• son derece orjinal bir film (adamlar 1951de cekmis, o zamanlar uzayli gelip dunyali biz dostuz dese bile orjinaldi herhalde, ki klaatu da diyo zaten). uzayli irkinin ne dost ne de dusman olmamasi cok ilginc. adamlarin dusuncesi bana dokunmayan yilan bin yasasin. klaatu konusmasinda dunyanin ic islerine karismayacaklarini, ancak diger gezegenleri tehdit ederlerse sonucuna katlanacaklarini soyluyor. konusma her ne kadar fasizanmisca gozukse bile "now this does not mean giving up any freedom. except the freedom to act irresponsibly" (meali: bu hicbir ozgurlukten vazgecmeniz anlamina gelmiyor. sorumsuzca davranabilme ozgurlugu disinda) cumlesi amacin fasizm degil anarsi karsitligi oldugunu ortaya koyuyor.

    dunyanin su anki durumu goz onune alindiginda gercekten de klaatuyla bush arasinda benzerlik kurulabilse bile, klaatunun "allahin primitif gezegeniyle kim ugrascak" dememesi ve gorta atil kurt yapmamasi (bir baska deyisle preemptive striketan kacinmasi), kendisini birlesmis milletler guvenlik konseyine daha fazla yaklastiriyor.
  • dikkat ettim de, bu filmdeki -o zamana gore- futuristik olan dizaynlar zamanının cok cok ilerisinde. her şey yuvarlak, "köşe" seviyesi çok altlarda. hatırlatırım ki su damlacığının da yuvarlaktır (yuvarlak ne lan anaokulu cocugu gibi, ozur dilerim efendim "küre") , doğadaki en ergonomik süpersonik şekildir küre. sonracıma, hersey wireless, sensör teknolojisi söz konusu (lambaların falan önünden elini geçiriosun yanıyo, sönüyo - sene 1951!)

    sosyo-politik olarak hiç girmiorum, alanım diil` : limonlu smiley`.
  • uzaylilar insanoglunun kulagini cekmek uzere, gorev adami bir elcileriyle ketum robotunu dunyamiza gonderirler. uzayli ilmimizle tibbimizla dalgasini gecerken ketum robot da iki figurani sua manyagi yapip sovunu sergileme firsati bulur. geldikleri gibi umarsizca cekip giderler.
  • klaatu'nun halk arasına karıştığı zaman kendisine seçtiği mr. carpenter isminin de katkısı ile, uzaklardan gelen karakter isa ile özdeşleştirilmiştir. twilight zone'un zeki, eğlenceli ve mesaj kaygılı bilimkurgu anlayışına en yakın filmlerden birisidir aynı zamanda.
  • naif yorum: bir uzaylı dünyaya iner ve tüm ilmine irfanına karşı asla sahip olmadığı dostluğu, sevgiyi bulur, mekanik dünyasından uzaklaşır. az kaldı bir dünyalıyla halvet olacaktır (devamı terminatör'de)

    politik yorum: malum, soğuk savaş dönemi nükleer tehdit ve dehşet dengesi üzerine kuruluydu; bunun sinemaya yansımaması düşünülemez. (devamı dr strangelove'da)

    dini yorum: kıyamet yaklaşıyor, zaten alametler de arttı zina olsun skyscraper bi yana. klaatu'nun clark kent ismi carpenter; zaten öldükten sonra da diriliyo. alenen bir mesih alegorisi, dünyaya bir uyarı. (devamı the matrix'de)

    bilimkurgusal yorum: döneminin ötesinde efektler ve atmosfer. ama klaatu'nun matematik bilgisi abartılı. evrenin her yerinde matematik aynı sembollerle yapılıyor olamaz. (devamı: coming soon)
  • günlerden birgün radarlara bilinmeyen bir cisim yakalanır. bu bilinmeyen ya da tanımlanamayan cisim hızla dünyaya yaklaşmaktadır. geldiğinde görürüz ki bu bir uzay gemisidir. sonra içinden parlak bir uzaylı* ve robotu çıkar. klaatu, selam dunyalı biz dostuz mesajını verir, ama bu durumdan tırsan askerlerden biri panikle onu vurur. vee tabi sonra da olaylar gelişir.. viuvv viuvv dın dın dın dın gibilerinden müziklerde buna eşlik eder.
    konusuna kabaca ''uzaylıların dunyayı istilası'' dersek, bu konuda çekilen ilk filmlerden biridir. basarlı atmosferi ile de dönemin otesinde bir film. tabi bir dünyalı olarak, klaatu biraz götü kalkık gelmiyor değil, ama sondaki meşur nutku için bile seyredilebilecek bir film.
  • ilk cylon modellerinden birinin rol aldigi film.
  • 2008'de tekrar çekilecek olan robert wise başyapıtı:
    http://www.firstshowing.net/…being-remade-for-2008/
  • müzikleri nereden tanıdık geliyor diyenler için:
    (bkz: timo maas)
    (bkz: help me)
hesabın var mı? giriş yap