• kulak zarı delindiğinde, kulağın iç kısımlarından alınan işlevsiz ancak kulak zarı yerine geçebilecek bir dokunun kesilerek alınıp kulak zarı üzerine dikilerek zarın tamir edilmesi yöntemi kullanılan ameliyattır. 03.01.2011 tarihinde kulağa tokat atılması sonucu sol kulak zarı delinen ve 28.01.2011 tarihinde bizzat bu ameliyatı olmuş, şu anda evde oturup entry girmekten başka bir işi olmayan bir insan evladı olarak yaşadıklarımı anlatmak istiyorum:

    öncelikle eğer kulak zarınızın hasar gördüğünü, delindiğini hissediyorsanız ve travma sonrası belirgin bir frekansta duyma kaybınız oluştuysa (örneğin bende bass seslerde inanılmaz bir kayıp vardı) mutlaka ve mutlaka büyük şehirlerdeki özel kulak burun boğaz polikliniklerine giderek sağlıklı bir analiz yaptırmanızı tavsiye ediyorum. travma ilk oluştuğunda öğrenci olarak bulunduğum denizli'deydim ve final dönemlerim başlayacağı için şehri terk edip memleketim izmir'e dönerek adam gibi muayene olamadım. travmadan bir kaç saat sonra pamukkale üniversitesi acil servisine gidip durumu izah ettik, bir kaç muayeneden sonra kulak burun boğaz servisine yönlendirildim. burada kulak zarımın delindiğini ve deliği merhemli kağıtla kapatıp iyileşmesine yardımcı olacaklarını söylediler. tamam diyerek kabul ettim ve bir kaç gün böyle gitti. bir kaç gün sonra doktorlara bass frekansları duyamadığımı söyleyince kağıttan kaynaklanabileceğini düşünerek kağıdı çıkardılar, ancak seslerde bir değişim olmadı.

    bunun üzerine bana "demek ki kulağındaki delikle alakalı bir durum değil, travmadan orta kulak sinirlerin zarar görmüş. sinirlerin kendini onarması için kortizon tedavisine başlayacağız." dediler. "peki" dedim ve on günlük işkenceye başladım. her sabah aç karna mide koruyucu ilaç içtim, üstüne kesinlikle içerisinde tuz bulunmayan şeyler bulunan bir kahvaltı yapıp 4 tane tadı iğrenç ötesi olan kortizon hapı içtim. kortizon normalde kilo aldıran bir şeyken tuzsuz yemeye o kadar çok dikkat edip kendimi zorladım ki tedavi sırasında 3 kilo verdim. 10 gün boyunca canımın çektiği hiç bir şeyi yiyemedim, dışarıda yediğim yemekler sadece tuzsuz salata ve sudan ibaret oldu, eklem yerlerimde ağrılar başladı, vücudum güçsüz düştüğü için hayvani bir griple boğuştum, vs. vs... yani anlatmaya çalıştığım şey kortizon tedavisinin benim için çok yıpratıcı ve tam final dönemime denk geldiği için zorlayıcı olduğudur. ve tüm bu tedaviler süresince her kontrole gittiğimde bana deliğin gittikçe kapandığı, iyileşme görüldüğü söyleniyordu, ben de inanıyordum haliyle.

    final dönemim bitip izmir'e geldiğimde artı kulak burun boğaz'a doğru düzgün ekipmanlarla muayene olmak için gittim ve 15 gün boyunca yok yere işkence çektiğimi anladım, zira kulağımdaki delikte en ufak bir kapanma bile olmamıştı! kulağıma sokulan kamerayla kulak zarımdaki deliğin büyüklüğünü gözlerimle gördüm, ve hemen timpanoplasti'de karar kılındı. şu anda kafam sargılarla evimde oturmaktayım, yakın bir zamanda iyileşmeyi umuyorum.

    demek istediğim kulak zarınız delindiyse ve bunu hissedip internette araştırma yaparken bu yazıya ulaştıysanız eğer, size tavsiye edeceğim şey şudur: kesinlikle özel bir polikliniğe görünün ve düzgün ekipmanlarla muayene edildiğinize ikna oluncaya dek farklı yerlere muayene olun. zira bilinçsiz doktorların elinde maymun olabiliyorsunuz aksi takdirde.

    edit: abukkraker özel mesajla tecrübelerimi yazmamı istedi kendisine. kendisi 3 yıldan sonra ameliyat olacakmış. ona yazdıklarım size de faydalı olur diye buraya kopyalıyorum:

    *****

    ben kulak zarı patladıktan hemen 1 ay sonra ameliyat oldum, sizin muhtemelen farklı bir tecrübeniz olacak benimkine nazaran. 1 aya yakın bir süre van gogh gibi gezeceksiniz, kafanızda sargı olacak. öncelikle psikolojik olarak ona bi hazırlanın derim. ameliyat sonrası sızlama ve kaşıntı dayanılmaz olabilecek. kafanızı duvarlara vurmak isteyeceksiniz. ne alaka bilmiyorum ama yataktan kalkarken karnınızı kastığınızda kulağınız çok acıyacak. ilk hafta yataktan yuvarlanarak kalkmak zorunda kalacaksınız. kafanızı da yıkama şansınız olmayacak 1-2 hafta civarı bir süre içerisinde, onu da bilin.

