• ilk bölümde diğer mcu filmlerine yapılan bir jaç göndermeyi yakaladıpım dizi.

    --- spoiler ---

    falcon'un kendisine kaptan tarafından verilen kalkanı çakma kaptana kaptırması
    ...
    spiderman'in kendisine tony tarafından verilen edith'i mysterio'ta kaptırması

    wintersoldier'da sam'in kaptana gazi olduktan sonra uykusuzluk çektiğini anlatırken "görevdeyken yerde yatardım, gazi olup eve döndüğümde ise yatak benim için fazla yumuşak geldi, kendimi yere gömülmüş gibi hissettiğim için haftalarca yerde yatmaya devam ettim" demesi
    ...
    bucky'nin de aynı şekilde yerde yatması.
    --- spoiler ---
  • bir avenger olan falcon'ın parasızlıktan bankadan kredi talep ettiği ama bu ünlü avenger'a kredi verilmediği dizi. gülesim geldi. buradan watchmen veya the boys tarzı bir eleştiri gelmeyeceğine göre çıkış noktası kötü. watchmen ve the boys gibi eleştirel bir dizi olmaz, çünkü disney/marvel öyle bir stüdyo değil. dolayısıyla cennet mahallesi'nde yaşayan işsiz şakir'e bile destek kredisinin çıktığı bir dönemde captain america titrini steve'den devralan ama bunu kabul etmeyen, evreni thanos'tan kurtaranlar arasında yer alan ünlü falcon'a kredinin çıkmaması komik. 50 bin dolaresi çok mu gördünüz, gizli hydra'cı mısınız siz kuzum? ırkçı mısınız yoksa?

    collider'ın pilot bölüm sonrası yayınladıkları yazıda güzel bir tespit var: avengers üyelerinin parasını kim ödüyor? tabii filmler 'neredeyse' hiçbir zaman gündelik yaşamla ilgilenmeyip ekranı pata küteye, cgi'ya, bombalara boğduğu için bu soru ancak şimdi sorulabildi. ama hakikaten bu adamlara kim para veriyor da amerika dışında, hatta dünya (d büyük) dışında operasyon yapabiliyorlar? cevap yok. tony stark mı karşıladı tüm masrafları acaba? (düşünceli emoji gelsin buraya) bilmiyorum altan. ama kim karşıladıysa besbelli bursu kesmiş, zira koskoca sam uçmaktan fırsat bulunca soluğu bankada aldı. milyar dolarlık şirket stark entırprayz battı mı acaba? fekat... marvel'ın en sonunda gündelik yaşamı hatırlaması güzel bir yandan. zira berbat ötesi 20 filminde bu gündelik yaşamı hiç umursamamıştı, eee etrafı patlatıp durmaktan, koca şehirleri 2. dünya savaşı sonrası berlin'e döndürmekten fırsat bulamamıştı stüdyo. gündelik yaşamdan kastımız da işte bu "şu gemiyi tamir etmek için kredi çekelim" tarzı gündelik kaygılar. denecek ki thanos gelirken ne kaygısı? ama denmesin. nolan'ın batman üçlemesinde de onca villain mevcut ama gene de karakterlerin psikolojileri de, dönüşümleri de, aynı şekilde şehrin dönüşümü ve halkın psikolojisi de işlenmişti. mcu bunu aksiyon ve sulu mizah uğruna genelde es geçti.

    geçmediği zamanlar da oldu. misal winter soldier veya iron man. ama infinity war'dan sonra thor'u bir şebeğe dönüştürebildiler. asgard'ın yok oluşu sonrası thor gayriciddi birisine dönüştürüldü. dolayısıyla onca filmi izlerken o "fake" hissinden kurtulmak mümkün olmuyordu. marvel bu eleştirileri okumuş olacak ki netflix'le rekabet amacıyla hazırladığı dizilerinde filmlerde yardımcı oyuncu düzeyindeki kahramanların psikolojilerini keşfetmeye yeltenmiş. wanda'nın depresyonunu bucky'nin depresyonu, sam'in fakirliği takip ediyor. wanda'nın depresyonundan sonra bucky'nin depresyonu pek çekilir durmuyor. hakeza sam'in saçmasapan fakirliği de... pilot bölüm bu yüzden epey sıkıcıydı.

    saçmalamam bu kadar.
  • giriş güzel, yaşanan kayıplar, geri gelişten sonraki bocalamalar. bunlar güzel kotarılmış fakat;

    --- spoiler ---

    ya birader banka kredisi nedir ya, git pepper'a " abla iş kurucam para lazım at bi 5m$" dolar desen sanki kız sana "siktir amk" mı diyecek
    --- spoiler ---
  • kredi sahnesiyle, yıllardır merak ettiğimiz önemli bir konuya da değinmiş oldular;

    gardaşım bu avengers ekibinin maaşlarını kim ödüyor, neyle geçiniyorlar*

    şaka bir yana "kahramansan kahramansın ulen, yok sana kredi mredi" olayları gerçek dünya'ya fazla yakın bir konu. şehit yakınları, gaziler, sağlık çalışanları falan...mutlaka yaşanıyordur bu tür mevzular; sen aslansın, sen kaplansın, alkışlar, saygılar ama para? yok.

    tanım: güzel başlayan, çok büyük ihtimalle de güzel devam edip güzel sonlanacak dizi.
    keşke direkt sinema filmi olsaydı. mevcut cast'a bir de ünlü bir aktörü big boss yapsalardı iyi gişesi olurdu aslında.

    edit: bu arada bucky'nin listesinde "sarı" ve "osman" soyadlı 2 türk var. götü kollayın derim*
  • marvel evreninde çok da ön planda olmayan, side kick pozisyonundaki 2 kahramanın blip sonrası hikayesini anlatan dizi.

