• yeni başlayanlar için montreal'den sonra ikinci bir basyapittir. kanada'nin istanbul'u da diyebilirsiniz ama istanbul'un 3'te biridir orasi ayri, bir de herkes burayi kanada'nin baskenti sanar.

    oncelikle soyleyelim buyuk sehirdir toronto, gta yani greater toronto area merkezinin ismidir. ilk gelenlerin neredeyse hepsi burda yasar(ha sheridan college'da gidiyorsaniz yuru bakalim oakville)

    bunun disinda bir suru kanadalilarin sehir diye tanimladigi bir suru yer daha vardir. ben oncelikle merkezden baslayacagim.

    ogrenci olarak gelenler icindir ilk entry'im, universiteleri university of toronto, york university, ryerson university, george brown college(uni degil ama anlaticam ilerde) , bulunur toronto'da. bunlardan york'da gidiyorsaniz simdiden kolay gelsin derim, zira mekan olarak bati hattinin sonunda allahin unuttugu yer olmasa da uzakta bir fakultesi vardir. west hattindaki metroya bindiginizde son duraga dogru inebileceginiz gibi direkt giden otobusler de bulunur. ama bilmeniz gereken her yolculugunuz en az 45dk -1.5 saat arasinda bulundugunuz mevkiye gore degisecektir.

    toronto universitesi merkezde cillop gibi kampusu vardir, yasiniz musaitse residence'a girin ve mumkunse ogrenci hayatiniz boyunca cikmayin. hem ulasimdan tasarruf edersiniz hem de homestay'mis ,roommate derdiyle ugrasmazsiniz. toronto kira fiyatlari ankara'dan pahali istanbul'la kapisacak duzeydedir.

    metro sistemi biri dogudan batiya biri de kuzeyden guneye dogru iki hat seklindedir. eger sehrin bu hatlarin disinda sehir disinda bir yerlere (baska sehir olmasa da gta disi yerlere) go train ile gideceksiniz. oncelikle soyleyim metro pass'iniz olsa da go train ayri bir alamet, ayri para odeyeceksiniz. cok ucuz da degildir soyleyim. gta'da yasiyorsaniz metro pass su an 119 dolar civarinda, ogrenciyseniz sanirim indirimler var. bunun disinda cok kullanmayacaksiniz token nedir ogrenin. token dedikleri aslinda para yerine gecen giselerde ve giselere girmeden kirmizi dikdortgen seklindeki makinalardan aldiginiz bilet yerine gecen mini minnacik jetonlardir. eger gideceginiz metro istasyonundan sonra otobus alacaksaniz bircok yerde zaten metro istasyonu sinirlari icersinde otobusler vardir. eger disardan gelemdiyseniz bir daha bilet yada jeton atmaya ihtiyac yoktur. yalniz nasil olsa otobuse binerken veririm diye aralardan(ki isterseniz kacak girebilirsiniz bilmeden)girme gafletinde bulunmayin cezasi 500 dolardir.

    toronto metro hatti bayagi iyi calisir, arada sirada biri intihar eder raylara atlar, klimasi vardir ama temiz degildir, iyy miyy diyebilirsiniz. otobuslerde dakiktir, geceleri 12den sonra bitse de 24 saatlik otobusler her zaman vardir,tirsmayin hemen sut cocugu gibi taksilere kosmayin cebinizdeki paraya yazik.
    devami gelecektir.
  • turk yemekleri acisindan benim bildiklerim. yonge ve gerard'da doner kebap diye bir yer var, donerleri cok iyidir, sahibi yillarin donercisi o yuzden duzgun is yapar. onun disinda yonge uzerinde bloor'a dogru bir de donair diye bir yer varmis henuz tatmadim, arkadaslar fena degil dediler. bunlar tabi downtown'daki yerler. ayrica church'de ala turque var el degistirmis, eskiden kiyma doner yapiyorlardi sasali gunlerine muteakipen sonra satmislar diye duyduk. simdi gene bir turk isletiyor, ilerleyen gunlerde soyle bir tadariz yazariz buraya da.

