• küçük bedirhan'ın deney sırasında ananesinin baskınına uğradığı videonun başlığı.

    https://www.youtube.com/watch?v=3vpm8dtm5ac

    not: bu efendi karakterli ufaklık bir de teşekkür videosu paylaşmış. onu da izlemenizi öneririm.

    https://www.youtube.com/watch?v=gcvxunnk4rc

    kendisine ulaşmaya çalışıyoruz. bir deney seti hediye edeceğiz urfalı kardeşimize.
  • türkiye'de bilim adamı yetişiyor dostum...
    burada kalmıyorlar sadece...
    türkiye'de neden bilim adamı kalmıyor dememiz lazım...
  • çünkü biraz olsun çocukların ufkunu genişletmek için her hafta bir ders saatini bilimdeki gelişmeleri anlatmaya ayıran bana; sen dersine bak hoca çocukların aklına acayip şeyler sokma deniyor.

    listening için ayırdığım bir ders saatinde cosmos a space-time odyssey bölümlerini izlettiğimden ilçe milli eğitimin haberi oluyor; evrim mevrim çocukların kafasını karıştırmayın diye uyarı alıyorum.

    tenefüslerimi, boş derslerimi ayırıp çocuklarla bir stirling motoru yapmaya çalışıyorum, boş teneke kutulardan mumdan vs. çok güzel fikirler çıkıyor çocuklardan. elektriğin olmadığı tarlalarda, bu motorun içinde çalı çırpı yakılarak su motorları çalıştırılabilir dedi mesela bir öğrencim. diğeri büyüteçle güneş ışığını kullanabiliriz dedi ısı kaynağı olarak. neyse velhasıl biz boş işlerle uğraşan öğretmen ve öğrenciler olduk, çocuklardan üçer lira toplayıp zikirmatik alan din kültürü öğretmeni çok şahane öğretmen oldu. teşekkürler edildi plaket falan filan.

    yani efendim bizden bilim insanı çıkmaz. ne adamı ne kadını. biz anlamını bilmediğimiz şeyleri ezberleyip yüzlerce defa söylemeyi; bir kitap okumaktan, bir belgesel izlemekten değerli gördüğümüz sürece bu devran böyle döner.

    unutmadan; öğrencilere çektikleri zikirin anlamını sordum koca okuldan bir kişi de hocam şudur demedi. bende anlamını bilmediğiniz bir şeyi neden defalarca tekrar ediyorsunuz diye sitem ettim. sonra din kültürü öğretmeninin kulağına gitmiş ingilizce hocası böyle böyle anlamını bilmediğimiz için kızdı bize diye. bir de hocayla kavga ettik. kocası okula geldi beni dövmeye vs.

    eğitim sistemimizin, okumuş diye el üstünde tuttuğumuz öğretmenlerin hali bu işte. hadi hayırlı ezberler size!
  • tubitak'ın okunmuş bitkilerin hızlı büyümesi projesine ödül verdiği bir ülkeden bahsediyoruz. yetmezmiş gibi her caddeye camii yapılan fakat okul ve laboratuvar eksiği bulunan bir ülkeden bilim adamı yetişmesini beklemek en hafif tabiriyle aptallıktır.

    edit: imla
  • bitkilere mavi veya yesil gozle bakinca nazar degiyor mu test edelim diye salak salak "deney" yaptiran "hocalar" oldugundan olabilir.

    ya da belki de sundandir: yurtdisina doktoraya kabul edilip giden insanlarin kyk borcu ertelenmiyor. (eger ki devlet bursuyla gidip, donunce devletin kolesi olmayi kabul etmiyorsaniz) cin hukumeti ordu halinde insan yollasin doktoraya, bizimkiler 8 bin liranin odemesini 3 yil daha erteleyemedi.

    sundan da olabilir: sirf bu ulkede yasamak istemedigi icin yurtdisinda doktora imkani arayan arkadasim var.
  • ales , yds gibi sınavlar ve adam kayırma ile akademik personel yetiştirilen ülkemizde doğal olandır.
  • ülkemizde üniversite olmadığından.
  • bilim adamlığı mı değil mi onun cevabı bana düşmez de şöyle bir hikaye anlatayım siz karar verin niye yetişmiyor diye.

