• ön edit: başlık uzun yıllardır görmediğimiz bir ciddiyet ve ilgiyle karşılaşmış ve hiç espri kasan yok. tüm katkı veren yazar arkadaşlara bin selam ve sevgi. gelgelelim umarız bilim kurulundan buraları okuyan, en azından okunmasını sağlayacak olanlar vardır çünkü buralar gayet ülke çapında yaygınlaşması gereken önlemlerle dolu.
    *
    temassız kart dışında alışverişlerde kart kullanılmaması.

    kağıt ve madeni paranın riskli olduğu herkesin malumu ama bizden önce dakikalar içinde onlarca kişinin parmağının temas ettiği (bunu bir de saatle, günle çarp) tuşlara basmak büyük risk oluşturuyor. hala temassız kart kabul etmeyen büyük büyük marketler bulunuyor. bu marketlere gidilmemeli, hem onlar da bir an önce gereken işlemlerini yapsınlar, bankalar da kolaylık sağlasınlar, hatta bana kalırsa devletin bunu mecbur tutması gerekiyor.

    edit: manavdaki ince poşeti açmak için parmağımızı yalamak riskli diyen yazar arkadaşımıza ithafen hemen anlatalım. ikişer parmakla sap ve poşet ağzı kısmından tutup yanlara çekince aradaki üçgen parça ortaya çıkıyor, parmak yalamadan ayırabiliyorsunuz, normalde de ben hep bu yöntemle açıyorum.

    süper önlem editleri:
    *hiç aklıma gelmemişti 15. sayfada bir yazar "konuşurken el ile ağzı kapatmak" demiş. bir uzman, normal konuşmada dahi 1,8m (tıp literatürü) ileriye ağzımızdan zerrecikler saçtığımızı söylemişti. müthiş bir tedbir.(başka bir sağlıkcı olduğunu belirten yazar karşı çıkmış, eli ağza burna götürmemek lazım diye. bu, elimizin temiz olduğunu varsayarak söylenen birşey. kirliyse zaten ağzımıza yaklaştıramayız.)
    *istanbul kartların dokundurmadan kullanılması
    *tırnakların kısa kesilmesi
    * araç muayene istasyonlarının kapatılması. evet millet ceza yememek için gidiyor tabii.
    * marketlerdeki alışveriş araba ve çantalarının kulplarına dokunmamak ya da kolonya ile silmek.
    * 24. sayfada çok ilginç bir öneri var. aynen aktarıyorum: "herkes hergün yatmadan önce o gün temas kurduğu kişilerin ulaşılabilecek kadar bilgilerini yazarsa, olası bir hastalık halinde temaslıları kolay bulunur ve vaka sayısı kontrol edilebilir diye düşünüyorum."
    *
  • açıkta satılan gıda ürünleri. virüs taşıyıcısı birinin öksürmeden geçmesinin zor olduğu baharat reyonlarına özellikle dikkat edilmeli. ayrıca doğrudan temas ve aerosol etki alanı konusuna dikkat etmek, kontaminasyon açısından en iyi seçenek.
  • devlet büyüklerinin yurt dışından geldikten sonra karantinada kalması. gözden kaçtı sanırım...
  • sakal ve bıyık kesmek.
  • ruh ve akıl sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde çok etkili olduğunu unutmamak. tüm bu stres altında önlemlerin paranoyaya evrilmesi çok kolay ve hızlı olacaktır, bir yandan gün içinde sizi iyi hissettirecek şeyleri de yapmayı unutmayın.

    internette özellikle şu sıralar online olarak müzeleri gezmek, canlı performansları izlemek (ev konserleri, tiyatrolar, berlin philarmonie gibi yayınlarını halka açan topluluklar, neler neler..), birçok kitaba ücretsiz olarak ulaşmak mümkün. izlemek istediğiniz ama izleyemediğiniz filmleri, dizileri izlemek, meditasyon yapmak, o hep merak ettiğiniz konu üzerine eğilmek (coursera, udemy, edx sizi bekliyor!) için şahane zamanlar...

    edit:
    can yayinlari
    berlin philarmonie
    ınternational documentary film festival - amsterdam
    sunay akın'ın anlatımı ile oyuncak müzesi
    online ziyaret edebileceğiniz müzeleri listeyelen bir post - 1
    online ziyaret edebileceğiniz müzeleri listeleyen bir post - 2
    coursera (ücretsiz kendinizi eğitebileceğiniz online dersler)
    edx (ücretsiz kendinizi eğitebileceğiniz online dersler)

    bu duruma özel değil ama bana çok keyifli geldi:
    sunay akın ile "işte o çocuk"
  • dışarıya çıkıp çıkmamak konusu çok kafamı kurcalayan bir durum, yani bu bir önlem midir gerçekten gerekli midir acaba?
    dışarı çıkmak derken yanlış anlaşılmasın avm dolaşmak yada markete gitmek deği; hava almak, bir yürüyüş yapmak, vücudu hareket ettirmek, kalabalıklardan ve mikrobik ortamlardan uzak olmak koşulu ile tabiki.
  • elini yıkamaya gidene kadar kullandığın musluk başlığı, kapı kolu, anahtar, kolonya şişesi gibi eşyaları alkolle sil.
  • -bana göre- eğer dışarı çıkma zorundalığındaysanız dışarı çıkılıp eve gelindiğinde ayakkabıyı evin içine sokmadan altlarını silmek/temizlemek/dezenfekte etmek. bu işlem bittikten sonra ayakkabıyı eve almak ya da kapı önünde bırakmak.
    malum sokaklarda insanlar olduğu kadar lamalar da var bu ülkede.

    ekleme: sevgili cigiltepe "silme işlemi maalesef etkili değil. bunun yerine ayakkabıları bir poşete koyup evin içerisine öyle almak daha makul bir çözüm olabilir. "
    ve sevgili yarim kalan hikaye "aynı şekilde üstünüzdeki bütün kıyafetlere de bulaşmış olabileceği için mont, gömlek, pantolon çok dikkatli çıkarıp hemen yıkanması gerekiyor galiba."
    diye mesaj atmışlar sağolsunlar.
  • telefonunuzun kılıfını yıkayın.
  • bugün markette satın aldığım üç beş ürünün barkodunu kendim okuttum. ellemeyin dedim. çalışanlara eldiven dağıtmışlar fakat hijyen hak getire. barkodu okuttum, sebze reyonundan aldığım poşete yerleştirdim, temassız ödeme yaptım, bastım çıktım.
hesabın var mı? giriş yap