• bir captain commando karakteri. bir ring icinde karsınıza cıkıyor ve elinin bir hareketi ile ufak kucuk nincalardan yaratıyor. ringin sol ust kosesinde surekli yumruk atarak gecilebilir ringin icinde bir onu doveyim bir bunu doveyim diye gezmek hos kacmaz cahillik olarak nitelendirilir
  • (bkz: musashi)
  • yamato kültürü (m.s. 300 – 800)

    yamato dönemi, japon kültürü’nde “büyük mezarlar çağı” olarak bilinir. bunun sebebi, muhtemelen hükümdarlar ve diğer soylular için yapılmış olan büyük mezar ve mezar gruplarının bu yüzyıllarda ortaya çıkmış olmasıdır. yamato ismi japonya yöresinden gelip, adaların çoğunda egemenliği birleştiren ilk klana ev sahibi olmuştur. yamato dönemi’nde japonya teknolojideki ilerlemesini hızlandırmıştır. toprağı işleyip pirinç yetiştirmeyi benimsemiş, çömlekçilikte gelişmiş, demir işlerinde ilerlemiş, sosyal hiyerarşi oluşturmuş ve adaların siyasi, ekonomik ve kültürel birliğini sağlamayı başarmıştır.

    yerleşim

    yamato klanı’nın ana toprakları ise körfezinin güneybatısında bir yarımadadır. bu körfez, honshu adasında, şu anda tokyo’nun bulunduğu yerin güneybatısındadır.
    7. yüzyılın sonlarına kadar japonya’nın sürekli bir başkenti olmadı. her kral kendi sarayından yönetti ve genellikle ölümünden sonra terk edildi. yamato hükümette bürokrasi ve örgütlenmede çin sistemini benimsemeye başladıkça yönetim için sürekli bir merkez ihtiyacı açığa çıktı. ilk başkent 694 yılında fujiwara’da kuruldu ve 710 yılında terk edilene kadar 3 imparator görev yaptı. bu dönemin ikinci başkenti heijo (modern nara’nın batısı) ise 710 yılından 784 yılına kadar başkent oldu.

    yükseliş

    m.s ikinci yüzyıldan çin belgeleri içinde wa’nın (japonya’nın çince’deki ismi) da bulunduğu 100 ülkeden bahseder. çinliler, 30 ülkeyi hükmü altında birleştiren, muhtemelen yamato klanı’ndan olan bir kraliçeden söz ediyor. bu dönem süresince yamato klanı; fetihler, evlilik bağları ve diplomasi ile neredeyse bütün japonya’yı hakimiyeti altına almıştır.

    ekonomi

    yamato zamanında japon ekonomisi pirinç üretimine bağlı kalmıştır. önceleri takas usulü ile olan ekonomide vergiler; pirinç, giyecek ve diğer ürünlerle devlete ait toprakları işleyen köylülerden alınıyordu. yedinci yüzyılın başında, vergi toplamayı kolaylaştırma amacıyla çin’den madeni para ithal edildi. japon parası basmak için bir girişimde bulunuldu fakat hükümdarlar karşı koyamadı, yerel paranın değeri düştü ve tedahülden kalktı.

    din ve kültür

    yamato dönemi’nde eski japon inanç ve adetlerine yeni kavramlar eklendi. klan atalarına duyulan saygıyla yamato hanedanının kutsal atalarından oluşan bir mitoloji bunlardan biridir. altıncı yüzyılda kore tarafından yayılan çin budizm’inin etkisiyle japon dini şinto (kami’nin yolu) olarak daha çok resmileşti. kami, yardım için veya hiddeti yatıştırmak için çağrılabilen tabiatın sonsuz sayıda ruhları ve güçleri idi.
    şinto tanrılarının hiyerarşisi tanımlandı ve mitoloji yazıldı. japonya’nın hükümdarları yüce şinto tanrıçası’ndan (güneş tanrıçası) gelmiştir. eski şinto pozitifti, geçmişle veya yaşam sonrasıyla değil şimdiki zamanla ilgiliydi. iyi ve ahlaki olan bir tabiat evrenine karşı derin bir saygı besliyordu. kötülük, kirlilik ve yapaylık olarak tanımlanıyordu. gerçek dürüstlük en büyük erdem sayılıyordu.

    hükümet

    yamato döneminde, çeşitli büyüklük ve güçte kabile devletleri yamato klanı hükümdarlarının hanedanı tarafından yavaş yavaş bir araya getirildi. bu dönemin ikinci yarısında yamato liderlerine dai (büyük kral) adı verildi. yamato’nun gücü klandaki kan bağlarıyla, ortadaki askeri üstünlüğü, siyaseti ve soylarına tanrısallık katan güneş efsanesini kullanmalarıyla genişledi ve güçlendi. diğer boylar veya klanlar asiller veya uji sınıfıydı. uji’ye hizmet eden be adı verilen sınıfın meslek grubu çiftçiler, katipler, tüccarlar ve imalatçılardı. en alt sınıf kölelerdi. göçmenler hünerlerine ve zenginliklerine göre uji ve be arasında yer alabilirlerdi. yedinci yüzyılda yamato, çin’den etkilenerek japon hükümet biçimini değiştirdi. yamato hükümdarı, saray ve yönetici görevliler tarafından desteklenen bir imparator haline geldi. uji sınıfı toprak ve askeri gücü elinde tutuyordu ancak resmi görevler de veriliyordu. bu siyasi sistem 1200 yılına kadar etkisini sürdürdü.