    bunun disinda pide yemek isteyenler gene gerard uzerinde doguya dogru pape kesisimine yakin yerde pizza pide var. guzel lahmacun ve enteresan 3 cesitli pideleri var kesinlikle gidilebilitesi var.

    danforth pape'de sampiyon kokorec var, caniniz kokorec cektiyse gidebilirsiniz, ayrica danforth uzerinde devame derseniz dogu da donlands kesisiminde solda eski sampiyonun oldugu yerde bir tane daha var ilk sahibi kacinca baska bir aile aldi isletiyor, corbalari su gibiymis oyle dudyuk, lahmacin yedim, yemesem de olurmus.

    biraz daha dogru durust kebap yiyicem ulen diyorsaniz steels tarafinda york universitesinin yakininda istanbul grill var, ustasi iyidir hakkaten iyi de is cikarir, enteresan meyhane muzikleriyle (nejat alp caliyordu lan) , ama kebaplari pek guzel.

    eglinton west bati tarafinda antolia var, ora da yillardir acik , yemekleri guzel, fiyati biraz pahali(cok abartili degil) gidilebilir. yonge&finch civarinda nefes resto var, aile isletmesi yemekler ev yemekleri oyle aham saham olmasa da gidilebilir.
  • (köyden indim şehire usulü) servis dışı otobüslerinin üstünde, "sorry, not in service" yazısı yazar. otobüsleri azıcık dolduğunda -şimdi bu azıcığı, dur bakalım, istanbul ve ankara belediye otobüslerini düşün, insan istifini düşün, tamam mı, heh, şimdi ilk aklına gelen dolu otobüs görüntüsünden en az 20 kişi çıkar- şoförleri, otobüs çok doldu kapasiteyi aşamam, diyerek duraklardan yolcu almaz. şehir merkezinden uzaklaştıkça göçmen nüfusu artar ama bu nüfus artışı belli göçmen ırklarının üstünde yoğunlaşarak artar ama şehir merkezinde de hangi ülkeden/ırktan insanla karşılaşacağınız tamamen hayal gücünüzün sınırlarına kalmış.

    öğrenci olarak geldiyseniz, yapacağınız ilk iş, okulunuzdan timetable, öğrenci kartı veya kabul belgenizden biriyle birlikte sherbourne station'a gidip ttc student photo id dedikleri kimliği çıkarmak olsun ki sonra bu kimlikle aylık paso alabilesiniz. otobüse binerken ikisinide göstermenizi istiyorlar çünkü. bir kere aylık paso çıkardıktan sonra ,ki bir aylık post secondary pasosu şu an 106 dolar, afedersiniz sıçmaya bile otobüs metro yapmanızı öneririm. özellikle sık kullanılmayan izbede kalmış convenience veya marketler veya boşverin her yerden alışveriş yaparken aldığınız bozuklukları kontrol ederek cebe atın, sonra eve gittiğinizde 2 dolarlık elizabeth yerine 10 filipin pesosu, küçük centler yerine de panama bozukluklarına bakakalırsınız.

    köyden indim şehire devam edicek...
  • buyuk bir sehir oldugundan mutevellit, yuzlerce mahallesi vardir. yeni gelenler icin dusunursek, bana gore en hesapli ve duzgun mahallleleri yazayim, ayrica uzak duracaginiz mahalleleri de yazayim.

    1-jane ve devamindan uzak durun, bir amerika ghettosu degil ama guzelim sehirde ne diye gider insan oraya anlamam.

    2-scarborough'da kennedy'den sonraki mahalleler yaramaz.

    3-bana gore ogrenci olarak geldiyseniz ve merkeze yakin olayim derseniz bana gore en mantikli secenek yunan mahallesinin basladigi yer olan broadview ve danforth. hem sehre 3 istasyon hemde suc yada guvenlik bakimindan da duzgun mahalledir. kirasi cok ucuz olmasa da downtown kesmekesinin icinde yasamayip gene downtown'da yakin olmak isteyenler icin ideal. ama broadview'in guneyine inmeyin, homeless yuvasi ve kore mahallesi var. crack addict merkezidir. ama cambridge avenue'deki buyuk apartmanlar iyidir. kendim bizzat kaldim tavsiye ederim.

