• peter m. hoffman, yaşamın evriminin izlediği kimyasal yolaklardan ziyade; maddenin “cansızlıktan canlılığa” nasıl geçtiğini temel fizik yasalarını merkeze alarak izah etmeye çalışıyor. kitap başlarda maddenin ne olduğunu ve nasıl davranması gerektiğini öneren felsefi düşüncelerden ve bilim insanlarından bahsederek rahat bir okuma sağlarken biyokimyasal süreçlere geçtiğinde fizik ve kimyanın derinliklerinde buluyorsunuz kendinizi. bu da konunun ayrıntılarıyla ilgisi olmayan standart okuyucu yorabilir.

    yaşamın kendiliğinden evrende geçerli temel fizik yasaları gereğince oluştuğunu kanıtlarıyla ortaya sunuyor.

    konuya ilgisi olanların kitaplığında bulunması gereken bir çalışma.
  • yazdığınız yorumları silen ve hatta yorum yapmanızı engelleyen facebook'un sözde bilim sayfası.

    genpets'lerin gerçek olmadığı kaynak olarak verdikleri sitede dahi belirtilirken, kendileri hala bunun gerçek olduğuna inanmaktadır. bilimsel paylaşımlar yapan bir sayfanın bunu düzeltmesi gerekirken, inatla yalan olanı gerçek diye sunuyorlar.

    kısacası bu tarz sayfalarda bile bırakın eleştiri yapmayı, ufacık bir düzeltmeye dahi tahammülleri yok.
  • "oysa tutkuların köküne saldırmak, yaşamın köküne saldırmak demektir: kilisenin kılgısı yaşama karşı düşmancadır." friedrich nietzsche - götzen-dammerung
  • ''insan kendini ilk başta çoğaltma isteğine neden sahip olur ''

    devamlı irdelenen konu.
  • bilim cevabı şu ana kadar bildiklerimizle sınırlıyor.

    o yüzden 'god knows'
  • harvard'da yaşamın kökleri üzerine doktora yapan fizikçi furkan öztürk'ün prof. sinan canan'la online sohbeti link.
  • kitap.

    "moleküler makineler karmaşadan düzene nasıl ulaşır?"
    bir fizikçinin gözünden yaşamın incelenmesi. peter m. hoffman
    mehmet ali döke çevirisi ile say yayınları tarafından yayınlanmıştır.

    "yaşam dengeye yakın, sıkı denetlenen, açık, savurgan, karmaşık bir sistemdir. böyle bir sistem ancak parçaları termodinamiğin sınırlırını zorlamak için (evrim tarafından) "tasarlanmış" ise işleyebilir. yaşam, termodinamiğin ikinci yasasına karşın var olamaz; bunun yerine yaşam, elinden geldiğince ikinci yasadan en yüksek oranda yararlanmak üzere evrimleşmiştir. ama bunu nasıl yapabilir? yaşamın makineleri moleküllerin ufacık ölçeğinde nanometre düzeyinde çalışır. ama bu ölçeğin nesi bu kadar özeldir ki karmaşa yapıya ve gürültü yönlendirilmiş harekete dönüşebilir?"
hesabın var mı? giriş yap