    elektronik mühendisliği mezunuyum ve yüksek lisansta çalışma alanım ultrason görüntüleme sistemleri. ultrason, çoğunluk tarafından sadece bebek görüntülemede kullanılıyor sanılıyor fakat aslında bir çok farklı kullanım alanı var. örneğin ultrason dalgaları odaklanarak dokuda ısı artışı meydana getirilebiliyor. bu metodun adı yüksek yoğunluklu odaklı ultrason. ingilizcesi high intensity focused ultrasound (hifu). bu isimle geçiyor literatürde yani bakmak isteyenler için belirteyim dedim. şu linkten okuyabilirsiniz. bu yöntemin birçok kanser ve tümör tedavisinde kullanılabileceği görüldü ve tıp dünyasında hızla yaygınlaşmakta. çünkü ameliyatsız bir tedavi imkanı sunuyor ve farklı kanser tedavileri için ortak kullanılabilecek bir yöntem. çeşitli kanserler üzerinde yapılan çalışmaları şu linkteki makaleden inceleyebilirsiniz.

    ben, bir bilgisayar mühendisi ve iki doktora öğrencisi arkadaşım bu alanda inovatif bir şey bulduk. inovatif kısmını kendim uyduruyor değilim kibir olarak algılamayın, bu alanda çalışan hocalarımızdan teyit ettik bunu. ekip ise bu işin altından kalkabilecek bir ekip ve en önemlisi iki tane sağlam danışman hocamız var. birisi zamanında gata'da medikal cihaz tasarım birimi başkanlığı yapmış bir hoca, diğeri ise silikon vadisi'nde siemens'te bu işi temelden öğrenmiş ve şu anda stanford'da misafir hocalık yapan bir hocamız.

    tübitağa proje başvurusu yaptık. sağlam bir proje başvuru raporu yazmak 3-4 ayımızı aldı. hocalardan danışmanlık sözleşmeleri aldık, tek tek kuralına kitabına uygun projenin nasıl yapılacağını anlattık ve başvurumuzu yaptık. 18 aylık proje için istediğimiz hibe 400.000 tl, yani 100.000 euro bile etmiyor baktığın zaman. zaten 4 kişi çalışacağız, hocaların danışmanlık ücretleri olsun malzeme paraları olsun elimize çok bir şey kalmayacak. çünkü ultrasonda kullanılan transdüser denilen parça üretimi zor bir şey ve tanesinin fiyatı 4-5 bin euro'dan başlıyor. çalışmak için en az bir 3-4 tane de almamız gerekecek haliyle.

    başvurudan sonra tam 5 ay bekledik ve sonuç reddedildi olarak geldi. sen şimdi devam eder misin?
  • allahını seviyim lan senin bedirhan dedirten içerikli video.

    teşekkür videonu da izledim; boşver sen beğenileri paylaşımları falan fizik kimya biyoloji adına ne varsa okuyup öğren, merak ettiğin ne varsa peşinden koş. öperim seni yanaklarından çocuk.
  • bilimin işlevsellik kazandığı alan aslında sanayidir ancak türk sanayici profili genellikle ilkokil lise seviyesinde patronlara sahiptir . bu tipler zeki ancak yeterince bilgi sahibi olmadığı için ar-ge ye önem vermez . hazır olanı satın almak işlerine gelir . birileri geliştirsin ben satin aliyim derler kisa vadede karli gibi gorunsede uzun vadede ulke sanayisi bagimli hale gelir .

    yil olmus 2017 hala kagit fabrikasi ,makinalari matbaa makinalari , tekstil dokuma makinalari , plastik enjeksiyon makinalari kilit alanlarin makinalari bile neredeyse yuzdeyuz ithal edilmekte. buda bizim ne kadar bagimli bir ulke oldugumuzun gostergesi iste .
hesabın var mı? giriş yap