• fransız haber ajansı afp'nin tespiti. abonelerine ingilizce olarak "türkiye'nin ekonomik büyümesi yavaşlarken inşaat sektörü çöküşe geçiyor" başlığıyla geçtikleri haberin fotoğraflarını ise şatolardan oluşan bir gecekondu mahallesine benzeyen ve iflas etmesiyle ününe ün katan burj al babas evleri oluşturuyor.
    ajansa konuşan bir akademisyen ''ülkede konkordato veya iflas başvurusunda bulunan şirketlerin dörtte üçü inşaat şirketi. ister emlak balonu, ister inşaat balonu diyelim, ortada bir balon var" demiş...
    haberin türkçesi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46817727
  • çöküşe geçiyor biraz iyimser oldu. yan yattı sektör son bir senedir. hızlı bir şekilde çakılmaya doğru ilerliyor. ülkenin ekonomisinin temel direği olduğu için krizden krize sürükleniyoruz. suriye’de barış sağlanıp müteahhitler oraya kayınca biraz canlanma olacaktır. bu düzelme ve barış ortamı ne zaman inşa edilir, ne zaman yıkım biter yapıma geçilir orası meçhul.
  • konut fiyatları bu sayede dip yapsa da ev alsam dedirten haberdir. müteahhitlerin deli gibi paralar kazanıyor olması ve maliyet değil rant üzerinden satış fiyatlarının belirlenmesi zaten kanıma dokunan bir şeydi. evin maliyeti 100k satış rakamı 600-700k. yahu bildiğin beton demir tuğla bu, üretim teknolojisi de gerektirmiyor. bunu böylesine pahalı yapan ne? nüfus desem anadoluda da ev fiyatları maliyetlerden çok çok fazla. umadım haber doğru çıkar.
  • üstteki müteahhit kızdı.
  • geçenlerde bir programda izlediğime göre türkiye'de şu anda yaklaşık 800 bin bitmiş 800 bin devam eden konut varmış. ortalama 100.000 dolar desek;

    1.600.000x100.000= 160.000.000.000 $ (yazıyla 160 milyar dolar) yapıyor. ben düşündükçe deli oluyorum. ülke hiç bu kadar kötü görünmemişti yıllardır gözüme.
  • bir türlü gerçekleşmeyen durumdur.bir senedir bunu konuşuyoruz,evet bir durgunluk var,devlet desteğini arttırarak hareketlendiriyor ancak hala belediyelerce konuşulan 150 tane inşaat yapıyoruz lafları,çevredeki her bulunan boş yere temel atılması tam tersini düşündürüyor.
    bu kadar evi bu fiyatlara kimler nasıl alıyor her zaman merak etmişimdir.kredi oranları yüksek,evler pahalıyken cesaret edip ev alanlara hayranlık duruyorum.ev fiyatları düşecek diye haber olması dahi şimdiye kadar çuvalla para kazanmış müteahhitleri kızdırsada bekliyoruz.
  • fransa haber ajansına gerek yok sektörün ucundan tutan biri olarak diyebilirim ki işler berbat ötesi.
  • dünyada hiçbir oluşum, hiçbir sistem ve hiçbir varlık tek bir doğrusal çizgi üzerinde akışına devam etmez. inişli çıkışlı seyirler ile kendine has dalgalar halinde zaman içerisinde akar. pivot is the king.

    ahanda tanım: sektör balans seviyesine geri geliyor.

    ve edit: imla şeysi
  • reyiz inşaatçılara ateşler birkaç milyar dolar hiçbir şey olmaz.
    sonuçta reyizin dediği olur.
    ha ateşleyecek milyar dolar bulamazsak ne olur?
    düşünmeyin siz orasını, dalganıza bakın.
  • haberde kullanılan şu veriler, sektörün içinde bulunduğu sorunların boyutunu gösteriyor:
    "ticaret bakanı ruhsar pekcan aralık ortasında 846 şirketin konkordatoya başvurduğunu söyledi fakat muhalif sözcü gazetesi bu sayının ekim'de 3 bini aştığını yazmıştı."
    "izmir üniversitesi ekonomi bölümü'nden doç. dr. alper duman 'ülkede konkordato veya iflas başvurusunda bulunan şirketlerin dörtte üçü inşaat şirketi' diyor."
    "tüik'in inşaat güven endeksi kasım ayında yüzde 2,1 düşerek 55,4'e geriledi. endekste 100'ün altındaki sonuçlar karamsarlığı ifade ediyor."
    "inşaat sektörü erdoğan 2003'te iktidara geldikten sonra türk ekonomisinin büyüme motoru olmuştu. fakat sektör 2018'in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 5,3 küçüldü."
hesabın var mı? giriş yap