• isaac asimovun seri halinde olmayan bir romanı.

    21. yüzyıl'ın sonlarında geçer. para kainat, iki kainat arasında madde transferi, sonsuz enerji kaynağı elektron tulumbası, tulumbanın kainatlara etkisi, ilk ay kolonileri, dengeleyici kozmik yumurta tulumbası, ay'ın `bağımsızlık tartışmaları gibi birçok konudan bahseder.
  • isaac asimov'un içinde robotlar veya vakıfın olmadığı nadir bilimkurgu romanlarından biridir. genel olarak konusu insanlık ile paralel evrende yaşayan canlıların ilişkileridir denebilir. tabi içinde bol bol kimya*, fizik ve atom bilimi de vardır.

    --- bir nevi spoiler ---

    kitabın ve bölümlerinin ismi friedrich von schiller'in "against stupidity the gods themselves contend in vain" yani "aptallıkla tanrılar bile boşuna mücadele eder" sözünden gelir. "against stupidity" adlı birinci bölümde insanlığın enerji sorununa bulduğu, daha doğrusu diğer evrendeki canlılar tarafından kendisine sunulan çözüm olan electron pump'ı* fütursuzca kullanışı ve tehlike uyarılarına kulak tıkaması anlatılır. "the gods themselves" bölümü şimdiye kadar okuduğum en ilginç dünya dışı varlıkları tasvir eder. para kainat yani diğer bir evrende yaşayan bu canlılar çok daha bilgili oldukları madde transferi nedeniyle insanlık için bir nevi tanrı rolü oynarlar**. son bölüm olan "contend in vain?" ay kolonisinde geçer ve olayların çözümü ve sonucudur.

    --- bir nevi spoiler ---

    tam olarak bilim + kurgudan oluşan bir şaheserdir. paralel evrendeki fizik kurallarından tutun da canlıların biyolojik yapılarına kadar herşey güzel güzel açıklanır. zaten asimov da biyografisinde "biggest and most effective over-my-head writing [i] ever produced" (şimdiye kadar kendimi aştığım en büyük ve verimli eserdi) der.
  • spartacus blood and sandde epey kullanılan bir kalıptır. onun dışında çok yaygın bir kullanımını görmedim.
  • 6. bolumunden baslayan; hugo ve nebula odullu kitap. asimov, gene roddenberry ile olan soylesinde ayrica bu kitaptan "favori kitabim" diyerek bahsetmektedir. asimov bu kitapta hikayeye farkli zamanlardan anlatarak baslamis; seneler evvelinden lost'a goz kirpmistir. her sey bir yana; girisinde dustugu su not insanin icine oturur:

    "to mankind, and the hope that the war against folly man someday be won after all." (insanogluna, ve bir gun her seye ragmen aptallara karsi savasin kazanilma umuduna)

    kitabin ilk bolumunun adi ise "against stupidity"(aptalliga karsi) seklindedir.

    asimov kitabin bolumlerini isimlendirirken friedrich schiller'in orijinali "mit der dummheit kämpfen götter selbst vergebens.", meaili "against stupidity the gods themselves contend in vain." sozunden esinlenmistir. (kitapta gecen bilgiye gore joan of arc oyununda geciyormus bu soz)

    kitabin bolumleri;
    -against stupidity,
    -the gods themselves,
    -contend in vain
    olarak siralanmistir. bu da ustadin kitaba neden 6. bolumden basladigini aciklar. kaldi ki kendisi de dipnot dusmus; "kitap 6. bolumden basliyor, basim hatasi degildir. okudukca anlarsiniz. umarim zevk alirsiniz."

    simdi donup bakiyorum; 20.yuzyil isaac asimov ve gene roddenberry*** gibi adamlar yetistirmis. 21. yuzyil ne yetistiriyor? twilight falan. asimov reis, uzgunum ama aptalliga karsi olan savasin kazanilmasina daha 1-2 milenyum vardir kafadan.

    ***ayrica gene roddenberry demisken; kendisinin star trek felsefesi hakkinda ettigi su laflari okumanizi rica ederim.
  • asimov'a hayran olmak için yeterli bir sebeptir bu küçücük kitap: işte tanrılar....
    söylenecek çok şey var da benim sabah sabah aklıma hınzırca bi fikir geldi:
    acaba rte bi asimov hayranı olup da bu kitaptaki 3 çocuğu sembolik anlamıyla (akıl,içgüdü,duygular) değil de mutlak olarak mı anladı?
  • ısaac asimov'un vakif serisi haricinde yazdigi en guzel kitap olabilir. asmis bir kurgu, asmis bir hayal gucu.

    malesef hala aptallar kazaniyor.
  • meritokraside bulunan halini okurken yazım hatalarının tümünü highlight etmiştim. kitabı tekrar düzenlemek isteyen olursa yazım yanlışlarının kayıtlı olduğu highlight'ını atabilirim.

    --- spoiler ---

    paralel evrende insana benzer canlının oluşmadan önceki 3 halinin betimlemeleriyle akıllarda yer etmiş orijinal bir eser.
    --- spoiler ---
  • asimov yazmış. hem hugo hem nebula ödülüne layık görülmüş. hemde gerçekten ismi çok çekici oldugundan okudum.
    beklentim ı robot kadar yüksekti bu yuzden mmm fena değil diyebiliyorum.
    --- spoiler ---

    sırasıyla dünya, paralel bir evren ve ayda geçen tabanları aynı 3 hikayeden oluşuyor.
    açıkçası paralel evrende geçen hikaye beni biraz baydı fakat kitabı bitirince deneysel ve cesur bi hikaye okudugum için mutluydum.
    yalnız paralel evren hikayesi biraz havada kaldı gibi. oradan güç bela ulaştırılan yazılar cokta buyuk biseyi tetiklemedi sanki
    birde aylı tribal doktorurumuzun son sayfalarda ayı saturne golama ve devaminda ışık hizinda gemiler yapma fikirleri son bikaç sayfaya sıkışınca pek oturmadı
    --- spoiler ---
  • isaac asimov'un yazdığı, gelecekte bir kimyagerin var olması imkansız bir maddenin masasındaki bir şişenin içinde olduğunu farketmesi ile başlayan romanı.
    hayatta kalma içgüdüsü, hırs ve gerçekleri kabullenmenin bazen ne kadar zor olduğunu ustaca işlemiş üstat asimov.
    kitap belli ki bir yerde vakıfa bağlanır diye düşündüm ama vakıf evrenine temas eden bir nokta bulamadım.
hesabın var mı? giriş yap