    4-biraz param var, hem de kanadalilarla yasayim derseniz, yonge and eglinton civari cok iyidir. bana gore azicik kiram olsun ama guzel mahallede kalirim diyosaniz ideal. hem sokakta gece rahat kosabileceginiz, yuruyebileceginiz duzgun bir mahalledir. geneli ingiliz ve iskoc birinci nesilin cocuklarinin yasadigi yerdir. cok sayida gocmen vardir, emlak fiyatlari bir hayli pahalidir ama downtown'a gene tek gecerim bu mahlleyi ,hala da yasiyorum icinde.

    5-sherbourne ,church, jarvis ve dundas east taraflarindan uzak durun. aksamlari hayat kadinlari, bagimlilar doldurur. uyusturucu saticilari kol gezer. kiz olsam en uzak duracagim yerlerden biri, erkek olarak bile uzak duruyorum. psikolojini bozarsin o insanlari hergun sabah ise okula yuruyerek gordugunde, sonra kanada igrenc yeaaa dersen sasirmam. ha merkezdedir ama merkezi batsin.
    ha ama gay iseniz church sizin mekaniniz. sosyal cevre yapmak istiyosaniz ve sizin gibi gay insanlarla takilcaksaniz bu taraflar size ideal.

    6-queens quay tarafi guzeldir, buralar condo dolu ama kira fiyatlari biraz fazladir, genelde condo sahipleri mortgage larini cikartmak icin kiraya verir. hos yerdir, kisin ruzgari boldur.

    7-bloor west, ogrenci tayfasinin yasadigi yerlerdir, gencseniz ideal, kiralarin cok ucuz olmadigini biliyorum ama oda ariyorsaniz ogrencilerle idealdir.

    8-north york iran,kore ve icin mahallesidir. toronto demeye bin sahit, ama yemek yemeye gitmek icin ideal iran mutfagini seviyorsaniz. sehre uzaktir, iranli yada asyali degilseniz ne isiniz var orda bilmiyorum.

    9- east york yunan mahallesinin oldugu yer ve biraz kuzey dogusu oluyor. burasi turk,bulgar ve cevre ulkelerin en cok yasadigi yerlerden biri. guney kismi balkan insanlari doluyken thorncliff ve overlea tarafi pakistan ve hindistan dan bozmadir. yasadim iki ay, bir daha asla. sadece ucuz supermarketler icin gidilir, sakin ha kanada'ya gelip o tarafta yasamayin, zira cincin de yasasam daha kanadali hissederim kendimi.

    10-lawrence avenue bathurst civari, kuzey bati tarafidir. yahudi mahallesidir, duzgun mahallelerdir, zengindir. cumartesi sapkalariyla yahudi meshur kiyafetleriyle bambaska oluyor. metro acisindan cok iyi bir yerde degil, merkeze gitmek bir hayli zamaninizi alabilir.

    11- scarborough da gene turklerin cok yasadigi yerlerden biri, daha cok musluman ve arap, uzak dogu insanini barindirir. belirli mahalleleri guzel iken bazen bura kanada degil yeaa dediginz yerleri de var. evler nispeten ucuzdur, kiralar da. ama okulunuz felan yakin degilse cok dusunulcek bir yer degil.

