtik ama gene de para kazanılabilir ) , orta vadeli tutulabilir ( tepeye doğru gelinmekte ama biraz daha yol var ) , uzun vadeli tutulmalı ( yani kısa vadede foslayacak ama söyleyememekteyiz ), satılabilir ( çoktan satılmalı idi ama ) şeklinde sıralamak mümkündür.... "

    ahmet mergen
  • temel analiz konusunda osric'in söyledikleri kismen dogru olmakla birlikte eksikler de vardir. temel analiz, bir firmanin bilançosunun, gelir tablosunun ve diger finansal tablolarinin analizini içerir. analist bu incelemeler sonrasinda gelecek yillar için tahminlerde bulunur. bunun sonrasinda da bu tahminleri, şirketin degerlemesini yapmak için kullanir ki degerleme yöntemleri çeşitlidir. adi üstünde değerleme sonrasinda incelenen şirket için bir deger çıkar ortaya. bu genelde orta uzun vadeli bir süre için geçerlidir. şirketin piyasa değeri bu değerin altındaysa al, üstündeyse sat tavsiyesi verilebilir. tabi bu arada endeksin yönünün ne olacağı ve çıkış/iniş potansiyeli incelenmelidir. atiyorum endeks %40 çıkacak gibi görünüyorsa, sadece %10 yukari çıkış potansiyeli olan şirkete ya da hisse senedine al demek saçmadır. dolayısıyla, temel analiz satılacak fiyatı ve dolaylı olarak alınacak fiyati gayet net olarak açıklayan bir analiz yöntemidir. her konuda olduğu gibi temel analizin dogrulugu, o analizi yapan analistin yetkinligine baglidir.
  • bir $irketin,
    -dogru i$leri, dogru $ekilde, etkin ve efektif bicimde yaptigina bakan
    -finansal tablolara data mining ceken,
    -forecasting'e de caktirmadan deginen,
    dogru yapilirsa guzel getiriler getirecek finansal/ekonomik aractir.

    analiz kelimesini hor kullanan* basit bir klonu icin, (bkz: teknik analiz).
  • chartist olmanin ilk kurali, temel analiz ile bilinen her $eyi unutmak ve kucuk yatirimcilari uyutacak $ekil ve $emallere girmektir.
  • bir cumle ile ozetlemek gerekir ise, menkullerin piyasada nasil trade ettigi ve fiyat degismelerinin nasil oldugu haricinde herseyi inceleyen analizdir. burda bir sirketin menkulunun degerini etkileyen en onemli faktor olan issuerin karlilik beklentisidir. iste bu karlilik beklentisini olcmek icin:
    -borc/ozkaynak orani
    -kar marjlari
    -hisse kari odeme oranlari
    -hisse basina dusen kazanclar
    -pazar payi
    -faiz,varlik (asset) ve hisse odeme oranlari
    ve son olarak sirketin ne kadar kaliteli sekilde yonetildigi gibi kriterlerin isiginda temel analizi kullaniriz.
  • trend takipçileri genelde temel analistleri yadırgarlar.. onlara göre temel analistler işin alakasız boyutuyla uğraşırlar.. bu düşüncelerinide şu fıkrayla pekiştirirler..

    bir trend takipçisi bir temel analistçi arkadaşının evinde yemek yemeye gitmiş. o sırada masadan bıçak düşmüş ve temel analistçi ayağını hiçbir yere kaçırmamış. bıçak ayağına saplanmış.. trend takipçisi "ayağını neden çekmedin" demiş temel analistse "yükselir diye bekledim" cevabını vermiş.. (şaka maka bir yana bu fıkrayada temeli yerleştirdik)..

    aslında tarafsız açıdan bakacak olursak hikaye bayağa bir gerçekçidir ve durumu çok iyi bir şekilde özetlemektedir. fakat uzun vadeli yatırımları esas alan trend takipçiliği her ne kadar yadırgasada temel analize ihtiyaç duymadan edemez..
  • (bkz: #25138282)
  • sermaye piyasalarında işlem gören menkul kıymetler arasından hisse senetleri bazında inceleyecek olursak;

    temel analiz, "hangi hisse senedinin alınmalı/satılmalı" sorusunun cevabını bizlere verir. analistin işi zaten sadece mali tablolara bakmak değil, sektörel incelemeler yapmak ayrıca söz konusu hisse senedi ihraçcısı anonim ortaklığın ilişkili olduğu ülkelerin genel ekonomik durumundan, mevsimsel etkilere kadar birçok parametreyi incelemek üstüne kuruludur.

    teknik analiz ise temel analiz ile belirlenmiş hisse senetlerinin " ne zaman alınmalı/satılması" sorusunun cevabını bizlere açıklar. aslında iki analiz türü de birbiri ile ilişkilidir.

    türkiye genelinde aracı kurumlar araştırma bölümünde sayıca daha fazla temelci analistler bulundururlar.(bu yaklaşımı ben de destekliyorum.) teknik analiz kısmında çeşitli yazılımlardan destek almak mümkün iken, temel analiz kısmında tamamen insan emeği önem kazanmaktadır. şöyle bir örnekle açıklayayım: geçenlerde türkiye'de faaliyet gösteren, halka açık bir bankanın ikinci çeyrek mali tabloları yayınlandı. büyük aracı kurumlardan bir tanesi bu bankanın ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre karını ve gelirlerini artırmasından ötürü alınabileceğini savunurken, başka bir aracı kurumun ilgili banka hakkında yayınlanan araştırma raporu, bankanın ikinci çeyrek karının 2011 ikinci çeyrek karına göre düşük olduğu, bu yüzden portföyden satılarak çıkartılmasını tavsiye ediyordu. buradan da anlaşılacağı üzere, temel analiz tamamen görecelik üstüne kurulu bir alan. bu açıdan bakıldığında bile aslında ne derece önemli bir konu olduğu anlaşılıyor.
  • ekonomi, sektor, sirket analizi ve kar tahminleri asamalarindan olusan analizdir.
hesabın var mı? giriş yap