• (bkz: askerlik)
  • farklı bir dalda bilgi sahibi olmak, kendini başka bir konuya kanalize etmek olabilir. yüksek lisans sadece doktora yapmak ya da akademisyen olmak için yapılmıyor. bu soruyu soran yüksek lisans yapmamalı mesela.
  • doktora için yüksek lisans tezi yazmış olmak diye bir şart yoktur. doktora için yüksek lisans yapmış olma zorunluluğu bile yoktur. yüksek lisans yapmadan doktoraya kabul almak türkiye'de ender olmakla birlikte yönetmelikler çerçevesinde mümkündür. tezsiz de olsa bir yüksek lisansınız varsa bundan sonra da doktoraya haydi haydi başvurabilirsiniz.

    kaynak merak edenlere itü lisansüstü yönetmeliği ve boğaziçi lisansüstü yönetmeliği

    dolayısıyla burada sorulması gereken, amaç akademisyen olmak değilse neden tezli yüksek lisans yapıldığı olabilir. bu daha basit bir soru.
  • yeni birseyler ogrenmek olabilir.
  • (bkz: kendini geliştirmek) anlamıyorum arkadaş okumanın getirisi sorgulanıyor var mı böyle bir şey?

    başında olduğum bir işletme var, akademik kariyer yapıp hocaların peşinde koşturamam. enerjimi ve zamanımı kendi işime vereceğim. ben neden durup tez yazmakla uğraşayım ki?

    yüksek lisansa başlama sebebim teorik işletme bilgilerimi geliştirmekti * bunu yaparken lisans eğitimimde * değerlendirmediğim erasmus fırsatını değerlendirmek de diğer sebepti.

    sonuç olarak yüksek lisansın bir yılını yurt dışında okudum ve türkiye'de girdiğim derslerden ve tezli mezun olanlardan çok daha fazla derse girdim, yeni şeyler öğrendim. yurtdışında fazla ders almamdan şikayetçi olmadım hiç bir zaman.

    sonunda diplomayı aldım astım, ama benim için o diploma değil, yüksek lisansın bana yaşattıkları, açtığı ufkum ve kazandırdığı düşünceler önemli.
  • tezsiz yüksek yapanlar, özellikle bilişim ya da mühendislik bölümlerinden bahsediyorum, sene sonunda proje yaparlar. bu projeler de sağlam projeler olur. okuluna göre değişir tabi. ama aslında tez yazmaktan farkı yoktur. yine fazlaca emek ve teori dışında pratikte de çalışan bir şey yapmanız gerekir ciddi anlamda emek çoktur.

    akademik devam etmeyecekse adam iş hayatına yönelik olarak tezsiz yüksek lisans yapar. bir diğer sebebi yurt dışına gitmeyi kolaylaştırabilmesidir, özellikle nitelikli göçmen başvurularında puanınızı arttırır.

    ülke içinde iş bulmayı ve yükselmeyi de sağlayabilir. yine belli bölümler için konuşuyorum ve tabii ki adam akıllı üniversitelerde yapılan yüksek lisanslardan.

    belki de adam sadece okumayı ve kendini geliştirmeyi seviyor da olabilir. başkalarının hayatları ve seçimleri için çok kafa yormamak lazım sanki yani çok şey yapmayın bence.
  • dunya'nin en iyi 2 universitesinden biri olan stanford'da electrical engineering bolumunun master'inin tezsiz oldugunu dusunursek, cok buyuk amaclari da olabilir bu kisinin.
  • akademik kariyer düşünmek istemeyenler için olabilir. hatta bunun açıköğretim gibi, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans olanı da var. kendine yeni bir şeyler katmak, farklı sektöre yönelmek için olabilir. benim de aklımda var mali müşavirlik stajı için yapmayı düşünüyorum.
  • açıköğretim lisans diploması üzerine yüksek yapmayı tercih eden insan da olabilir.
  • eskiden tezsiz yüksek lisansla pedagojik formasyon alırdık lan ibneler. biriniz bile dememişsiniz.
hesabın var mı? giriş yap