• nasa'nın deneme uçuşlarını yapmaya hazırlandığı, açılımı variable specific impulse magnetoplasma rocket olan uzay aracı itiş sistemi. temel mantığı iticiye enjekte edilen hidrojen ve helyumun radyo dalgaları yardımıyla iyonize edilip milyon derecelere kadar ısıtılması ve ardından manyetik alanlar yardımıyla suya sabuna değmeden hızlandırılıp egsozdan fırlatılması, böylece devasa bir itiş gücü elde edilmesidir. böylece çok uzun ömürlü ve kimyasal roketlere göre çok yüksek performanslı biri itiş sistemi elde edilmektedir. öyle ki eğer bu sistemin 2011'de uluslararası uzay istasyonunda yapılacak prototip testleri başarıya ulaşırsa marsa gidecek insanlı görev için kullanılması ve şu anda 6 ay sürmesi beklenen yolculuğu 45 güne indirmesi planlanmaktadır.
  • bir benzeri için, (bkz: manyetosferik plazma itki sistemi)
  • (bkz: plazma motoru)
  • ingilizce açılımı variable specific impulse magnetoplasma rocket olan ve uzayda itki için tasarlanmakta olan motordur. vasimr motoru en temel haliyle 3 alt sistemden oluşur. bunlar,

    1) helicon discharge
    2) ion cyclotron resonance heater
    3) magnetic nozzle

    şeklinde sıralanabilir.

    standart roket motorlarıyla arasında bir benzerlik kurmak gerekirse eğer; helicon discharge motordaki kompresöre, ion cyclotron resonance heater yanma odasına ve magnetic nozzle, de laval nozülüne benzetilebilir.

    helicon discharge bir plazma üretim sistemidir. düşük frekanslı elektromanyetik dalgalarla, basınçlandırılmış gazı plazma haline getirir ki vasimr'de genellikle kolay iyonlaşması nedeniyle xenon tercih edilir. düşük frekanslı dalgaların kullanılmasının nedeni daha yüksek penetration depth'e sahip olmalarıdır. böylece hem iyonlaşma verimi, hem de plazma yoğunluğu yüksek (10^19 m^-3) bir akış gerçekleşebilir.

    ion cyclotron resonance heater ise bir parçacık hızlandırma mekanizmasıdır ve 1939 yılında ernest lawrence'a nobel fizik ödülünü getirmiştir. tokamak'tan farklı olarak vasimr'de plazma cyclotron içinde sadece tek bir tur atar. kontrol algoritması için sistemde ve antende ayrı ayrı endüktanslar bulunur. cyclotron yapısı gereği alternatif voltaja ihtiyaç duyduğundan dolayı verimde bir kayıp söz konusudur. gene de son yıllardaki çalışmalardan sonra vasimr'de cyclotron verimi %90'ın üzerine çıkarılabilmiştir.

    magnetic nozzle, de laval nozzle tarzı bir geometriye sahiptir. boğulana kadar sıkıştırılan akış daha sonra genişletilerek supersonic rejime kadar hızlandırılır ve egzoz lülesinden sonra motoru terk eder. momentum transferi de laval nozzle'dan farklı olarak indüklenmiş ve uygulanmış olan manyetik alanlar arasındaki lorentz kuvveti sayesinde mümkün olur, zira magnetic confinement nedeniyle plazma akışı ile manyetik lüle yüzeyi arasında de laval'daki gibi fiziksel bir temas yoktur. bu nedenle 2 manyetik alan arasında diamanyetik bir etkileşim olması itki sağlanabilmesi açısından önemlidir.

    insanlı uzay seyahatlerinin, kısaltılma gereksinimi nedeniyle vasimr motorları mars seyahati için şimdilik tek alternatif olarak görünmektedir. ad astra şirketi ve nasa'nın yaptığı geliştirme harcamalarından sonra motorun gelişiminde ciddi bir ilerleme kat edilmiştir ve kısa zamanda uzay ortamında uygulamaları görülecek gibi görünmektedir.
  • (bkz: #68291910)

    üslup sanki bilal'e anlatıyor gibi, ama... "cyclotron yapısı gereği alternatif voltaja ihtiyaç duyduğundan dolayı verimde bir kayıp söz konusudur" abim biz nerden bileceğiz cyclotronun yapısını, onu da açıklasana bize :(

    "standart roket motorlarıyla arasında bir benzerlik kurmak gerekirse eğer; helicon discharge motordaki kompresöre, ion cyclotron resonance heater yanma odasına ve magnetic nozzle, de laval nozülüne benzetilebilir." standart roket motorunu zaten sözlük olarak biliyoruz, üstüne laval nozülüne benzeyen yeni magnetic nozülü merak ediyoruz :)

    abi biraz daha detaylı, konu çok ilgimi çekti, mesela mars'a neden 6 ayda gidilebilecekken 45 güne indiriyor bu motor, nasıl yapıyor bunu? geliştirilebilir mi? mesela saatte 25.000 mile yakın gitmişti apollo 10, bu ışık hızının yüzde, binde kaçına tekabül eder, farazi olarak konuşuyor olsak bile nereye götürür bizi bu vasimr, ya da bunun gelişmişi? yani apollo 10 1969 yılında yaptı bunu, şimdi çok farklı noktalardayız, bunu işi bilen biri türkçe anlatsa fena olmazdı.

    mesela karanlık maddeyi anlatan bu arkadaş tam istediğim şeyi yapmış, tam öğrenebilmek için her şeyini, belli aralıklarla 3 kere falan okudum: (bkz: #27367451)

    elinize sağlık bilime gönül veren yoldaşlar.
  • yetkili abilerin deyimi ile elektrik tahrikli iticilerin dizeli.
    egzoz gazı sıcaklığının bir önemi yok çünkü materyal bazında bir lülesi yok tamamen manyetik bir mekanizma.
  • "geleceğe açılan kapı" denebilecek motor sistemi.

    başlık ise 2010 da açılmış, 2020 itibariyle deathstar olmasa da, bir battlestar planları yapılmalıydı ancak çok büyük, sıçrama denebilecek gelişme yok anlaşılan.

    vasimr motorunun çalışması için elektrik gerekmesi ironiktir.
    güneş e (veya güneş gibi bir yıldıza) çok uzak olmayan (dünya - güneş arası kadar) mesafelerde, gerekli elektrik güneş panelleriyle üretilebilirken, güneş in uzak ve sönük yıldızlar gibi göründüğü mesafelerde, vasimr in çalışması için gerekli elektrik ancak nükleer reaktörle üretilebilir.

    bu hızla giderse 2120 de, hatta 2220 de filan battlestar yaparlar ancak.
hesabın var mı? giriş yap