    onun dışında... bilmiyorum onu yapmak zorundalar mıydı ama kulaktan ayrı bir yerde duran kulak deliği girişindeki o küçük kıkırdağı kesmişler bende. kestikleri bölge ikiye ayrıldı ve o iki parça birbirine hiç kaynamadı. kulağımın arka tarafı komple dikiş izi oldu. ben takmam böyle şeyleri o yüzden sorun olmadı, zaten göstermezseniz fark etmiyor kimse o izi. kulakiçi kulaklık kullanıyorsanız iç kulak basıncınız eskisi gibi olmayacağı için mp3 çalarınızdan balans ayarı değiştirebilirsiniz. uçaklarda ameliyattan önce ağrı sorunu yaşayabiliyordum, ameliyattan sonra hiçbir sıkıntım olmadı. 1 ay sonra kontrollü normal banyo yapabiliyorsunuz, 2 ay sonra denize girebiliyorsunuz. benim şikayetim bass frekansları duyamamaktı ve ameliyattan sonra %100 düzelme oldu çok memnun kaldım. geç kaldığınızda etkisi değişir mi bilmiyorum ama iç kulaktan alınan yedek zar ile işlem yapıldığından bir farkı olacağını düşünmüyorum çok fazla. sizin de sıfır km kulak zarınız olacak yani ameliyatın sonunda :)

    ilaçları düzenli kullanın ve kulağa su kaçırmama işini gerçekten önemseyin. en hayati olan kısmının su olduğu söylenmişti bana, çünkü direk mikrop kaparmış yara içeride. tekrar ameliyat olmak zorunda kalırsınız öyle bir durumda aman diyim.

    *****

    bir de fikir sahibi olunması açısından iki adet caps ekleyeyim de tam olsun :)

    https://eksiup.com/p/g588902dam53
    https://eksiup.com/p/jo88901zjxdp
  • ilki 1630'da yapılmış. (yeni okudum)
  • marcus banzer tarafından 1640 yılında ilk defa yapılmış. ( ben de yeni okudum)
  • doğuştan her iki kulak zarım da delikti. her kış ağrı-sızı,akıntı ile uğraşmaktan canım çıkıyordu. en son yine birkaç doktora gidip "bu işi türkiye'de en iyi kim yapar" diye sorduğumda direk "çapa tıp fakültesi" dedi. ardından; "doktoru farketmez, tabiki çapa'da bu işi yapan işin ehli doktoru bulsan daha iyi olur ama bulamıyorsan da çapa'da herhangi bir doktora ol,sakın başka bir yere gitme " dedi ve bunun üzerine çapa'da her iki kulak zarımı da diktirdim. ilki 6 ay önce oldu ve şu anda tamamen işitme kaybı kalmadı (ameliyattan önce yüzde30 civarındaydı.) ikinci kulağı da 3 hafta önce oldum ve tutup tutmadığı 2 ay sonra belli olacak. eğer bu dertten muzdaripseniz bir yolunu bulup kulağınızı tamir ettirin. ileride hiç duymama gibi problemlere kadar varabiliyormuş.
  • eylül 2015'te sağ kulağım, ocak 2016'da sol kulağımdan geçirdiğim operasyon. operasyonun sonrası biraz sıkıntılı,en önemlisi su kaçırmayacaksın. sağ kulağım halen tam iyileşmiş değil,2 ay daha bekleyeceğiz.
  • kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan “timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması aynı zamanda orta kulaktaki ve kulak arkasındaki mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi işlemidir.
  • oğlumun bebekliğinden itibaren geniz etine bağlı kulak akıntısı oluyordu. 18 yaşından sonra kulak zarı ameliyatı olması gerekir dediler. 20 yaşında olmaya karar verdi şikayetleri artmıştı.

    ege üniversitesinden gun aldık. oğlum biraz pimpiriktir araştırmış ozel bir kbb hastanesinden dr bulmus. burda olacağım deyince tmm dedik. kulak arkasını kesip girerek kulak zarına yama yapıldı. ağrı sızı olmadı. askerde öksürüğe bağlı şikayetlerle dr gittiginde bile kulak zarına hayran kalmislar. önemli ve riskli bir ameliyat. işinin ehli bir doktora guvenmek lazım.
  • türkiye'de bu ameliyatı yapan 5 kişi var ise (var mı bilmiyorum) listenin en tepesine ismi yazılması gereken kişi: prof. dr. mustafa cem özbek

    2020 yılında kulak zarım delik teşhisi konulduğunda arştırma yaparken herkes hacettepe üniversitesi'nde doç. dr. münir demir bajine yönlendiriyordu. o aylarda başlayan pandemi furyası ile demir bajin'in tüm klinik randevuları kapandı ve kendimi cem hoca'nın muayenehanesinde buldum. o günlerdeydi demir bajin'e randevu için attığım bir maile dönüş yapıp şöyle demiştim:

    - sayın bajin, klinik randevularınız kapandığı için prof. dr. mustafa cem özbek hocadan randevu aldım. kendisini tanır mısınız bilmiyorum......

    gelen cevap: - "cem hoca efsanedir. on numara tercih yapmışsınız...."
  • hem kulak zarının hem de kemik zincir onarımlarının geneline verilen addır. kulak arkası kesi ile mikroskopik olarak yapılabileceği gibi günümüzde bu tekniği artık endoskop ile dış kulak yolundan girilerek bir kesi olmaksızın yapılan işlemler daha çok öne çıkmaktadır.
  • yakın zamanda olama gereken ameliyat işitme kaybı ve sadece kulak zarı deliği nedeniyle endoskopik timpanoplasti ameliyatı olmuş arkadaşlar için sorularım var yardımcı olabilirlerse sevinirim.
hesabın var mı? giriş yap