• yüklenilen bir olguyu suçlanan kişinin (şüpheli, sanık, davalı) ya kendisinin ya da üçüncü kişinin yaptığını ya da yapmış olabileceği bu yüzden sonuç olarak eylemin kendisinden meydan geldiğini kabul etmek ve fakat olayın aslının göründüğü gibi olmadığını iddia etmektir.

    örnek: telefondan hakaret edildiği iddiası üzerine sanık, evet bu yazı bana ait telefondan gönderilmiş; ama ben yazmadım kuzenim yazmış/herhalde.

    örnek: telefonumda çocuk pornosu var kabul; ama bunu ben yüklemedim kuzenim yüklemiş ya da virüs nedeniyle yüklenmiş (olabilir).

    örnek: evet öldürülene isabet eden mermilerden biri bana ait; fakat ben tabancayı ateşlemedim.

    örneğin evet bir tokat attım; ama o da benim bacıma sövmeseydi.

    bla bla bla diye örnekleri çoğaltılabilen bir hukukî terimdir.

    tevilli ikrarda bulunan taraf kısmen ispat yükünü üzerine alarak işin aslının öyle olmadığını ispatla yükümlü hale gelir.

    "tevil yollu ikrar" diye de geçer.
  • bir durumun ya da olgunun doğruluğunu, ileri sürüldüğünden farklı bir gerekçe ile kabullenme anlamına gelir. örneğin bir kişiyi telefonla taciz ettiğiniz iddia edildiğinde "telefon ettim; ama konuşmamız sırasında sadece bayramını kutladım" derseniz, bu bir tevilli ikrardır. başka delillerle desteklenmesi kaydıyla tevilli ikrar, yargılamalarda vicdanî kanaatin mahkumiyet yönünde oluşması için yeterli görülebilir. verilen örnek bakımından "telefon geçmişleri incelendiğinde bayram tebriği alışkanlığı bulunmadığının anlaşılması, telefonla görüşmenin bir erkekle kadın arasında makul sayılabilecek bayram tebriği görüşme saatleri dışında yapılması, arayan ve aranan arasında bu şekilde bir arama yapılmasını makul gösterecek derecede sosyal ilişki olmadığının ortaya çıkması, birden fazla kez arama yapıldığının anlaşılması v.s." gibi hâller, tevilli ikrarın, ikrarda bulunan aleyhine sonuç doğurmasına neden olabilir.
  • aşağı yukarı şöyle bir şeydir:

    https://www.youtube.com/watch?v=dnhp4rmdg6i
hesabın var mı? giriş yap