• etrafta gördüğüm insan evlatlarının menşeini merak ettiren olay. insanın neden evladına büşra, merve, emir, tayyibe, abdullah, abdul*.soyadı ve benzeri bir ismi verdiğinin merak edllmesi... bu yavruların babaları arap mıydı ya da penis ölçüsü bakımından ağırlıklı bir yere sahip olduğu söylenen arap erkeklerine duyulan bir fantastik özlem miydi bu saçma isimlerin masum yavrulara verilmesinin nedeni? bir türk çocuğuna neden arap isim verilir ki? nihal atsız'ı mı analım, denize düşen yılana sarılır misali?
  • turkiye'de en cok kullanilan isimler:
    erkek:
    1) mehmet : muhammed isminin peygambere saygi nedeniyle degistirilerek kullanilan halidir.
    2) mustafa : yine peygamberin diger adidir.
    3) murat : arapca olup kokenini bilmiyorum
    4) ahmet : yine peygamberin diger adidir.
    5) ali : peygamberin damadidir.

    kadin:
    1) fatma : peygamberin kizidir.
    2) ayşe : peygamberin esidir.
    3) emine : peygamberin annesidir.
    4) hatice : peygamberin esidir.
    5) zeynep : peygamberin kizidir.

    goruldugu uzere turklerde isim verilmesinin en buyuk nedeni peygamber ve ailesine olan sevgidir. bu isimlerin arkasindan genel itibariyle sahabelere ait (omer, osman vs.) ve kuran'da kullanilan (kevser, yasin, isa, musa vs.) isimler gelmektedir. buradan anliyoruz ki, arapca isimlere olan ilginin nedeni arap sevdasina yonelik terbiye boyutunu asan gerekceler degil, islam'a ve islam dinine kendini adamis insanlara olan sevgidir. bununla birlikte turk insani gokhan, hakan, aybars gibi turkce kokenli isimleri de bolca kullanmaktadir. insanlarin arapca da olsa, anlamini ve kokenini bilmedikleri isimleri kullanmasinin nedeni ise egitim seviyesiyle bagdastirilabilir, bunun disinda genelleme yapmak anlamsizdir. eski patronumun peygamberin esinin ismi diye duyup kizina melinda ismi koymak istemesi ve komsumuzun kuran'da adi geciyor diye kizina sozcuk eki olan aleyna ismini koymak istemesini ornek verebilirim. sonra uyarim uzerine bu isimlerden vazgecmislerdi tabi.
  • elbette her konuda oldugu gibi, bu konuda da islam dunyasinin verdigi hukumler var. nelermis, bakalim ogrenelim:

    "çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evladın babası üzerindeki haklarındandır." (ebu nuaym)

    "kıyamette, babanızın ismi ile beraber çağrılacaksınız. o halde isminiz güzel olsun" (ebu davud)

    peki bu guzel isimler nelerdir? elbette islam'da guzel isim deyince, peygamber isimleri akla gelir:

    "peygamberlerin isimleriyle isimlenin. allah'ın çok sevdiği isimler abdullah, abdurrâhman'dır. isimlerin güzeli de hâris ve hemmâm isimleridir. en çirkinleri de harb ve mürre isimleridir."

    musluman toplumda cocuklara isim koyulurken, bir de kur'an'da yer alip almadigina bakilir ismin. ornegin bu yuzden turkiye'de "esra" diye bir isim turemistir. "gece yurumek" anlamina gelen esra gibi, "indirilmis" anlamindaki "unzile" de turkiye'de isim olarak kullanilir. elbette bu isimlerin kullaniminin tek nedeni sadece kur'an'da yer almasi, kulaga hos geldigi icin kullanilmasidir. yoksa herhangi bir arap toplumunda esra veya unzile diye bir isim duymak mantiken mumkun degildir, zaten yoktur da...

    islam aslinda cocuklara isim konulurken, guzel anlamlara gelen isimlerin secilmesini ister. bu isimlerin arapca olmak gibi bir zorunlulugu olmamasina ragmen, gecmis islam buyuklerinin isimlerini vermek aliskanlik haline geldigi icin "arap ismi veriliyor" gibi bir yakinma ile karsilasabiliyoruz.