    mimari

    yamato’nun göze çarpan mimari başarıları mezarlarıdır. bu mezarlar yukardan bakıldığında anahtar deliğine benzeyen toprak tepecikleridir. en büyük mezarlar japonya’nın yamato bölgesinde bulunmuştur. bu da gücün bu bölgeden çıktığının bir başka kanıtıdır. osaka ovasındaki nintoku mezarı piramitlerle neredeyse aynı büyüklüktedir. ana mezar 500 metre uzunluğunda ve 35 metre yüksekliğindedir. 32 hektarlık alanda aralarında ağaçlık bölgelerin olduğu 3 hisar hendeği ile çevrelenmiştir. ana mezar tepeciğinin altındaki toprak kazıldığında taştan defin odaları bulunmuştur. imparatorluk ailesiyle bağlantısı olduğu düşünülen mezarlar şimdi yönetim tarafından korunuyor. bazıları geçmişte yağmalanmış olmasına rağmen, çoğu henüz kazılmamış duruyor.

    ordu

    bu çağa ait mezarlarda bulunan çok sayıda savaşçı figürleri, silahlar ve zırh parçalarından, savaşın yamato kültüründe yaygın olduğunu açıkça görebiliriz. egemen hükümdarın varlığına rağmen klan grupları savaşmak için sebep buluyorlardı. her yetişkin erkek askeri hizmet için kullanılabilirdi ve herkes en az bir yıl askerlik yapmak zorundaydı. uji sınıfı seçkin bölükleri ve subayları oluştururdu. mezarlarda bütün vücudu saran zırhlar ve kasketler giymiş savaşçı figürleri çizilmiştir. en yaygın bulunan silahlar kılıç, mızrak ve ok kılıflarıdır. süvarilerin varlığını gösteren at figürleri de bolca bulunmuştur. 5. yüzyıl sıralarında mezarlardaki eşyalar arasında aniden görünmeye başlayan atlar japonya’nın bu dönemde bir süvari ordusu tarafından işgal edildiği hipotezini ortaya çıkarır. cenaze töreni yapılması daha olası olan soylular için bir statü sembolü haline gelen atların ithal olması daha muhtemeldir. uji sınıfı dönemin süvarilerini oluşturdu çünkü atı ve gerekli teçhizatı satın alabilecek olan onlardı.

    yamato’nun mirası

    yamato dönemi güneş tanrıçası mitolojisiyle hatırlanır ve sonra gelen japon imparatorları tanrısal soylarına sahip çıkmışlardır. yamato döneminde şinto dini resmileştirilerek de günümüze kadar ithal budizm’le yarışması sağlanmıştır. günümüzde çoğu japon kendilerinin yamato soyundan geldiğini düşünür. kırsal bölgelere yayılmış olan büyük mezarlar da yamato’nun en somut mirasıdır.

    kaynak: age of empires documentary
    ceviri : aprox
  • 80 lrde yayınlanan japon mangası.
    yamato adlı bir krovazörü uzayda keşif görevi yapardı
    geminin ön tarafındaki ana silahı ateşlenince çok enerji yerdi
    alışılmış mangalardan ziyede karanlık ve bunalım kokan bir teması mevuttu.
  • the van pelt şarkısı... parantez içinde where people really die eklidir bir de...
  • öküz boyutlarında bir modelinin detaylı resimleri için;

    http://www.funzu.com/…t&task=view&id=1562&itemid=26
  • sonu, alman ekurisi bismarck'a benzeyerek tarihte yerini almis efsane savas gemisi. savas ilerledikce havada ustunlugu ele geciren amerika ucabilen herseyi yamato ve diger buyuk japon gemilerinin uzerine gondermis, ne cektiyse ucaklardan ve denizaltilardan ceken japon donanmasi da yamato ve ikizi musashi'nin savasta atis poligonu olarak kullanilmasini engelleyememistir. yamato gorev basinda iken muttefikleri korkutmanin yaninda cok az basari gosterebilmis; yamulmuyorsam sadece bir hafif ucak gemisi batirabilmis, bir de bir baska kruvazoru yaralamistir.

    bir intihar gorevi olarak okinawa savasi'na gonderilen yamato yuzlerce ucagin saldirisina ugramis, 20 civari bomba ve torpido tarafindan vurulduktan sonra cephaneliginin infilaki sonucunda nukleer bomba patlamalarindaki gibi bir mantar bulutunu arkasinda birakarak sulara gomulmustur. yamato, uzerindeki 200'e yakin ucaksavar silahina ragmen kendini ucaklara karsi savunmaya basaramamis, bu da ucaklarin su uzerindeki hedeflere saldirmada ne kadar basarili oldugunun bir kaniti haline gelmistir.

    o gunlere dek yamato gibi battleship sinifi gemiler 'queens of the sea' ismiyle anilirken, 2. dunya savasi ile birlikte hava kuvvetlerinin ustunlugu sonucunda bu sefer ucak gemilerinden 'kings of the sea' seklinde bahsedilmeye baslanmistir.

    japonlar yamato sinifi gemileri yeterince buyuk bulmamis olacaklar ki super yamato class battleship adiyla yeni bir battleship dizayn etmisler, ancak bu projeyi hayata gecirememislerdir.
  • ikizi ile birlikte üzerindeki 460 milimetrelik toplar dünya üzerinde bir sabaş gemisine takılmış en büyük toplardır
hesabın var mı? giriş yap