    12-downtown: downtown bir hayli buyuk oldugundan genelde dil okulu icin ve yada university of toronto'ya ryerson'a geldigyseniz idealdir. kiralar kesinlikle ucuz degil. 1 oda 1 salon ufacik condo lar 1700-1800 dolar. clubciyim merkezden sasmam diyorsaniz ,paraniz da varsa ideal.
  • herkesin zevki farkli oldugu icin ben sevdigim yerleri yazmak istedim. toronto her zevke hitap eden bir sehir, sikici oldugunu soylerler ama gene de yapacak birsey hep cikar.

    distillery: sehrin merkezinde guneyde golun dibinde yapilmis bir yer. eskiden terk edilmis fabrikalar varken, bir developer bu mekani inanilmaz guzel bir sanat saheserine donusturdu. toronto'nun icinde toronto'nun disindaymissiniz saniyorsunuz. tasli yollari ve kaldirimlari meshurdur. biraz hippi olmakla beraber ucuz olmadigini ekleyim. ama oyle oba bu ne la, diyeceginizi zannetmiyorum. icersinde sanat galerileri, eskici, cikolata imalathanesi( cholocate shot deneyin, sicak aci-tatli cukulata) designer store var icinde, hayatimda gordugum en yaraici ev esyalari ve aksesurarlar var, bazilari dehsetengiz fiyatlara da sahip olsa, alinabilir ufak tefek seyler bulabilirsiniz.
    ayrica icersinde 3 yada 4 pub ve restraurant var, fiyatlari toronto standartlarinda. yazin yada baharda pazar gunu gidip biranizi yudumlayip canli muzik dinleyebilirsiniz.

    bisikletciler icin: internetten aratin, toronto'da inanilmaz fazla bisiklet yolu var. hemde cogu sehir trafigine girmek zorunda olmadiginiz gibi, yeseillikler icinde, ormanin icinde asfalt yolda bisiklet surmek inanilmaz keyifli. benim tercihim lakeshore dan etobicoke ve beaches yonleri. ama etobicoke yolu birhayli uzun ve genis daha bir gol manzarali.

    lesley street spit diye bir yer var. ben de onunden gecmeme ragmen kanadali bir arkadasin soylemesiyle kesfettim. lakeshore civarinda, 1960 lardan beri toplanilan insaat molozlarini senelerce biriktirip denize (gol tabi ne denizi)dokmusler, doktukce de ustunden yol gecirmisler, bildiginiz ada olusmus. golun icinde 4-5 km giden asfalt bir yol. adamlarin topragi o kadar bereketliki molozun oldugu topraktan bile agac ,bitki cikmis. hatta bir suru kus turune ev sahipligi ediyor. bir gidin gorun, arabayla girmek yasak, kopekle de zira yilan oldugu icin diyorlar. ama yilan dedikleri minnacik bisey, ben gittigimde de hic rastlamadim. bisikletle pek bir keyifli hatta balikta tutabilirsiniz.

    toronto island: bura da cok underrated diyebilecegimiz yerlerden biri. herkes gider ama kimse begenmez. ben senelerce gitmedim milletin deidigine inanip. sonra bu sene ilk defa gittim ve kafami taslara vurdum. lakeshore'dan feribotlar kalkiyor 3.5 dolara. bisikletle gitmek ayrio bir keyifli, sirt cantanizi kapin ve gidin. tavsiyem centre island'dan uzak durmak, cunku herkes ayni yere gidiyor, asiri kalabalik oluyor,bir suru sote yer var, kimsenin gitmedigi, yazin tam guneslenmelik, wasaga beach'e gitmekten on kere iyidir, zira sehrin dibi.

    kensington market: kel alaka olacak ama bu market te cin mahallesinin dibinde tatli bir pazardir. hippidir ama guzel kafeleri vardir. bol bol ot kokusu(weed) gelir, sasirmayin.

    chinatown: bildigin iste cin mahallesi, ucuz sebze meyve icin birebir. ayrica restoranlari da fena degil. park yeri bulmak zordur, metroyla gitmek mantikli. dibinde art gallery of toronto varki cok guzeldir, orayi da gezin. canavar exhibitler gelir, bazen dunyaca unlu. hatta ago'nun karsisindaki kafelerden birinin sahibi turk, ismi leyla.

    dundas square: istemesenizde isinizin kesin dusecegi yer. hatta kanada'nin ykm onu bulusma noktasi. eaton centre'in dibidir. yazin da bedava bir suru konser olur, gecen sene bildigin macy gray, chaka khan felan geldi caldi.

