• tevfik uyar diye bir doktora öğrencisinin `bankalar sizi gözetliyor olabilir mi?adlı yazıdan alıntıdır."peki bu izinler ne anlama geliyor?`
    bu izinlerden en kritik olanlarının ne anlama geldiğini google’ın kendisinden öğrendim. kritik olanlar küçük yorumlarla buraya aktarıyorum. hepsine bakmak istemiyorsanız yazının sonuna devam edin…

    cihaz ve uygulama geçmişi
    bu izni isteyen uygulama aşağıdakileri yapabilir:
    - hassas günlük verilerini okuma
    - sistemin dahili durumunu alma
    - web yer işaretlerinizi ve geçmişinizi okuma
    - çalışan uygulamalara ilişkin bilgileri alma

    yani hangi uygulamayı ne kadar kullandığınız, sık ziyaret ettiğiniz web siteleri vb. bu uygulama tarafından okunabilir. “bunun ne sakıncası var” diye sorabilirsiniz ama aslında dünya görüşünüzden, yaşam tarzınıza kadar pek çok şeyi öğrenebilmekeri açısından epey sakıncası var: isteyen bankalar kilo takibi için bir program kullanıyorsanız, namaz saatlerini öğrenmek için bir ezan programına başvuruyorsanız veya “seks hikayeleri” okuyorsanız bunu öğrenebilirler.

    kişiler
    bu izne sahip olan uygulama telefon defterinizin tamamına erişebilir.

    bu erişime sahip olan uygulama sahipleri kimin kimle tanışıklığı olduğuna dair bir haritayı kolaylıkla oluşturabilirler. bu sizin ağ toplumunda hangi ağa bağlı olduğunuzun doğrudan bir göstergesidir. eşinizin dostunuzun telefon numaralarının da uygulama sahibinin eline geçmesinden bahsetmiyorum bile. “illa ki böyle yapıyorlar” demiyorum ama size bir şeyler pazarlamak için sizi arayan bazı şirketlerin numaralarınızı nereden aldığını merak ediyorsanız eğer, bu bir yanıt olabilir.

    takvim
    google’a göre bu izne sahip olan bir uygulama, cihazınızın takvim bilgilerini kullanabilir. buna aşağıdaki işlevler dahil olabilir:
    - takvim etkinliklerini ve gizli bilgileri okuma
    - takvim etkinlikleri ekleme veya varolanları değiştirme ve cihaz sahibinin bilgisi olmadan davetlilere e-posta gönderme

    aile üyelerinizin doğum günlerinden evlilik yıldönümünüze kadar pek çok kişisel ajanda bilginiz şirketlerin ellerinde. geçmiş olsun.

    konum
    açıklamaya gerek bile yok. takip ediliyorsunuz. nereye, ne sıklıkta gidiyor, işe gidip gelirken hangi yolları kullanıyorsunuz, bu bilgiler istisnasız tüm bankalarca bilinebilir.

    sms
    bir uygulama, cihazınızın kısa mesaj (sms) ve/veya multimedya mesajlaşma servisini (mms) kullanabilir. bu gruba kısa mesaj, resimli mesaj veya görüntülü mesajları kullanabilme özelliği dahil olabilir.
    - kısa mesaj (sms) alma
    - kısa mesajlarınızı okuma (sms veya mms)
    - kısa mesaj alma (mms; resim veya görüntülü mesaj gibi)
    - kısa mesajlarınızı düzenleme (sms veya mms)
    - sms mesajı gönderme (ücret ödemeniz gerekebilir)
    - kısa mesaj alma (wap)

    eşinizin sizi aldattığını düşünüyorsanız bir dedektiflik şirketine değil, bankaların uygulamasını yöneten yazılım şirketine gidin. sms’lerini okuyabiliyorlar nasılsa.

    telefon
    bir uygulama, telefonunuzu ve/veya telefonunuzun çağrı geçmişini kullanabilir. telefon erişimine aşağıdaki işlevler dahil olabilir:
    - telefon numaralarına doğrudan çağrı yapma (ücret ödemeniz gerekebilir)
    - çağrı kaydına yazma (örneğin: çağrı geçmişi)
    - çağrı kaydını okuma
    - giden çağrıları yeniden yönlendirme
    - telefonun durumunu değiştirme
    - müdahaleniz olmadan çağrı yapma

    “çağrı kaydını okuma” cümlesi sizi ürkütmedi mi? telefon defterimizin tamamına erişen uygulamalar aynı zamanda kimleri ne sıklıkta aradığımızı, kimlerle uzun uzun konuştuğumuzu da biliyorlar… haydi bakalım!

    fotoğraf/medya içerikleri/dosyalar
    cihazınızın ve içinde takılı olan sd kartın içeriğinde ne var ne yok hepsi bankalarınızca okunabilir. evet, yanlış duymadınız. eşinizle en mahrem görüntüleriniz dahi bu uygulamarca kolaylıkla okunabilir.

    kamera ya da mikrofon
    bir uygulama cihazınızın kamerasını ve/veya mikrofonunu kullanabilir. kamera ve mikrofon erişimine aşağıdaki işlevler dahil olabilir:
    - fotoğraf çekme ve video kaydetme
    - ses kaydetme
    - video kaydetme

    gözlerinizin ne kadar büyüdüğünü görmek isterim… evet; pek çok uygulama bu izni siz dilediğinizde sesli mesaj gönderin ya da bir arkadaşınıza fotoğrafınızı gönderebilin diye istiyor (whatsapp ya da ınstagram gibi…). peki banka neden istiyor? akbank’a sorduğum soruda bunun yanıtını alamamıştım.
hesabın var mı? giriş yap