*

  • üşenmeyin, ilgili her kaynağı özetlediğiniz bir dosya oluşturun ve kaynağını doğru düzgün yazın, hatta bu yayında bahsedilen ve sizin için önemli olan başka kaynaklar varsa bu dosyada bunları da belirtin. iki hafta sonra başka bir bölümü yazarken yahu biri de bunun aksini iddia ediyordu, buraya eklesem iyi olur da kimdi acaba dediğinizde işinize yarar, aksi takdirde okuduğunuz bütün makalelere ve kitaplara, kitaplardaki bölümlere geri dönmeniz gerekir ki bunu gerçekten, gerçekten istemezsiniz.
  • öyle konuyla ilgili önünüze gelen her makaleyi indirmek kafanızı karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. nokta atışı diye tabir ettiğimiz türden bir kararla az sayıda makale belirleyin (2-3 gibi). bu makaleleri okurken atıf yaptıkları kaynakları takip ede ede işe yarar bir yerlerden çıkmanız umulur.
  • (bkz: endnote)
  • (bkz: #17024041)
  • benim gibi o makaleyi de alayım, bu makaleyi de indireyim dursun kenarda olaylarına girmeyin. yoksa işin içinden çıkamaz sinir krizlerine girersiniz. önemli gördüğünüz birkaç makaleyi başlangıç noktası olarak kabul edip onların kaynak kısımlarını iyi inceleyin. ha kaynağın kaynağına bakma olayına da fazla girmeyin. bir bakmışsınız internet sayfanızda sekme üzerine sekme açılmış olur nereden başlayıp nerede kaldığınızı bulamazsınız. indirdiğiniz her makale için içinde makalenin adı, tarihi, kullanılan ölçek, veri analizi yöntemleri, sonucun yazılı olduğu etiketler hazırlayablirsiniz böylece hem makaleleriniz özetlemiş olursunuz ve geri dönüşlerde işiniz kolaylaşır hem de araştırırken 'ben bunu daha önce okumuş muydum?' duygusundan kurtulursunuz.
  • arastirma kismi:

    alaninizla ilgili 'en onemli'lerin listesini yapmakla baslayin. alaninizin en onemli isimleri, bultenleri, dergileri, kaynaklari, veritabanlari, en populer arastirma konulari, vs. bu 'en onemli'ler sizin icin anahtar kelimeler olacaktir, bu anahtar kelimeleri birlikte arattiginizda, dogru veri tabanini kullandiginizda ancak bu bilgi okyanusunun icinde yol alabilir, yelken acabilirsiniz.

    ayrica (bkz: google scholar)

    yazma kismi:

    literaturu taradiktan sonra bir de inceleme/kritik (review) yazmaniz gerekiyorsa;

    bir yapisi olmali, belli bir akisa sahip olmali (arastirilan/okunan makalelerin kronolojik ya da torik siralamasina gore, arastirmanin buyuklugune gore vs.),
    incelenen makalelerin sadece neyden bahsettigini soylememeli, guclu zayif yanlarini soylemeli,
    birden fazla yazi incelenecekse birbirleri ile karsilastirilmali,
    her paragrafta yeni bir fikir, ideoloji, o konu/alanla ilgili bir tez olmali,
    her paragrafin ilk cumlesi bir nevi paragrafi ozetleyen cumle olmali (topic sentence)

    kolayliklar gelsin
  • makale aranıyor duyuruları hayat kurtarıcıdır, unutmayın.
  • öncelikle yök tez tarama sayfasında konuyla ilgili bir tez varsa genel olarak bakılıp, kaynakçası ayrıntılı değerlendirilir.
    sonrasında kitap taraması yapılır. yök'te tez yoksa ilk bu yapılır. bunun için internet siteleri kullanılabileceği gibi, içindekiler ve kaynakçayı görmek gerektiğinden kitapçı dükkanına gitmek daha iyidir.
    sonrasında makale taraması yapılır. bunun için internetteki makale isimleri ayrıntıyla değerlendirilir.
    hepsi bir araya geldiğinde aşağı yukarı literatür taraması bitirilmiş olur...
  • baştan sona yazılı olarak çalışılması gerekir bu soft yani pc üzerinde yada hard yani bayağı kağıt kalemle (tavsiye olunmaz), soft çalışmaya karar verdiniz verin mk kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz bir klasör açılmalı ve içerinde baştan sonra kafada yapılacak çalışmalar kurgulanıp her biri alt klasörler olacak şekilde düzenlenmeli sonra bu klasörlerin içerisini doldukmak kalıyor geriye burda google scholar, science driect, pubmed, gibi indeks tarama siteleri kullanılacağı gibi endnote, mendeley gibi referans oluşturma ve atıf yapma programları da kullanılabilri, geriye kalan tek şey artık indirdiğiniz o makaleleri okumak, ve önemli bulduğunuz kısımları mutlaka not almak, şimdilik bu kadar yeter ilgi çekerse devam ederiz, uplayan favlayan elleriniz dert görmesin.
  • türkçe yazılan tezde yabancı dildeki bir literatür kaynağı metin içinde nasıl yazılır? bilen varsa yazabilir mi
hesabın var mı? giriş yap