    farms: bu da sehir disinda bir suru ciftlikler vardir, elma toplamaya kasa kasa gidebilirsiniz. eglencelidir, kendinizi biraz sehir yasamindan uzak tutmak isterseniz birebir.

    beaches: bura da toronto'nun beyaz kanadali populasyonunun yogun oldugu zengin mahallelerden biridir. isminden de anlayacaginiz uzere plaji vardir. yuzulmez o kisimda fakat guneslenmek yada plaj voleybolu icin birebir, hatta yazin yaz voleybol ligi var, gidin milletle kaynasin, zaten oyle iddiali felan olmaniza gerek yok, herkes girgirina oynuyor. ayrica queen street boyunca cok guzel restoranlar var, yazin burda jazz festivali yapilir. bu arada orda egg plant diye bir restoran var, hayatimda gordugum en buyuk porsiyonlara sahip, mumkun degil tabaginizi bitirebilirsiniz, schnitzel'leri dehsetengiz. burda da festivaller yaz konserleri yogundur. tatli mahalledir.

    blue mountain: burasi tabi toronto sayilmaz ama torontolularin ugras kayak yerlerinden biridir. kuzeyde barrie yonundedir. ismi dag ama turkiye'den gelmis adama tepe gibi gelir,cok uzun pistleri olmamakla birlikte bulundugunuz cografyada (ontario tabi) gidebileceginiz bir iki yerden biri. oyle alplerde kaydim ben hoca diyorsaniz hayalkirikligi olur soyleyim. tabi her zaman whistler'a gidebilirsiniz. gununuz kayak malzemeniz varsa 100 dolara yoksa 200 dolara felan gelir. bunalim kis donemi(ozellikle turkler icin) icin ideal. yazin da cok guzel olur dogasi, hatta kayak yapilan alan dag bisikleti alanina cevriliyor.
  • bisiklet surmek gibi hobileriniz varsa tam sehrine geldiniz. yalniz sunu soyleyim sehir ici trafik olayini biraz tenzih ederim,zira ne kadar insanlar dikkatli olsa da gerizekali taksici milleti her ulkede oldugu gibi burda da var. ama internette bulabileceginiz bisiklet yollarina bakin. muthis manzarali agaclarin altinda serin mi serin yollarin oldugu, gol manzarali bir suru yol var.

    benim favorilerim don valley trail dedikleri midtown'i merkeze ve lakeshore'a baglayan yol. ordan beaches yonune yada etobicoke yonundeki yolki bana gore en guzel yolalrdan biri, nehir boyunca mississauga'ya kadar gidiyor.

    bisiklet konusunda en buyuk tavsiyem direkt kijiji sitesine girin ve orda bakin, genelde birisi hevesle bisiklet alip sonra satmak istiyor ve fena fiyatlarda yok degil. ayrica baslayan icin oyle kumda camurda gitmeyecem diyorsaniz hybrid yada road bike'lara bakin. gidipturkiye'deki gibi dag bisikleti almayin. bosuna yorulcaksiniz o agir bisikletin uzerinde.
  • gezilesi yerler:

    tavsiyem kesinlikle distillery district onde gelir. zamaninda eski terkedilmis fabrikalarken bir anda cevre duzenleme ile sanat merkezi haline getirdiler burayi. tas yollar felan guzel yerdir. icinde kendi birasini yapan yerler var. sehirden cikmis havasi verir.

    toronto island. buraya bisikletle gitmek cok keyifli. lakeshore'dan hafta sonu paso feribot kalkiyor, ciplaklar plajina gitmeyin dedeler var. ama onun disinda super sakin sote yerler bulabilirsiniz. yuzme konusunda cekincelerim var, buyuk ihtimalle su cok temiz degil, ama guneslenmek icin taa wasaga beach'e gitmekten iyidir.

    beaches, sarah ashbridge bay diye gecer. sehrin guney dogu yakasinda guzel bir semttir. isminden geldigi gibi plaji cok guzeldir, gene yuzulmez komik biliyorum. yazlari plaj voleybolu ligi acilir, guzel yerdir. ayrica kanada'nin milli gunlerinde burdan hava fisek atislari yapilir.
  • bankacilik:

    bu aslinda kanada geneli icin gecerli.

