• 2016 nebula ödülünü alan gayet eğlenceli fantezi romanı. yazarı naomi novik daha önce böyle sekiz on romanlık bir alternatif tarihi seri yazmıştı, napolyonun savaşlarına ejderhaların karıştığı. bende pek okuma isteği uyandırmadı bu yüzden bu kitap, ama nebula ödülünü alınca okudum, pek de beğendim. kitap bir serinin parçası değil şimdilik, devam kitabı yazılmasına gerek de yok bence konuyu gayet güzel bağlamış yazar.

    okurken hep, ulan bundan çok iyi film olur diyip durdum, aşk, büyü, kötü orman, savaş derken aksiyon dozu yüzüklerin efendisini aratmaz, kitap olarak derinliği kesinlikle o derecede olmasa da. nitekim warner bros hemen film haklarını almış, adam gibi bir yönetmene verirler umarım.

    ortaçağ avrupası benzeri bir ortamda (öyle avrupa ki kitaptaki ülkelerin adı polnya ve rossya), kötülüklerle dolu bir ormanın yakınında bir köyde başlıyor hikaye, ormandan gelen kötülükleri bertaraf eden bir büyücü var, bunun karşılığında 10 yılda bir bir kız alıyor köylülerden vergi olarak. kahramanımız da kendisinden çok daha güzel kızlar olduğu halde bir anda kendisini büyücü tarafından seçilmiş buluyor. ben de aha bu kitap kızın büyücünün yanında yavaş yavaş cadılığını keşfetmesi olarak geçecek derken o safhayı 20 sayfada geçip nice maceralara yol açtık..

    fantezi edebiyatı sevenlere tavsiye ederim, dili de gayet sade, edebi derinlik vs aramayın. yayınevleri ve çevirmenleri de göreve davet ediyorum.
  • minor empire'ın bu yıl çıkacağını duyurduğu yeni albümü. 23 eylül-1 ekim tarihleri arasında türkiye'de albüm tanıtım turnesi olacak...
  • naomi novik'in 2015 tarihinde yayınlanan, başta 2016 nebula ve locus ödülleri olmak üzere bir çok ödül kazanan fantastik türde romanı

    yakın zamanda pegasus yayınlarından bora serkan yavuz'un çevirisi ile kökler ismiyle türkçede yayınlanmıştır.
  • aldığı ödülleri fazlasıyla hak eden bir kitap. fantastik hikayeleri sevenlere hararetle tavsiye edilecek güzellikte bir hikayeye sahip.

    kitabın tanıtımında beauty and the beast hikayesinin yeniden yazımı deniliyor ama başlangıç bölümü dışında hemen hiç benzemiyor. bir vadide yaşayan köylüler var. bir de yakında bir kulede yaşayan ejderha isminde bir büyücü. bu büyücü her 10 yılda köyün kızlarından 17 yaşına gelenlerden birisini seçiyor ve kuleye götürüyor. 10 yıl sonra bu kızı küçük bir servet ile serbest bırakıyor ve yeni bir kız alıyor.

    benzerlik sadece bu kadar. büyücü çirkin ya da lanetli değil. kendisi 100 yaşında olmasına rağmen 20'li yaşlarda gösteren gayet de yakışıklı birisi. ancak fazla ciddi, saygısız ve durmadan büyü ile uğraşan birisi.

    hikayenin temeli vadinin yakınlarında "galiz orman" isminde lanetli bir orman. lanetli orman devamlı genişlemek, kötülüğünü yaymak istiyor. ara ara içinden yaratıklar çıkıyor, bazen etraftaki insanları kaçırıyor. büyücü aslında bu bölgeye kral tarafından bu ormanı izlemek ve ormandan gelecek tehlikeleri önlemek için görevlendirilmiş.

    roman temel olarak büyücülerle ilgili. büyücülerin galiz ormanla karşı karşıya gelmelerini anlatıyor. tıkır tıkır işleyen, baştan sonra heyecanı üst seviyede tutan bir hikaye. sonu elbette mutlu son, ancak alışılmışın dışında.
  • kökler
    naomi novik’in 2015 yılında yayımlanan fantastik romanı. 2016 yılının neredeyse tüm fantezi edebiyat ödüllerini almış ya da listesine girmiş.
    yıllar önce okumama rağmen şu ana dek hakkında bir şey yazasım gelmedi. çünkü… maalesef bu roman bir “kadın” romanı. yazarın kadın olmasından kaynaklanmıyor bu durum, yanlış anlaşılmasın. yazarın ele aldığı konuyu bir tür pembe dizi gibi işlemesinden sebepleniyor.

    lanetli bir ormanın kıyısındaki bir kasabada dekadlar halinde, 17 yaşına basan her kız, köyün koruyucusu olan “ejderha” adlı yaşı belirsiz ama oldukça yakışıklı bir büyücünün seçimine sunulmaktadır. o yıl ejderha bir sürpriz yapar ve kasabanın popüler zarif kızını değil; kolu bacağı uzun, pasaklı, elini ayağını nereye koyacağını bilmeyen, güzel olmayan ve sakar (!) agniyeşka’yı seçer kendine. başta uyumsuz gibi görünen bu çift arasında beklendiği gibi bir aşk doğacaktır.

    şimdi; bir firmaya yeni giren, fakir ve sakar genç bir kızla, firma sahibi vakur ve yakışıklı patron arasındaki kavgayla başlayan aşka odaklanan bir türk dizisinden ne farkı var bu konunun? yok! üstelik kitabı okursanız göreceksiniz, işleniş biçimi de bu kadın dizileriyle aynı dinamiklerden besleniyor.

    galiz orman gibi muhteşem ötesi bir unsur bulmuşsun zaten, bunun içine ucuz klişelerle nasıl sıçılabilir, onun kitabını yazmış yazar işte.

    okuması kolay mı kolay. ama kadınlar için daha kolay. cinsiyetin belirleyici kriter olduğu işlerden nefret ediyorum. bir eser cinsiyetsiz olmalı bence (aynı şey erkekler için yazılan romanlar için de geçerli).
hesabın var mı? giriş yap