• türklerin ingilizcesi en kötü olan millet olması diye bir başlık var aslında. ama orada millet "kötü" olmayı hep telaffuz düzgünlüğü açısından ele almış. o ayrı bir tartışmanın konusu ve o konuda da belli bir kanaat sahibiyim. ama madem orada sürekli hedef şaşıyor ve "sen hiç hintliyle konuştun mu taam mı?" (la adamlar abd'ye tech support servisi veriyor memleketçe. bizde kaç insan var telefonda birine ingilizce konuşup izahat yapacak. neyse konu sapmasın yine telaffuza, aksana vb.) gibisinden lakırdılar bütün başlığı dolduruyor.

    imdi, verilerle konuşacağım. birincisi bu: https://onedio.com/…-avrupa-da-sondan-ikinci-744982

    sayfada aşağı indikçe yalnızca avrupa ülkelerini değil, diğer ülkeleri de görebilirsiniz. bakın bakalım türkiye'nin sıralaması beğenmediğiniz hintliden, fransızdan, italyandan ne kadar düzey geride.

    ikincisi ise şu video: https://www.youtube.com/watch?v=zzqkzqlfxfm&t=28s

    elin arabı bile gözlemlemiş türkiye'deki insanların ingilizce bilme düzeyinin çok geride olduğunu. düşünün bu araplar allahın günü taksim'de ve taksim'in göbeğinde ingilizce konuşacak adam bulamıyorlar ve en sonunda bu videoyu çekiyorlar. (sadece video çektikleri zamanı kastetmiyorum. ama belli ki bu video belli bir gözlemin ve deneyimin bir sonucu) bunun benzeri soruları (türkler neden ingilizce bilmiyor?) quora'da da görebilirsiniz. insanlar çıkıp diyor ki "biz hiç sömürge olmadık. bizim dilimiz altay dil ailesinde" e paşam, finlandiya da hiç sömürge olmadı, macaristan da ve bu diller de ural dil ailesinde. bizden iyi durumda adamlar.

    demiyorum ki kimse bilmiyor. ama bu bilenler, ilkokuldan beri ingilizce eğitim gören bir ülkeye göre, çok küçük bir yüzdeyle sınırlı. tabii ki milletçe geri zekâlı olduğumuzu falan düşünmüyorum ama ortada bir sorun (zannımca bir sistem sorunu) olduğu ortada.
  • ingilizce sinavi koysan herkes ‘am, is, are, do, does’ ezberlemis yapar. fakat konusma ve dinleme becerileri yetersiz oldugundan biliyorum diyemez cogu insan.
  • ef'in internet üzerinden ücretsiz olarak çözülen seviye testine göre türkiye 88 ülke arasında 76. sıradadır. puanı ise 47.17
    2017'de 1.3 milyon kişi testi yapmış. test sonucu ekim 2018'de açıklanmış. https://www.ef.com.tr/epi/

    ayrıca
    https://www.efset.org/

    edit: link düzeltildi.
  • devlet okullarındaki ingilizce derslerinin çok az sayıda olmasından ve iyi hocaların özel okullar tarafından kapılmış olmasından olmasından kaynaklanan problem.
    (ortaokulu özel okulda bitirip, lisede devlet okuluna geçmiştim. ingilizce derslerinin sıklığındaki ve kalitesindeki farkı ilk elden yaşadığım için bu kadar net konuşuyorum.)

    ama tabi cem yılmaz'ın dediği gibi, bizim millet "bilmiyorum" kelimesini kullanmakta aşırı zorlandığı için, gerekirse ortamlarda yürüdüğü yabancı kızla google translate vasıtasıyla mesajlaşıp, orda burda cümlelerinin içine birer ingilizce kelime sokuşturarak "biliyorum" havası yaratabilir.
    eziklik evet, ama naparsın tipik türkün genlerinde var eziklik.

    genel olarak "ingilizce seviyesinin düşük olduğu" gerçeğini hiçbir türk kabul etmez velhasılı.
    ettiremezsiniz.
  • türklerin ingilizce bilme seviyesi igilizlerin tükçe bilme seviyesinden daha yüksek bir orana sahiptir.
  • >
  • - good morning children
    - good morning teacher
    - how are you today?
    - fine thanks and you?
    - thank you, sit down.

    yukarıdaki diyalogdan öteye gitmez, çocuklara ezber yaptırırsan bir gram ilerleme yaşayamaz, mal gibi kalırsın. 2+2, 4 eder. bu böyle. sadece ingilizce değil, temel matematikten tutun da fen bilgisi derslerine kadar her konuda durum böyle.
  • önce dilimizi öğrenelim, lise mezunu gençler dilekçe yazamıyor, veya düşüncelerini yazıya dökemiyor

    not: garip imla kurallarına takıntılı olanlarda sevimsiz geliyor
  • basurumuz çıkarcasına ingiliz miş gibi davranmamızdan daha iyi bir tavır,

    yeteri kadar ingilizce
    eteri kadar kafa
hesabın var mı? giriş yap