• twitterin 3 koc holding degerinde olmasi yada turkiye'den bir steve jobs cikmamasi gibi basliklari okudugunuzda yuzunuze tokat gibi vuran gercek. bu gruba ben de dahilim bunu da soyleyeyim.

    millet cocuk yaslarda telefon app'i yapar, start-up kurar turk genci anca ios mi daha iyi android mi daha iyi bunun kavgasini yapar. anca ona buna burun kivirir.

    al bak sedat kapanoglu. adam genc yasta microsoft'da calisirken aslinda cok muhtesem bir fikir olan eksisozluku kuruyor, kodluyor. sonra populer olunca, para gelince tasi taragi toplayip turkiye'ye donuyor. e sonra ne oluyor 16 senedir sozluk ayni tas ayni hamam. kendinden sonra kurulan twitter, facebook milyar dolar ederken, dunyaya neredeyse hukmederken eksisozluk turkiye'ye sikismis kalmis. simdi ise korkudan entry siliyor vs vs.

    neden? vizyon eksikligi. "ama tukkana bisey olmasin", "az olsun benim olsun", "parayi vururum, keyfime bakarim" mantigi.

    bu diger alanlarda da mevcut. bak bu rock muzik yapmaya calisan turk genci.

    https://m.youtube.com/watch?v=cstojvqxxrg

    bu da amerikali cocuklardan cemetery gates coveri.

    https://m.youtube.com/watch?v=t7tcozekdck

    hadi bu profosyonel kacti diyelim bu da 8 yasindaki cocuklardan enter sandman coveri.

    https://m.youtube.com/watch?v=6cphnzv0k-k

    bu durum sporda da, edebiyatta da boyle. bunun sebepleri cesitli. okul, aile, cevre baskisi bir suru nedeni var. simdi akp geldi isin iyice suyu cikti. dolayisyla gelecek nesilde de bi bok cikacagini sanmiyorum. kumas ortada cunku.

    edit: linkler duzeltildi.
  • en yetenekli türk gençlerinin okuduğu üniversitelere bakarsak yeteneklilere uygun bir sınav sistemimiz yok gözüküyor. bakalım bakalım.. http://www.tevitol.k12.tr/…imizda/mezunlarimiz.html
  • iktidardakilere bakınca hiç şaşırmadığımız gerçek.
  • -en buyuk kariyer amaci "devlete kapagi atip maasi ve emekliligi garantiye almak" olan,

    -en buyuk yatirim araci "onun yerine 2 tane ev al abicim, birinde oturur digerini kiraya verir gul gibi gecinirsin" olan,

    -lotodan piyangodan cikacak parayla gerceklestirecegi hayalleri bile "evler/apartmanlar/dukkanlar alip geri kalan parayi bankaya koyarak faiz yemek" olan,

    -luks araba, pahali kiyafetler, rahat yasam gibi seylerle evrensel basari saglayacagini/takdir gorecegini sanip butun basari kistaslarini buna gore kuran,

    kimi toplumlarda bu amaclarla yetistirilen genc bireylerin evrensel bir basari yakalama ihtimali de haliyle dusuk olur.

    boyle yetisen gence en buyuk firmayi versen 1 milyon dolara satar, yok dayanirsa 100 milyon dolara kesin okutur, ona da hayir derse 1 milyar dolar seviyesine gelince akli ucar. satip ev alip birinde oturur digerlerini kiraya verir, faize yatirip gul gibi gecinir.

    ha yok idealist ise de basina illa ki bir corap orulur zaten.

    kisacasi bunun vizyonsuzluk ve yeteneksizlikten ziyade biz böyle gördükcu topluluklarla alakasi vardir.
  • öğretmenlerin vizyonsuz olmasındandır. kendini geliştirmemesindendir. adamlar maaşımız az diye ağlarlar (ki haklılar), ama parayı bulsalar gider bankadan kredi çekip ev alırlar. yıllarca borç öderler. o parayla kendilerini zerre geliştirmezler, yurt dışına gitmez, sanatla ilgilenmezler.

    önce öğretmen diyorum.
  • özünden koparıldığı, devşirilip mutasyona uğradığı içindir. kimliğini kaybedenin vizyonu mu olur? neyse kafalar karışmasın. uyumaya devam...

    (bkz: ne mutlu türküm diyene)
  • basliga yazilanlari okurken babam aklima geldi.

    19 yesindayim daha tip fakultesi ikinci siniftaydim sanirim. neyse bir konu acildi tartisirken babam "sen bu kafayla gidersen doktor kalmaya devam edersin" dedi. sanirim onun kafasinda ticaret yapmak, tuccar olmak daha ustun bir meziyetti sanirim. doktorlugu birakip insaatci olan bir arkadasi vardi ove ove bitiremezdi.

    simdi de ayni kafa suruyor. elon musk e-bay'i satip parasi ile tesla motors'u kurar, space x'i kurup uzaya arac gonderir. bizim isadamlari (akp tipi) derdi tasasi avm, rezidans insa etmek.

    adama desen ki soyle bir projem var, destekler misin, sana birak destegi gotuyle guler.

    dedim ya irk degil zihniyet ile ilgili bu durum. cunku isin ozunde steve jobs bile suriye'li bir ailenin cocugu.
  • sebebi şu;

    turkiyede fakir bir ulkedir. burda insanlar para kazanmak icin yaşar. hayattaki en buyuk zevki yine para kazanmaktir.

    gelismis ulkede ise yaşamak için para kazanir.

    yaşamaktan kastim karin toklugu degil, belli bi hayat standartinda keyfli bi hayat yaşamaktan bahsediyorum.

    simdi bunu okuyunca ee daha iyi iste demekki para kazanma konusuna hep kafa yoruyorux denir ama oyle degil. bu vizyonsuzluk yaratiyor. cunku hayat standarti kavrami yok. sadece para var. bu yuzden en ucuz en bayagi en kolay yoldan para kazanmaya odaklanirlar. bir de para kazananlari konusurlar.
  • aaa ulkede yetenek sizsiniz diye bi yarisma varkenkim boyle bisey uydurmus ki . ayip ediyosunuz gencler *
hesabın var mı? giriş yap