• asla ve asla ortak iş yapmayın ve yanınızda da akraba çalıştırmayınız.
  • benden alınırsa yabana atılmayacak tavsiyelerdir. defalarca batmış çıkmış birisi olarak öncelikle diyebilirim ki çekle mal vermeyin. zilyon dolar ödenmişi olsa da vermeyin. müşterinin daha önce hiç çeki yazılmamış olsa dahi mal vermeyin. rekabeti az olan kısa zamanda neticelenen bir mal satın. tedarik sürecinde sizi yoracak firmalardan uzak durun. sektörünüz cahil (okur yazar anlamında) insanlarla doluysa hemen alternatif bir sektör bulur bulmaz terkedin o suları. tahsilat yapamıyorsanız ödeme yapmayın. ordan burdan borç alıp ödeme yapmak fatal error. mal depolamayın. stok dönemi değil. son 15 yıl içinde para/mal değer endeksinde para hiç bu kadar değerli olmamıştı. neticede para her zaman malı alır ama mal her istediğiniz anda paraya dönmeyebilir. ortak iş yapmayın. yaparsanız aklınıza vereyim. dolarla borçlanıp tl ile iş yapmayın ama eğer mümkünü varsa tam tersini yapmanızı tavsiye ederim. iş yeri kiralamayın. evinizi ofis adresi gösterin. ne olursa olsun sakın şahıs şirketi kurmayın. en iyisi her zaman limited şirkettir.

    edit: lan 2 tavsiye verek dedim bin kişi pm attı. olm girin sikortalı bi işe çalışın manyah mısının nesiniz. ticaret yapıp da mutlu olan kaç adam tanıyonuz lan. 10 tüccardan 6 sı batak. kurtlar sofrası burası. pasta küçük çatal sayısı fazla. yetmiyor pazar. türkiye ticaret yapmak için uygun bir ülke değil.
  • -ortaklı iş yapmayın

    -düşük maaş verecem diye niteliksiz eleman almayın. alacağınız eleman size kazandırmalı, ayak bağı olmamalı. düzgün maaşlar verip düzgün insanlarla çalışın.

    -şirketi büyütmek marifet gibi görünse de gaza gelmeyin. küçük ve butik olmanın keyfi başkadır. büyük şirketin derdi büyüktür, ömrünüzü böyle dertlerle törpülemeyin.

    -bir işi almadan sevinmeyin, plan yapmayın, para harcamayın. %100 gerçekleşmeden kararlar vermeyin. ne sağlam kapılar sizi yüzüstü bırakır aklınız almaz.

    -insanlara iyi davranırsanız uzun vadede kazanırsınız.
  • gercekten pazarlama, satis ve network konusunda zayif oldugunuzu dusunuyorsaniz bosverin.
  • küçük yerde büyük iş yapamazsınız bunu iyi anlayın.

    türkiye'de büyükşehir olmayan bir yerde bilişimle alakalı bir işle uğraşmayın mesela, uğraşırsanız tavuk döner + ayrana internet sitesi veya website tasarımı yapmaya hazır olun. müşteri kaliteniz uzun vadede sizin kalitenizi belirleyecek unutmayın.
  • çırağı olmadığınız işin ustası olmayın....
    tecrübe en büyük sermayedir.
    hayal kurmak çok güzeldir. hayalleri, tecrübeniz olduğu işlerle ilgili olarak kurun.
    dışarıdan ne kadar kazançlı görünürse görünsün, tecrübeniz olmadığı ise asla girmeyin.
    tecrübeme dayanarak söylüyorum
  • risk, ne kadar büyük ise, kar o kadar büyük olur.
  • yazılım şirketi kuracaksanız;
    1-piyasada hali hazırdaki kullanılmakta olan sıcak/soğuk stok programlarını kullanan insanların sizden işimi görüyor da şu da lazım diyeni sallamayın. her seferinde iyiki almamışım diyorum.
    2-bilmediğiniz denizde yüzmeyin, mühendislik (inşaat, makine, endüstri) alanında yazılım geliştirmek için kurup muhasebeye atlamayın.
    3- ar-ge inovasyon şirketi kurum, kosgeb tübitak hibesi alın, proje bulun, yoksa sgk ları zor ödersiniz
    4-sözleşme ile çalışın, iş teslimi şu zaman vs. ek olarak kaynak kod isteyen olursa direkt masadan kalkın. neyle neyi satın alıyorsun.
    5-sakın demo application vermeyin, kurulu bir noktaya bağlanıp gösterin
    6- toplantılarda anlamayacak kişilere anlamayacağı kelimelerle konuşmayın. hiç kimse oracle, c++, . net bilmek zorunda değil
    7-çalışanlarınıza işin tamamını vermeyin, işi parça parça verin kendiniz birleştirin.
    8-sunucu ve lisans işlemlerini de çalışanlarınızla paylaşmayın, bir gün rakibiniz olabilir.
    9-deployment veya setup olayını da göstermeyin bırak kendi kendine çözsün.
    10-her çalışan sekreter değildir. yazılımcı adam telefon bakmaz, çay demlenez. çalışma saatlerini serbest bırakın emin olun 8-17 den daha verimli olacaktır. internetini kısıtlamayın, özgür ruh hayal gücü yüksek ruh demektir, yaratıcılığı artar.
    11-maaş konusunda cimri olmayın, olacaksanız yazılım alanında iş yapmayın. emek sömürmeyin. unutmayınki bu iş dünyada çok daha yüksek meblağlarla yapılıyor. hindistan ya da çin de gırla yazılımcı var diye atlamayın.
    12-hazır kod kullanmayın, en azından açık kaynak bulup siz derleyin. içinden ne çıkacağını bilemezsiniz.
    13-uluslararası düşünüyorsanız creative common a dikkat! emeğinizi bedava dağıtmak zorunda kalabilirsiniz (bkz: virofon)*
    14-kod karıştırıcı bilmiyorsanız hemen öğrenin, öğrenmeden piyasaya yazılım çıkartmayın. sanal makine üzerinde çalışan dillerde kod karıştırma yapılmazsa herşeyiniz ortada kalır. tüm kaynak kodunuz.
    15- matematik bilmiyorsanız bu işe hiç girmeyin
    edit:14-15
  • yutacağınız kemiği iyice ölçün. bunun birde çıkması var bunu aklınızdan çıkarmayın.
hesabın var mı? giriş yap