• "köroğlu bugün yaşasa net linç edilirdi, bıçaklanırdı, dağlara özgürlük yazan anadolu halkı nasıl davar sürüsüne dönüştü esas sorun bu" geçenlerde p.c. böyle yazmış twittera. burdaki n a s ı l sorusuna orta güney asya coğrafyası bağlamında verilmiş bir cevap. yazarı james c. scott. devlet anti devlet diğerini sadece antiliğe hapseden durumdan çıkarak düşünebilmek ve devlet göçebe gerilimine bakmak hepimize yeni yılda mutluluk huzur barış aşk sağlık para değil çayır çimenlerde koşma fırsatı getirir dileklerimle bu entryi burda bırakıyorum.
  • ilk basımı 2009 da yapılmış james c. scott kitabı. ilgili yayınevleri türkçe'ye çevirseler de alıp okusak.
  • cihangir'de bir kafede otursa azıcık - yaşından ötürü - sırıtacak dünyalar kadar saygı ve övgüyü hak eden siyaset bilimci ve antropolog james c. scott'ın iki noktasından sonra "an anarchist history of upland southeast asia" diye devam eden kitabı.

    zomia diye belirttiği uzak asya'da dört beş ülkenin sınırları arasına dağılmış "dağlık" bölgede tarih boyunca yaşamış insanlar üzerinden "devlet olmadan bir yaşam mümkün mü?" sorusunu soran ve bu coğrafyadaki siyasî, iktisadî, kültürel veçhelerden buna cevap arayan bir kitap.

    her ne kadar, ibn haldun düşüncesiyle - bilhassa girişte - yeterince ilgilenmemiş olması ve tarihçilerin antropologlara yönelik ahistorik olma eleştirisi dile getirilebilecekken, scott, öncelikle kabileden yerleşik hayata giden "uygarlık evrimi"ne bir tokat atıyor, sonrasında günümüzde bile "ilkel" görünebilecek kabilelerin toplulukların "bilinçli" ve "politik" bir tercihle devletten kaçındıklarını ikna edici şekilde iddia ediyor. hatta bu "hakir görülen" toplulukların bu devletsizlik tercihinin gündelik hayattaki örgütlenmelerinden, tarımsal ürün tercihlerine kadar ('agriculture of evasion') uzanan bir şekilde kararlara kadar gittiğini gösteriyor.

    buna bir örnek olarak ise hain, yayılmacı roma'nın divide et imperadeyişine karşın - ernest gellner'den arakladığı - "bölün ki yönetilme" (divide that ye be not ruled) gibi bir deyişle bu toplumların tercihlerinin yönünü* gösteren kitap.

    nitekim, kimi yerlerde tekrarla biraz kendini yinelese de 193 yaşına gelmiş olmanın rahatlığı ile sentetik yazmanın getirdiği rahatlıkla, genç ampirikçileri endişeye sevk etse de "devletsizlik" veya "devletsiz olma hâli"ni bir olağanüstülük, norm-dışı olmaktan çıkarıp rasyonel bir tercih olarak öne çıkarmasıyla, bu sorulara kafa yoranlar adına müthiş şekilde ufuk açabilecek kitap.
hesabın var mı? giriş yap