• trt haber ekranlarında enfeksiyon uzmanı meltem özen'in kullandığı cümledir.

    programın tamamı: youtube
    ilgili kısım: streamable

    daha önce farklı kanallarda profesörler de test sayısı az olan ülkelerde tespit edilen vaka sayısını en az 10 ile çarpmak gerektiğini, test sayısı yeterli olan ülkelerde ise en az 5 ile çarpmak gerektiğini iletmiştir. meltem özen ise vakaların en fazla 20% ila %30'unun tespit edildiğini de ekleyerek en az 600 bin vakamız olduğunu belirtmiştir.

    güney kore'de ise pozitif çıkan hastaların 86%'sı hiç semptom göstermeyenlerden oluşuyor.
  • hiçbir kanıt yok. bizim kadar nüfuslu ülkelerde örneği de yok. tahminen potansiyeli düşünmüştür; herkes normal hayatına dönse vaka sayısı o kadar olabilir diye. o mümkün evet hatta o rakamı sırf istanbul’da 1-3 ayda aşadabilir.
  • doktor daha cümlesini tamamlamadan spikerin konunun mereye gideceğini görüp, doktorun cümlesini keseceğini ve konuyu değiştireceğini siz de hissettiniz değil mi? lütfen bu konuda yalnız olmayayım..

    (bkz: sansür)
    (bkz: otosansür)

    (ara: akp* şeffaf*)
  • benzeri durum tüm ülkeler için geçerli.
    özellikle bu noktada abd’yi merkeze çekersek, testi yapılan 1.5 milyonu aşkın insanın içinden çıkan 300.000 pozitif vakayı nüfusa oranladığımızda onlarda da ‘potansiyel vaka’ sayısı 10 milyonları bulacak belki de.

    toplum bu şekilde bilinçlendirilmez.
    toplum bu tarz açıklamalar sayesinde daha da kaotik bir ortama sürüklenir.
  • şu hesaplamayı ben yapıp burada başlık açsam ne provokatörlüğüm ne fetöcülüğüm ne de vatan hainliğim kalırdı. iki ay önce virüs türkiye'ye gelmez, maske takmayın diyenlere inanmadigim gibi buna da inanmadim.
  • 90ların medyası olsaydı bu sayıyı sabaha kadar tartışmıştı.
    şimdiki iktidar korkusundan lafı çevirip, "ehm çok doğru dediniz maske takmalıyız" diyor.

    yazık lan.
  • 10 ile çarptı tamam ama tekrar niye 3-4 ile çarptı anlamadım.zaten vakaların %25-30'u tespit ediliyor söylemi o 10 ile çarpma ihtiyacı duyduğu neden.farzedelim o kadar vaka var o zaman bu çok iyi haber virüs tahmin edilenin çok altında bir öldürücülüğe sahip demektir...
  • hesaba aklım yatmadı ama inşallah diyelim. keşke 6-9 milyon vaka olsa. çünkü yoğun bakımda yatan 1381 kişi sayısı kesin. ne kadar çok vakada bu kadar yoğun bakım ve ölüm sayısı varsa, o kadar iyi.
  • hasta/test oranını nüfusa oranlayamazsınız ancak belirti gösterme hasta oranı bu virüse sahip kişilerde yüzde 80'i, bazı uzmanlara göreyse yüzde 90'ı buluyor. belirti gösteren herkesin hastaneye başvurduğu ve testten geçtiğini varsayarsak gerçek sayıyı bulmak için 5'le 10 arasında bir sayıyla çarpmamız gerekir. bu hesaplamanın temel mantığı budur. muhtemelen hastaneye başvurmayanlar da düşünülerek yapılmış azami ama akla yatkın tahmindir. bu her ülke için bu geçerli değil, test sayısından çok kimlerin testten geçirildiği önemli.
  • bu mantıkla abd'nde 10 milyon vaka vardır. bir süre sonra da 300 milyon olacaktır. doğrudur, yanlıştır, olmuştur, olacaktır onu bilemem. yalnız bu rakamlar yakında dünya nüfusuna gelecek, bunun da beyan edilmesinin pek bir faydasi yok açıkçası. insanları "nasılsa bize de bulaşacak" dusuncesine sevk edebilir. bunun yerine "sanıldığından daha çok, çok teklikeli, çok bulaşıcı" gibi açıklamalar daha faydalı olur.
hesabın var mı? giriş yap