    1. bölüm hakkında biraz yorum yapıp sonra marvel referanslarına geçeceğim.

    --- spoiler ---

    - herkes sam'in banka kredisi alamamasına takılmış. arkadaşlar sizi anlıyorum. türkiye'de en ufak ünlüye ülkedeki her türlü kaymağın yedirilmesi, kayırılması gibi olaylara alışık olduğumuz için bize saçma gelebiliyor. ancak amerika'da süper kahraman bile olsan şartlara uymuyorsan kredi verilmiyor işte. adamlar demokrasinin dibini işlemiş dizide.

    bizimkiler ise bankaların bizi ömür boyu borçlandırmasını amerika'daki bankalarla bir tutmuş. oralarda öyle olmuyor işte. adamın son 5 senesinde hiçbir şey olmadığı için kredi çıkmadı. ha tüm dünyayı kurtaranlardan biri evet ama demek ki kanunlarda böyle bir madde yok ve şunu anlıyoruz ki kahramanların kazandığı tek para bağışlardan gelenlermiş. tony stark ölünce zaten para isteyeceğin kimse kalmıyor.

    - falcon'un kız kardeşi sarah wilson, çizgi romanlarda bilinen bir karakter değil. araştırmalarıma göre sadece birkaç kez gözükmüş ve önemli bir olayı olmamış. ilk tanıtımı ise 1971 yılındaki captain amerika'nın 134. sayısında gerçekleşmiş. ayrıca teknenin adı olan paul ve darlene, çizgi romanlarda da baba ve annelerinin isimleridir.

    - batroc karakteri tekrar karşımıza çıktı. ilk olarak captain america: the winter soldier filminde gemideki dövüş sahnesinde görmüştük. aynı oyuncuyu kullandıkları için devamlılık açısından güzel oldu haliyle.

    - bucky'nin not defterindeki isimler şu şekilde; a.rostov, pw hauser, f.gannod, ı. tahlazar, h. henrikson, n. sari, t. osman, l. kaminski , m. kaminski, c. kusnetsov.

    - steve rogers'ın nerede olduğu bilinmiyor. ay yolculuğuna çıktığı gibi söylemler oldu ama bu neden gerçek olmasın? ay olmasa bile nick fury uzayda yeni bir örgüt kurmakla meşguldü. peggy de öldüğüne göre yaşlı steve, fury'e uzayda yardım ediyor olabilir.

    - yeni kaptan amerika yani u.s. agent, muhtemelen filmin kötülerinden biri olacaktır. baron zemo'nun en kıdemli askerlerinden biri olabilir. civil war filminde biliyorsunuz, baron zemo avengers'ı içeriden çökertmek istemişti. böyle aksiyonları seven bir karakter.

    - u.s. agent, çizgi romanlarda john walker yani super patriot olarak bilinir. ilk çıkışını captain amerika 323. sayıda yaptı. kendisi tıpkı kaptan amerika gibi vatansever biri olsa da ahlaki yönden o kadar benzememektedir. acımasız ve kanunsuz olarak nitelendirilirdi. sonraları bildiğimiz cap, görevine dönünce kendisi daha aşağı seviyelere düştü ve u.s. agent adını aldı.

    --- spoiler ---
  • filmde ki, dusuk kaseli adamlari oynattiklari icin millet abanmis like'i. yoksa bayik, les bir dizi. falcon'u oynayan adam ile zaten altered carbonu cop ettiler.
  • falcon karakterini sevmiyorum hiç. oyuncuyu da sevmiyorum diğer projelerinde de dümdüz oyunculuğu var. ama winter soldier daha cool bir karakter. onun aksiyonunu da izlemesi keyifli. uçan kaçan falcon meh. ilk bölüm fena değildi öyle leş, boktan demek biraz abartı olur.

