• diger populer cilik'ten daha cok seviyorum bunu, en azindan millet, irk, renk gibi secilemeyen ve degistirilemeyen ozellikler uzerinden birlik saglamaya calisan, daha asiri durumlarinda bu ozellikler uzerinden ustunluk tanimlayan bir ideolojiye kiyasla ummetcilige adapte olmak daha kolay: zira cogunluk tarafindan kabul gormemi engelleyecek bir yanim varsa, entelektuel cabalarla "gercegi bularak" kurtulma umudum var. milliyetcilikteyse doneklige o kadar musamaha edilemiyor. zamaninda bir gayrimuslimin hak yolunu buldum dedikten veya kucuk yasta dedirttirildikten sonra veziri azam olabildigi bir cografyada, modern ulus-devlet baglaminda ataturk milliyetciliginden cok (daha dogrusu kafalardaki o imajdan cok) ziya gokalp turkculuguyle buyumemiz de pulitzer'e layik guzel bir detay degil mi azizim?
  • dünyayı birbirine rakip ümmetlerden ibaret gören agresif ideoloji. haçlı seferleri, cihat ve diğer tüm dini savaş mekanizmaları, askerini buradan buldu.
  • osmanlı'yı yeniden eski şaşaalı günlerine döndürmek için aranan türkçülük, osmanlıcılık, batıcılık gibi çözümlerden bir tanesidir. balkan savaşları'nda ve kurtuluş savaşı'nda yaşanan gelişmeler bu fikri yıkmıştır. bunun üzerine fikr-i kavmiyyet düşüncesi yerini milliyet fikrine bırakmıştır.

    bu değişimin en güzel örneklerinden biri mehmet akiftir. zira onun ümmetçilik fikri istiklal marşı için kaleme aldığı şu dizelerle değişimini gözler önüne serer:

    "kahraman ırkıma bir gül! ne bu şiddet, bu celâl?"
  • akp'nin ideolojisi. milliyetçilik ile dalga geçen akp (ve yanına aldığı liboşlar) arap-islam ümmetini kutsal kabul ederler. arap-islam birliği dışındaki bir birlikteliğe (milli, sınıfsal) bu yüzden karşıdırlar.
  • öyle bir -cilik ki bu;
    buna göre, mesela ben, müslümanım diye,
    örneğin 2. dünya savaşı'nda nazilerle iş birliği yapmış handschar tümenindeki boşnak müslümanları,
    sırf müslüman oldukları için,
    mesela stjepan filipovic'e tercih etmeliymişim.
    sie!
  • -cilik geçen akımların hepsinden daha faydalı ve yararlı olan vasat akım. müslüman kardeşlerimizle birleşip osmanlıyı yeniden canlandırırsak lider biz oluruz.
  • islami voltron oluşturma çabasıdır.
  • ülkemizi hamdolsun kurtarmıştır. sıçtınız ülkenin içine. allahın belaları.
  • savunan ve uygulamaya çalışanların başarılı olma ihtimali imkansıza yakındır. sene olmuş 2015 hala ümmetçilikten medet umanlar var. tarihin tozlu sayfalarını karıştırın biraz.
hesabın var mı? giriş yap