• muhtemele "termal transistor" gibi bir $eyin kisaltmasi..
  • thermal resistor gibi bir şeyin kısaltması olması daha muhtemel olan şey. çünküm sıcaklıkla değişen direnç söz konusu...
  • ortam sıcaklığı arttıkça azalan, sıcaklık azaldıkça artan direnç değerlerine sahip olan değişken direnç. sıcaklığa bağlı farklı hızlarda çalışan fan devrelerinde kullanılır.
  • kobalt, nikel ve manganez oksitlerinin karışımından oluşan bir yarı iletken.sıcaklık direnç katsayısı yüksektir ve sıcaklık ölçmede kullanılır.
  • yarı iletken maddeler kullanılarak üretilen sıcaklık ölçme sistemlerinin genel adı.
  • metal-oksit yarı iletken malzemedir.

    termistörler, demir grubu geçiş elementleri olan cr, mn, fe, co ve ni elementlerinin oksitlerinden yapılmışlardır. belirgin özellikleri, dirençlerinin sıcaklığa göre hızlı bir değişim göstermeleridir. bu özellikleri nedeniyle sıcaklık algılayıcısı yani bildiğimiz sensör olarak otomobil sektöründen yangın söndürme sistemlerine kadar çok geniş bir alanda kullannılırlar. disk, çubuk ve vida şeklinde çeşitli büyüklükte tipleri vardır. termistörler 20 derece celcius'daki direnç değerleriyle belirtilir. örneğin 470 ohm'luk bir termistör dendiğinde, bu termistörün direncinin 20 derece celcius'daki değerinin 470 ohm olduğunu anlarız.
  • özellikle 10 kohm'luk ntc tipleri çokça kullanılan sıcaklık ölçüm komponenti. çok hassas ve hızlı işleriniz yoksa oldukça güvenilirdirler. eğer mikrokontrol temelli bir sistem kurup ölçüm sıklığını arttırıp ortalama hesap elde ederseniz oldukça güvenilirlerdir ama bu işlemler işlemci zamanından harcayacağı için dezevantaj oluşturabilir.

    mikrokonrol sistemlerinde steinhart-hart eşistliğini algoritmanıza sokarak kodlamanız gerekir. hayvani ucuzdur, mikrokonrolcülerin analog girişinden direk bağlayıp yönetecek ve çok hassas olmayan işlerde kullanacaksanız metrelerce öteye kablolayabilirsiniz.

    çok profesyonel ve datasheetlerine girmeden bulduğum en güzel kodlama ve steinhart-hart kodlama örneği için ladyada çok güzel bir tutorial hazırlamış (arduino için ama pic ve herhangi mikrokontrolcüye de kolayca aktarılabilir):

    https://learn.adafruit.com/thermistor/overview

    .
  • ntc ve ptc olmak üzere iki çeşittir. ntc termistörde elektriksel direnç ile sıcaklık ters orantılı iken ptc termistörde tıpkı rtd'de olduğu gibi doğru orantılıdır. ptc tipleri özellikle elektrik motorlarında sargıları aşırı ısınmaya karşı korumada yaygın olarak kullanılır.
  • yangın algılama sistemlerinde kullanılan sıcaklık dedektörleri algılamayı termistör ile yapar.
hesabın var mı? giriş yap