• geç haberdar olduğum ancak varlığıyla beni mutlu eden sözlük.

    wêrek be heval.. heta kengî tê ji zimanê xwe dûr biminî.. ne bêje siba, du siba, sê siba.. hima îro.. hima vê gavê bikeve malpera tirşikê dest pê bike.. tu çikas dizanî.. çi ji te tê.. divê tu ji dest bavêjî vî barî da li hevalên di sivik be.. nesekine/neraweste..

    insanın anadilini bilmemesi ne kadar ayıp. bilip yazmaması ne kadar tuhaf. yazıp tirşik'te bulunmaması ne kadar yanlış.
  • ferhenga ku careke din hatiye ser xwe. vaye çend roj in, gelek nivîskarê efsane ên kevin lê vegeriyane û dinivîsin.
    wê vê care çêbe !
  • uzun bir süredir takip ettiğim site.
    siyasi mevzulara fazla karışmadan ekşisözlük formatında kürtçe bir platform. kitap, film, dini, tiyatro... her türlü muhabbet var.
    kürtçe yazma seviyemi geliştirirsem katılmak istiyorum.
    kürtçe yazmak çok karizmatik gözüküyor bu arada.
    ama umarım ekşisözlük gibi her önüne geleni yazar yapıp seviyeyi düşürmezler.
  • ya ez nikarim xwe xwe kayid bikim, çima min fehm nekir wele.
    alîkarî bidin please.
  • günlük yazı sayısı belli bir rakamı geçmeyen, geçemeyen kürtçe (zazakî ve kurmancî) sözlük.
    başta bu durum üzüyordu beni. ama ekşisözlükte günlük yazılan binlerce boş yazıyı görünce artık üzülmüyorum. az olsun kalite böyle devam etsin.
    sıkı bir tirşik.net takipçisi olarak özellikle ferhenga şikestî ('kırık sözlük' demek) isimli yazarın uzun yazıları okumaya değer.
  • kürtçe okuyup yazabilenlere şöyle bir çağrı yapmış interaktif kürtçe sözlük:

    "silav hevalno! wek her sal em ê dîsa di yekê gulanê de kampanyaya danasîna #tirsiknet'ê bikin! di saet 20.00an de pênûsên xwe tûj bikin û werin!"

    duyuru:
    danasîna tirşikê

    sitesi:
    tirsik.net

    türkçe özeti: bu akşam saat 8'de #tirsiknet'in tanıtım kampanyasına desteğinizi bekliyoruz.
  • bir önceki yazarın anlattığı gibi ben de bu sitede siyasi içerikleri merak ettim.
    ancak siyasi olarak işaretlenmiş başlıkları görebilmek için yazarlığınızın onaylanmış olması yetmiyor. belli bir sayıda onaylanmış içeriğinizin de olması gerekiyor.
    birkaç ay kastım kurmancî gramer kitaplarının da yardımıyla 100 adet entry girip siyasi başlıkları okuma fırsatı buldum.

    yukarıdaki yazar eğer içerikleri merak ederse bana ulaşsın kendisine aktarabilirim.

    kısaca tirsik.net ile ilgili tespitlerim;
    - en uzun polemikler dini mevzularda dönmüş.
    - siyasi içerik sayısı çok çok az. muhtemelen sadece eski yazarlar siyasi içerik ekleyebildiğindendir. ve onlar da pek siyasetle ilgili değiller.
    - daha da ilginci, var olan siyasi içeriklerde de yukarıdaki meraklı yazarın beklediği bir içerik yok. tam tersi bir durum var. hdp ve pkk'ya karşı çok ağır eleştiriler var. hdp'ye tirsik'taki gibi hakaretler ekşisözlük'te yapılsa ortalık karışır. kürtçe ile derinlemesine ilgilenen kürtlerin ekseriyetinde pkk karşıtlığının sebebi tam olarak nedir bilmiyorum. twitter'da da hdp'yi destekleyenler genelde türkçe yazıyorken kürtçe hesaplarda hdp karşıtlığı fazla.
  • insanların bir dilde yazı yazma yeteneğini ilerletmesinde sözlük formatı çok iyi bir fikir. özellikle kürtçe için bunu yapmak çok faydalı.

    herhangi bir dili bilmek onu 3 şekilde kullanabilmekle tamamlanmış olur: konuşabilmek, okuyabilmek, yazabilmek.

    birçok kürt, kürtçeyi konuşabiliyor. bu kısımda henüz büyük bir sorun yok. okuma kısmı da kürtçe için hazırlanmış latin alfabesini öğrenip arada sözlük kontrol edilerek kolayca halledilebilir. bence zor kısım yazabilmek. bu türkçe için de öyle. bunun için sözlük formatı tam aranan şey. kürtçe seviyelerini geliştirmek isteyenlere tirsik.neti kesinlikle tavsiye ediyorum. başta gramer kitaplarından da yararlanıp yazmaya başlayabilirler. tirşik interaktif bir formatta ilerlediği için başka yazarların katkısıyla yazım hatalarınızın farkına varıp düzeltme şansınız da var.
hesabın var mı? giriş yap