• bi imar yasasıyla bi bedelli askerlik için, parlementer sistemden kabile başkanlığı sistemine geçilmesini onayladılar. şimdi de bi kyk borcu için nelerini kaybedecekler görücez.

    insanlık tarihi boyunca kazanılmış haklarını 3-5 kuruşa satan bir toplumdan bahsediyorsunuz.

    bunlar almanya'ya giderler, insan gibi yaşanabildiğini almanya'da görürler; sonra burada kalanları "abü şerüyat en güzelü, almanya bitmiş" diye kandırıp almanya'da yaşamaya devam ederler.
  • çok solda, biraz ortaya yaklaşmaları lazım...
  • “bak hâlâ solun halka ulaşamadığını sanıyorlar,” dememe neden olan nedenlerdir. oğlum halka ulaşamayan kesim muhafazakâr kesim, yani akp! ben bu kadar halktan kopuk ve sarayda yaşayan bir kesim daha görmedim. acaba saraydakiler, geçen haftalardaki vahim olaylardan haberdar mıdır?!
  • milletin dertleriyle ilgilenmek yerine davar gibi pkk nın peşine takılıp gebertilen teröristlere ağıtlar yakmaları.
  • solun halka ulaşamamasının en büyük nedeni kanımca yıllarca üniversiteler ve belli bir zümrenin tekelinde olmasıdır. teşkilatlanmanın, örgütlenmenin mahalle ortamına çekilememesi ve alt tabaka denilen varoş kesime haklarını doğru anlatılamaması olduğunu düşünüyorum.
    bizde sağ egemen değil mutlak egemen. şimdiye kadar yapılan hiç bir seçimde sol çoğunluğun oyunu alabilmiş değil. bu durum genelde dindarlık seviyesi ve askeri müdahalelerin sola vurduğu darbe ile açıklanır.
    fakat dünyada bizden daha dindar pek çok ülkede, sol tek başına iktidara geliyor ve başka ülkelerdeki askeri darbelerin ardından sol mütemadiyen iktidara geliyor. dindarlık ve darbeler konusunda bizimle yarışan şili, bangladeş, pakistan gibi ülkelerde sol, çoğunluğun desteğini alıp iktidara gelebilirken bizde 60 yıllık bir kuraklık var.
  • ulaşmaması gerekmesi..
  • bertrand russell (bkz: aylaklığa övgü) kitabında alışılmadık kelimelerle konuşmanın hedef kitlede huzursuzluk yarattığını söyler. huzursuz olan insan da doğal olarak seni dinlemek istemez.

    işte solun halka inememe sebeplerinden biri de budur. alışılmadık kelimeler kullanınca o halk senden tiksiniyor. kendini aşağılanmış hissediyor.

    mesela: "emperyalizmin uşakları rant uğruna, nepotizm yaparak ülkeyi yağmalamaktadır" demek yerine "tüyü bitmemiş yetimin hakkını eşe dosta peşkeş çekiyorlar" ifadesi daha etkilidir.

    yani; küresel düşün yerel hareket et mantığı. türk solunda bu yok.
  • çok basit
    din!
    çünkü sol görüşlü isen dinsizsin algısı bu ülkede yıllarca fetöcü,metöcü,sütöcü,itöcü örgütlerce insanlara empoze edildi..
    ne ala memleket..
  • kürt halkının mücadelesine olan sığ bakışları, din düşmanlığı, genel olarak halka üstten bakma ve kibir, hala soğuk savaş döneminden kalma perspektifleri güncelleyememek gibi bir çok sebep sayılabilir.
  • geçenlerde bir akademisyenin artık insanların ideallerine göre değil sosyo-ekonomik durumlarına göre tanımlandığını anladım dediğine şahit oldum. çok konuştum o 67 kuşağı mıydı (yanlışsa düzeltin) abilerim ve ülkücü abilerimle kimlikleri konusunda. hepsinde bir küskünlük var. ideallere böyle sırt dönülen yerde hiçbir anlamı kalmadığını söylüyorlar. biz 70- 80 döneminde doğan ve bir ihtilalle susturulmuş ülkenin karanlık sabahına doğan nesilde zaten ideal yeşeremezki. benim endişem şu: mana dünyası bu kadar fakir nesil maddi şeylerde tatmin arıyor ve onlarda hiç doymayan bir kısır döngüye sokuyor insanları. geleceğe ne bırakıcaz sizce: bir laptop, avrupa bir araba, yada iphone mu? ben bir şarkı bırakmak isterdim mesela. rahmetli müşfik kenter’in oynadığı bir filmde onun repliği ile ölümsüzlerin fon müziği olan samanyolu şarkısı gibi.
hesabın var mı? giriş yap