• xuanzang - cilgin bir budist rahip. " 7. yuzyilda, su dunya nedir ne degildir " merakiyla kafasina gore kendini yollara vurmus yasadiklari insanlarin basini donduren birer efsaneye donusmus ve çin literaturune sayisiz ilhamlar kazandirmis gezgin ..

    not = gezginin yasadigi doneme ait hatami belirterek dogru tarihi veren degerli sozluk yazari 1683 e tesekkur ediyorum.
  • araplar sasanileri doğramaya başlamadan birkaç sene önce afganistan üzerinden çin'e döndüğü için çok şanslıdır.
  • ming hanedanı döneminde (on altıncı yüzyıl) yazılmış batıya yolculuk eserinde sun wukong'un zoraki yol arkadaşı.
  • budizm'i çin ve uzak doguya kazandiran filozof. yasadigi donemde , çin imparatoru ulke disina cikmayi yasakladigi halde, ulkeyi gizlice terk edip yollara dusen xuanzang, cok tehlikeli ve mesakkatli yolculuklarin sonunda, ipek yolu onu hint ellerine atmis ve hsuang tsang once budizm'in babaocagi nepal'de, daha sonra nalanda'da uzun yillar kalmis. zamanin onde gelen filozof ve dusunurleri ile budizm uzerine konusmus, fikir yurutmus, bilgi almis , halka acik muazzam munazalari kazanmis, veyillar sonra, yine yeniden donus hazirliklarini tamamlayip, geriye donus icin yola cikar. taklamakan colunun tehlikelerini, firtinalari, yol uzerinde karsilastigi sayisiz tehlikeleri atlatir. binbir macera sonunda vatanina ulasir. ustelik, atlattigi onca tehlikeye ragmen, ulkesine geldiginde emirleri hice sayip ulkesinden kactigi ve suclu bir kacak oldugu aklina gelir. ve fakat yine de, herseyi goze alir ve ulkesine doner.

    imparator kendisini buyuk bir memnuniyetle karsilar ve sag kolu yapar. hsuang sarayda vakit gecirmeden budist metinlerinin, sayisiz sutralarin yani sira sanskrit metinlerin cok kucuk bir bolumunu de omrunun geri kalan kisminda tercume etmis ve mahayana 'nin onemli bolumlerinden bazilarini çin kulturune kazandirmistir.

    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=7dofpgz_swe)
  • harika bir cekimle ortaya getirilen filminin link'i afiyet seker ossun :)

    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=uldzljz0wdw)
hesabın var mı? giriş yap