    gerci benzer hatalari, sonradan musluman olan avrupalilar da yapiyor, isimlerini arap isimleriyle degistiriyorlar.

    oysa, islam'da cocuga isim vermenin kurali bellidir: "isim, guzel anlama gelecek"

    bir dipnot duseyim:
    islam'da ali, omer, muhammed gibi peygamber ve sahabe isimleri cocuklara vermek hos karsilanmaz. bunun nedeni de, cocuga ismiyle anilarak yapilacak saygisizliklarin o kisilere yapiliyor sayilmasidir...
  • islamcıların islamla arap arasındaki ayrımın farkında olmamasından kaynaklanan sonuç. (bkz: islamcıların arap milliyetçisi olması)
  • sonuçta çok uzun yıllar arap kültürüyle beraber yaşamış bir millet olarak çok ta yadırganmaması gereken durum. türkiyede ki erkeklerin yarısının adı alidir ve o da arapçadır. etkileşim başka bir ülkeyle olsaydı o zaman ona göre isimler olurdu. mesela hatay civarlarında mişel, corc gibi isimler duymak mümkündür. antalya taraflarına gelince olga, tatiana gibi isimler ön plana çıkar. biraz daha doğuya kayarsak şöyle alanyaya doğru,orada da almanların fazla olarak yer tutmasından dolayı hans ve helga isimleri sık sık kullanılmaktadır. isim evrensel bir şeydir. etkileşimin konmasında buyuk etkeni vardır. türklerde de dede adı koymak gibi cins bir adet olduğu için dedenin adının da arap ismi olma ihtimali pek garip karşılanmamalıdır. ayrıca bu ülkede yasalar (her ne kadar inanmasam da) vardır. ismini beğenmeyen her zat-ı muhterem hukuken reşit olduktan sonra bir mahkemeye başvurup adını da, soyadını da, ana adını da, sülalesinin memleketini de, her bir haltı değiştirebilir. onun için sıkmayın canınızı sabretsin insanlar 18 senecik. zaten bunun ilk 15 senesinde ismin ne anlama geldigi, kötu bir isminiz mi var iyi bir isminiz mi var aklınız ermeyeceği için hiç problem kalmıyor.
  • arap kültüründen nefret eden benim için katlanılmaz bir durumdur. arap kültürünü din zanneden insanların yapabileceği saçma eylemdir.
    kaldı ki bu durum arap isimleri ile kalmamış harflere bile sarmışlardır. (bkz: elif) ...
  • nihalatsiz.org' taki eğlenceli bir başlıktır ayrıca.
  • bir yerde arap emperyalizmidir. arap emperyalizmi hiç bir emperyalizme benzemiyor. sadece isimde değil, yaşam stilinde, mimaride vs de içimize işlemiş.

    ~

    isteyenin çocuğuna istediği ismi koyması taraftarıyım. sadece arapça/farsça/kürtçe vs kökenli isimler değil, isteyen çocuğuna afrika ismi de, ingiliz ismi de, rus ismi de (veyahut bambaşka) koyabilmeli. ama bilerek koysun. hangi ismi niye koyduğunu ve o ismin dil kökünü bilsin, gene de koymak istiyorsa koysun.

    öte yandan koyu türk milliyetçisi falan takılan tiplerin çocuklarına farkında bile olmadan arapça isim koyması ve öztürkçe isimlerle dalga geçilmesi aslında inanılmaz komik bir durum. arap emperyalizmi böyle birşey işte. çocuğunuza "cebe" diye isim koyarsanız millet dalga geçer, ama "burak" diyince normal olur, bu hesap.

    son olarak bir de "öztürkçe isim koymaya niyetlenirsek zaten 4 tane isim var, herkesin ismi ya volkan ya orhan olur" denmiş. işte bu yanılsama da arap emperyalizminin sonucu. çocuğuna öztürkçe isim koymak isteyene inanılmayacak kadar çok öztürkçe isim var.
hesabın var mı? giriş yap