• ing. durumun gücü. sosyal psikolojinin en ünlü deneylerinden boyun eğme/uyma davranışının ölçüldüğü milgram deneyi'nden (ve zimbardo deneylerinden) derlenen bir psikoloji terimi olarak kullanılır.

    kisaca soyle bir sey diyor: misal, abu ghraib'de esirlere iskence yapan amerikan askerlerini tek tek bulup kisisel olarak onlari suclamak yanlis, cunku orada olan sistematik iskenceler bireylerin suclanmamasi gereken bir sistem acigi/ hatasidir. eger elinde silah/otorite olan adamlari bir grup esirle ayni mekanda aylarca ve hicbir direktif vermeden (koruyucu ya da net tanimlanmis) birakirsaniz, eninde sonunda bu tip iskencelerin olmasi kacinilmazdir. bu da bireylerin sucu degil, durumun gucu altinda suruklenen bireylerin zayifliklarinin/ egilimlerinin/ vahsi taraflarinin ortaya cikmasidir. tore icin kizkardesini vuran abi bireysel olarak suclanmamalidir (yasal olarak'tan cok sebeplendirme olarak dusunun, ki yasal yansimasi da olmali ayri mesele) zira durumun gucu icinde hareket etmistir.

    sosyal hayat icinde ziyadesiyle yaygin bir durum, bullying'den toplu islenen suclara cogu zaman akintiyla suruklenenler var. ki canim turk anneleri durumun gazina geleyin mesajini "herkes ucurumdan atlasa sen de mi atlayacaksin" olarak, amerikali anneler de "sadece kendi aklina guven" olarak veriyor.

    son olarak, blaming the victim (kurbani suclama) denen seyin de nedenlendirmesi.
hesabın var mı? giriş yap