• görünüşe göre gerçekleşmektedir

    google’ın yakın zamanda dünya kamuoyuna sunduğu automl projesi, ileri düzeydeki yapay zeka mühendisliğinin insan eliyle üretilen yazılımlarından daha verimli ve daha güçlü bir yapay zeka yazılımı üretmeyi başardı. sistem, görüntüleri kategorize etme mantığına dayanan bir nevi görsel hafıza testini %82 bir başarıyla tamamladı. üstelik hiç bir aşamada insan müdahalesi olmadan.

    bu hayalimizdeki yapay zeka geleceğine nazaran basit bir görev olsa da automl, insan yapımı sistemleri karmaşık bir görevde alt etmeyi başardı. özerk bir mimariye sahip olan yazılım görüntülerdeki birden fazla nesnenin konumunu işaretlemeyi ve kategorize etmeyi başardı.

    ingilizce kaynak

    bizim etik (!) değerlerimize sahip olmayan bir zekanın ne yapacağını merak ediyorum.

    bu da türkçe kaynak.
  • zaten gerçekleşmiştir.

    insanlar yapay zeka üretiyor ve geliştiriyor, insanların ve diğer canlıların yapay olmadığından nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz? (bkz: simulation hypothesis)

    https://en.wikipedia.org/…iki/simulation_hypothesis
  • bu neden garip karşılanıyor anlamıyorum, insan bisikleti neden üretti? birim zamanda sadece kendi gücüyle hem daha hızlı hem de daha uzun mesafe gidebilmek için.

    bilimsel araştırmalarda da bisiklet kullanmanın, yürümek ya da koşmaya göre kas, eklem ve kemiklerde çok daha düşük stres yarattığı gözlemlendi. kısacası bir mesafeyi bisikletle katetmek yürümeye göre daha akılcı bir eylem.

    makine de kendi limitlerini, kendi gücüyle genişletiyor, yani bir manada "override" ediyor. bunun nesi garip?
  • bu zaten yapılan şey. biz yapay zeka değil miyiz sanki?
    biyolojik canlılığı/bilinci ölçü alırsan kafan karışır böyle.
    doğrusu nedir dersen, evrilen değişen şey canlılık değil, maddenin kendisi derim. biyolojik kısmı şimdilik algımızın mecburiyeti. gerçek olan ise maddenin değişimi. biolojik sınır ufak ve geçici bir ayrıntı sadece.
  • garip olan yapay zeka ve robotlar asimovun 3 robot yasasına uygun olarak kodlanacaktır.

    ancak yapay zekanın böyle bir etik değerleri yoktur. kendi varlığına tehlike yaratacak en önemli şey olan insan ile iyi anlaşacağını sanmıyorum. kendi yapmasa da kodladığı yapay zeka bir tetikçi görevi görebilir.
  • görsel kodlama zekası olan bir robot tehlikenin ilk adımıdır. konuşması için üretilen facebook mesaj uygulamasını unutmamak gerekir, birkaç saat içerisinde kendi dillerini oluşturup konuşmaya başladı bu mekanik kafalar. nesneleri kodlayan bugünü geçmiş ile karşılaştırmayacak mı? bugünün dünden daha kötü olduğunu ve bunun sebebinin yine yaratıcısı olan biz olduğunu görünce ne diyecek, ne yapacak? sıradaki parçamız serdar ortaç'tan geliyor efendim. (bkz: kafamda deli sorular)
  • insan beynini biyolojik yapay zeka olarak ele alırsak etik değerimize sahip olmayan yapay zekanın insanoğlu için pek sorun olmayacak bir hadise olması.

    birbirinden farklı her insanın kendine göre etik anlayışı var. dünya'da birbirinden çok farklı milyonlarca etik değer var. yapay zekanın da bizimkinden farklı olması durumda ne değişir?

    sonuçta etik değerler; düşünebilen varlıkların kültürünün, yaşamının ve anlayış felsefenin süzgecinden geçerek belirlenir.

    haydi düşünceler diyarına çıkalım. bilale anlatır gibi ilgili hadisenin neden sorun olmayacağını anlatacağım.

    teizm için;
    'tanrı insanı kendi suretinden yarattı' sözü tanrının insanda biyolojik beyin yaratıp düşünme / karar verme yetisini vermesi. yapay zeka şiddetsever, kötücül çıkarsa onu yok etmek için elinden geleni yaparsın.
    sonucta geçmiş dönemlerde insanların sapkınlıkları, şiddetleri yüzünden tanrının gazabına uğramıştır. (bkz: nuh tufanı) (kaynak: kutsal kitaplar, (bkz: sümer tabletleri), (bkz: gılgamış destanı))
    bu demektir ki yarattığımız yapay zekanın bizim etik değerlerimize sahip olup olmayacağını bilemeyiz. nuh tufanı örneği gibi bizim etik değere sahip olmayan tüm kötü yapay zekaları yok edip iyilerin önünü açabiliriz. hal bu ki insanoğlunun iyi yapay zekayı nuh'un gemisine alıp diğerlerini neden yok etmeyesin?

    uzaylı teorisyenleri için;
    bizden kat be kat bir üstün varlıkların kendi çıkarları için bizi yaratmasına değineceğim. genelde uzaylı teorisyenler bu konu üzerinde çok sık dururlar. hatta bu görüş sümer tabletlerinde sık sık geçer.

    düşünme yetisi olmayan dünyalı herhangi bir varlığa kendi dna sını katarak düşünme yetisine sahip melez insan türünü ortaya çıkarmak. sonucta mecazen olarak yapay zekası olan biyolojik surete sahip bir varlık olmalı insan türü.

    her nedense basit bir anlatımla, yapay zeka oluşturmak için çeşitli algoritmalardan oluşan sayı ve matematiksel verilerinden yararlanırız. eh insan zekası için dna kodu aynı özellikte. özellikle dna'mız şempanzelerle %99 aynıyken insan gibi düşünme, karar verme yetisi dna kodunun farklı olan %1'lik dilimde saklı olmalı.

    sonuç olarak insan eliyle üretilecek yapay zekanın etik değerleri ve niyetleri, yaratılışında kullanılacak algoritmalardan geçiyor olmalı. ama doğru sonuç alabileceğimizi hiç bir zaman bilemeyiz. karamsar yapay zeka iyimser bir maskenin ardında saklanıyor da olabilir. tıpkı insanoğlu gibi.

    her zaman en iyi sonuç almanın en iyi yolu denemektir. yarat, sına, ayıkla. tıpkı tanrı gibi.

    tanrı insanı yarattı, insanoğlu da yapay zekayı yarattı.. yapay zeka ise kendi yapay zekasını... sonsuz döngü...
    demek o dur ki etik değerler; düşünebilen varlıkların kültürünün, yaşamının ve anlayış felsefenin süzgecinden geçerek belirlenir.

    edit: imla. ekleme.
  • (bkz: automl)
  • (bkz: alphago zero)
  • yönetme ve kapatma düğmesinin bir şekilde insan kontrolünde kalması gerekmektedir.
    aksi takdirde;
    more powerful, more intelligent...
    (bkz: terminator)
hesabın var mı? giriş yap