• başta 1.4 milyar nüfusa sahip çin olmak üzere, japonya, güney kore, singapur gibi ülkelerde terörün olmaması durumu.

    terör kavramının tanımlanmasına göre bu yelpaze değişebilir elbette. uzak doğu kavramının kendisi bile sorunludur. (kime göre uzak?) burada terör eyleminden kastım, sonuncusu las vegas'ta yaşanan ve son 4-5 yıldır ortadoğu, avrupa ve amerika'da tanık olduğumuz saldırı türleri. kalabalığa kamyonla dalmak, canlı veya düzenekle bomba patlatmak, bıçakla saldırmak, otomatik silahlarla kalabalığı taramak gibi. bu türden saldırıların uzak doğu ülkelerinde yaşanmadığını görüyoruz.

    şüphesiz bu duruma bir çok sebep sayılabilir. bence en önemli sebebi, uzak doğu ülkelerinin istihbaratının sağlam çalışmasıdır. hani meşhur bir diyalog vardır. "istihbarat örgütü dedin mi akla çin gelir. düşün, bir istihbarat teşkilatın var ve adı bilinmiyor."

    en kıytırık devletin bile ağır aksak işleyen bir istihbarat örgütü vardır. benim görebildiğim kadarıyla bazı ülkelerin istihbaratı, mevcut konjonktüre göre denetimi esnetip politikaya malzeme veriyor. bunu aldıkları talimat gereği mi yapıyorlar yoksa başka işler mi dönüyor bilemem. istihbarat örgütleri gerçekten işi sıkı tuttuklarında değil terör eylemini önlemek, basit bir protestoya dahi fırsat vermeyip protesto hazırlığında olanları yaka paça göz altına alıyorlar.
  • (bkz: aum şinrikyo)
  • terör lüks bir icattır. sosyal rehaveti olan toplumlarda iç karışıklıklar terör olarak anılır. aç ve rahatı olmayan toplumlarda bunlar hiç duyulmaz yada iç savaş olarak nitelendirilir. uzak doğuya gelince çin hala aç ve rahatı olmayan bir toplumdur. öyle gözünüzde delicesine büyüteceğiniz bir istihbaratı da yoktur. 300 milyon insan açlık sınırındadır ve ne yaptığını bilmediğiniz ve bilemeyeceğiniz bir ton gel git hali vardır. dünyanın bundan bihaber olması da çin'in başarısıdır (buna kadeh kaldırılabilir). buna nazaran japonya'da terörü duymamanızın sebebi kontrol mekanizmasıdır. japonya nükleer savaştan etkilenmiş ilk ülke olarak terör ve bunun gibi gereksiz lükslerden zamanında kendini uzak tutma kartını kullanma hakkı kazanmıştır. yoksa onlarda da şogunların tekrardan diriliş çabasını görebilirdiniz. ama bu olaylarların seyri parayla değil sırayla. bunu da bilmek gerekir. bu yazının özeti ise "aç ve rahatı olmayan bir toplum olmayın". uzakdoğulara falan da özenmeyin. ne o kadar nüfus ne de o kadar kafasız adam mevcut ülkede( evet nüfus 15'te birine bile denk gelse bizdeki perspektif farklıdır).
hesabın var mı? giriş yap