    --- spoiler ---

    kredi mevzusuna takılanlar olmuş ama dünyanın yarısı 5 yıllığına kayboldu ve geri geldiklerinde global bir kriz olması gayet normal. falcon bir tony stark değil rütbeli bir asker en nihayetinde. ailesinin ve kendisinin servet içinde yüzmesi gerekmiyor bu sebeple. zaten kendi de yaptığı işin biraz vatanseverlik gönüllülük olduğunu belirtti. ben thanos tokatladım mayışa zam yok mu diyebilirdi belki. abi bu ay mayışlar gec yattı ben gitmiyorum wakanda'ya grevdeyim.
    süper güçleri yok bir şeyi yok devletin teknolojik edevatını zimmetlediği bir asker. yarın ölse yerine başka bir asker koyarlar.

    atıyorum thor asgard prensi ama dünyaya geldiği zaman thor'a yardımları için para mı ödüyorlar. tanrı olmak dışında vasfı yok sonuçta, dünyada küçük bir kasabada halkı balıkçılık yaparken kendisinin de evde xbox oynadığını gördük. anca instagram'da influencer olup twitch yayını açarak para kazanabilir.

    falcon kaptan amerika gibi fenomen bir karakter de değil. bana çok mantıksız gelmedi ekonomik problemleri.

    süper kahraman dünyasında batman ve tony stark gibi aileden milyoner olmayanlar dışında geri kalanlar genelde orta sınıf bir hayat yaşıyorlar. superman'in bile beyaz yaka olduğu dünyada falcon'un fakir olması çok da değişik değil aslında. zaten bu yüzden iyi karakterler olarak yansıtılıyorlar. iyiliği, dürüstlüğü, gücün kötüye kullanılmamasını, yaptıklarını para için yapmadıklarını gösteriyorlar. yoksa superman gibi bir karakterin annesinin evine haciz mi gider. o da biliyordur lambo (adam uçuyor ama tabi spor araba keyfi ayrı) ile gezip memleketin en güzel yerine saray yaptırmayı. para bile vermez sike sike yaptırtır. biz türklerin bu hasılat hesaplama kültüründen dolayı sanırım, adam süper kahraman neden parası yok neden banka kredi vermedi. türk bir süper kahraman çıksa yapacağı ilk şey bankaları soymak olurdu muhtemelen. ya da bana haraç verin falan derdi. isyanımız fakirliğe dünyayı uzaylılar istila etmiş kimin sikinde.

    --- spoiler ---
  • dünyanın en zengin 2 kahramanının arkadaşının kredi diye ortalarda gezindiği dizi.

    winter soldier yakında parasızlıktan vibranium'dan yapılmış kolunu satılığa çıkarırsa şaşırmam.
  • yeni disney yapımı mcu dizilerinin hbo'nun watchmen dizisini olduğu gibi taklit ettikleri iyice açığa çıktı bu diziyle, ancak mcu formülü bu yapımları aşırı sınırlıyor. wandavision'da da aynısı olmuştu. bunda da aynısı olacak gibi... damon lindelof marvel dizilerinde çalışmaya hazırım gibi bişey demişti, keşke ona dizi yaptırsalar da ortalığı biraz dağıtsalar ama yok. onu vasat ve daha ucuz bir yazarla taklit etmeyi seçmişler. kendileri bilir, diyecek bişey yok.

    her neyse dizi temelini watchmen'den alıyor işte, yani önümüzdeki bölümlerde super heroların eziklendiği bir hikaye izleyeceğiz, watchmen dizisindeki rorschach maskeli tipler burada daha farklı bir örgüt olarak yer aldılar zaten, ayrıca amerika'nın güç sembolü ihtiyacı olan captain america'nın neden siyahi biri olamayacağı üzerinden bişeyler kasacaklar ve olay black lives matter'a da baya bağlanacak.

    açıkçası malzeme güzel ama wandavision gibi büyük sıçabilir. orada da deneysel bişey olacaktı güya tüm reklam bunun üzerinden dönmüştü yarısından sonra mal marvel formülüne bağlayıp bıraktılar. bunda da o tekinsizlik hissi var işte. yine de ilk bölüm gayet iyiydi zaten sondaki milletin daha tek bir sahneden yargılayıp beğenmediği oyuncu wyatt russell hatrına devam edeceğim ben. onu izlemek için bile değer. zaten bölümler baya kısalacak galiba ilerleyen bölümlerde çünkü bu marvel dizileri çok çok yüksek bütçeli dakika dakika hesabını yapmışlardır bütçeyi aşmayalım diye, güya ilk bölüm tam bir saat olacaktı ama alakası yok işte.
  • falcon'un durumuna aşırı sinirlendiğim dizi.

    --- spoiler ---

    her bir haltı düşünen tony stark, "aga her gün savaşıyoruz filan tamam da, ben yarın ölsem bu steve, sam filan ne halt yiyecek? dur bari bir miras bırakayım, ölürsem rahat yaşasınlar" filan dememiş mi?

    hadi o demedi be pepper potts, adam öldü, zibilyon dolar miras kaldı, hayrına adamın arkadaşlarını rencide etmeden 3, 5 bir şey fişekleseydin ya?

    yazıklar olsun lan. hiç bir özel skilli olmayan adam gitmiş, cap ile savaşmak için her şeyi geride bırakmış, 1 tane kanatla thanos'a kafa tutmuş, gezegeni kurtarmış. açlıktan ağzı kokuyor, kredi vermiyorlar.

    püüü medeniyet bu mu? insanlık bu mu? yok mu bir zengin "sen koskoca serdar ortaç'sın seni mağdur eder miyiz" diyecek?
    --- spoiler ---

    çok sinirlendim lan.
hesabın var mı? giriş yap