• ne olursa olsun erkek/kız arkadaşınız için bir yeri seçerken iki kez düşünün. ondan ayrıldıktan sonra bu kararınız hayatınız boyunca pişman olmanıza sebebiyet verecek mi vermeyecek mi?
  • kız/erkek arkadaşınız için bir yeri seçmeyin
  • çevrenizin etkisinde kalarak tercihlerinizi yapmayın. kendinize sorarak hareket edin. ideallerinizi düşünün, sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz bölüme yönelin. iş bulamama gibi kaygılarınızı unutun çünkü alanında iyi olan insan aranan insandır. sevgilinizin etkisinde kalmayın. bu hayat sizin, sizin tercihleriniz herkesten daha değerli. mümkün oldukça da evden uzak bir bölgeye odaklanın ki bu size ufak da olsa bir hayat tecrübesi katar.
  • kimseyi mutlu etmek için tercih yapmayın. kendi mutluluğunuz öncelikli olsun
  • istanbul, eskişehir ve ankara dışında bir tercih yapamıyorsanız bulunduğunuz şehirde kalın.
    edit: uludağ spor
  • hangi mesleği seçerseniz seçin en iyisi olmak için uğraşın
    istemediğiniz bölüme 1 yıl daha çalışmamak için gitmeyin
    gelecek esaslı düşünüp karar verin
    bölümler hakkında fikri olan kişilere danışıp kararınızı verin
  • herkesin muhendis, doktor yada avukat olmasi gerekmiyor. ıyi bir universiteyi tutturamiyorsaniz universiteye girmek icin universite yazmayin. gidin guzel bir meslek ogrenin isinizi iyi yapin. sonra isterseniz zaten okursunuz universite.
  • 1- nasıl olsa gelmez diye hiçbir tercihinizi bir tane bile olsa da doldurmayın, zira gelebilir. hem girecek olan kişiye haksızlık etmiş olursunuz, hem istemediğiniz yer yüzünden seneye tekrar uğraşırsınız.

    2- her şeyin başı kendini tanımaktan geçer. ben kimim, neleri yapmaktan hoşlanıyorum, neyi saatlerce yapsam sıkılmam sorularını kendinize sorun. 16 saat yapınca sıkılmayacağım şey ne olur? deyin.

    3- insanlarla ne kadar iletişim kurmayı seviyorsun? yalnız çalışmayı mı, insanlarla sürekli iletişim halinde olduğun bir meslek mi istiyorsun?
    örneğin doktorluk, hemşirelik gibi meslekler %80 insan iletişimi %20 belki yalnız olmayı gerektirirken, mühendislik bölümlerinin çoğu %80 yalnız olmayı %20 iletişimi gerektirir.

    4-kafanızda bir bölüm varsa işini seven insanlarla vakit geçirmek çok faydalı olacaktır. o işi yapan insanlarla bir gün de olsa vakit geçirin. bunu yaptıktan sonra ben bu işi yapamam diyen çok öğrenci gördüm.

    5- yukarda arkadaşlar bahsetmiş yine de söyleyelim, kız- erkek arkadaş ya da arkadaş grubu için üniversite seçilmez. bu yolda yalnızsınız, sadece kendi ilgi ve ihtiyaçlarınızı ön plana alın.

    6- tercihleri yaparken herkese sormayın. bu işin uzmanı kişilerden fikir alın. son kararı kendiniz verin. birileri mutlaka size kötüleyecek bölümleri, şevkiniz kırılabilir.

    7- bölüm> üniversite
    yani yapacağınız işte mutlu değilseniz isterseniz en iyi okuldan mezun olun. öncelik bölüm olmalı.

    8- geleceğin mesleği şu diyenlere aldırmayın. öyle tercih yapan bütün arkadaşlarım büyük hayal kırıklığına uğradı. hatta geleceğin mesleği bekçilik oldu diyen trajikomik haberlere bakarken bulduk kendimizi..

    9- şu puana neresi gelir en istemediğimiz soru şeklidir. 5 liram var karpuz mı alayım çekirdek mi gibi bir soru. tekrar başa dönüyoruz senin ihtiyacın ne?

    10- istediğiniz bölüme karar veremiyorsanız kesinlikle istemediklerinizi eleyerek işe başlayabilirsiniz.

    11- bölüme az çok karar verdikten sonra da üniversiteyi ziyaret edebilirsiniz, kampüsü nerede öğrenin. yorumlara ve orada okuyanlara sorabilirsiniz.

    12- verilen adreste her gün başka bir meslek konuşuluyor. belki fikir edinebilirsiniz:
    kariyer programı
  • boşverin üniversiteyi bir mesleğe atılın ileride pişman olmazsınız.
  • lütfen yakın arkadaşlarınıza göre şehir tercihinde bulunmayın.ayrıca kampüsü olmayan üniversiteleri baştan elemekte fayda var.
hesabın var mı? giriş yap