    1-kesinlikle turkiye'deki hesabiniza bagli parayi kullanmaya calismayin, zira hem exchange rate hem de kart kullanim parasi caniniza okur. bir de dolar limitine takilacaginizdan 1,000 dolar 2-3 seferde cekerseniz vay halinize. gidin buyuk bankalardan birine kendinize hesap acin.( eger is bu zaman hala calisiyorsam banka icin, bana mesaj atin)
    turkiye'deki paranizi 1 seferde gondertmeye calisin, bankalar her gelen wire icin 15 dolar alirlar, o bakimdan tek seferde yollamak daha mantikli. rbc, td, bmo en iyi 3 banka. onlardan sasmayin. genelde hepsinin her yerde atm'leri ve subeleri mevcut. eger geri donuyorsaniz gitmeden once gelip paranizi alip hesaplari kapatin. gun gelir geri donersiniz, hesap isletim ucretinden kapandi olmasin.

    2-ogrenciyseniz zaten bankalar size bedava full time ogrenci hesabi veriyor. 25 adet para cekme hakkiniz oluyor. burda chequing dedikleri cek hesabi aciyorlar size.

    3-baska bankalarin atm lerini kullanmayin, kendi bankanizi bulmaya calisin, ek ucret odemek zorunda kalirsiniz.

    4-uluslararasi ogrenci de olsaniz yuzde 35 pesinat verdiginizde bankalar size mortgage veriyor, gelirinize bile bakmadan.

    5-kredi karti bazi bankalar size vermiyor gecici oldugunuz icin, ama bazen secure dedikleri paranizi rehin aldiklari visa lar mumkun olabiliyor.
  • devamli surette ozelden mesaj atan arkadaslarin israriyla, hayat ne kadar pahali yada degildir konusuna deginelim, ben size burdaki klasik bir bekar kisinin masraflarini yaziyorum, en azindan gelmek isteyenler butce konusunda fikir olur.

    1-kira: kiralar eger oda kiralarsaniz birisiyle 500'den baslar, uluslaraarasi ogrenciler genelde homestay'de kaliyorlar, yani bildiginiz aile yaninda. yemek de dahil oldugu icin fiyatlar 800-900 dolar civarinda. ogrenci residanslari da 1,000'den asagi degil.

    merkez: merkezde condo yada apartman dairesi kiralayabilirsiniz, ama sunu soyleyim burda yeniyseniz size condo yada apartman dairesi kiralarken cok zorlaniyorsunuz, guvensiz oldugunuzu dusunuyorlar, hatta yeni gelem immigrant bile olsaniz, bazen 3-4 belki bir yillik kirayi pesin vereyim deseniz de vermedikleri oluyor. bu durumlarda sizden kefil istiyorlar.o da eger burda guvenebileceginiz yada size guvenecek kefil bulmak durumundasiniz.

    merkezde kiralar haliyle daha pahali, bu arada condo dedikleri apartman dairesinin sahibinden kiralanmasi. onun disinda sirf kira olarak yapilmis binalar var. downtown'da kiralar studyolarin 1000 den asagi bulamazsiniz, hele condolar 1300 lerden baslar, downtown'dan uzaklastikca bazi mahalleler de ucuzlarken uptown yada mid town dedigimiz mahallelerin kiralari da downtown'i aratmiyor. benim favorim her zaman yonge and eglinton mahallesi, daha residential bir yer hem de gencler daha cok yasiyor. downtown turist ve evsiz dolu, o yuzden cok downtown fan'i degilim.

    bu isin kira kismi yani oda paylasmak 500 den baslar, kendi yerim, tek basina olsun diyorsaniz da 1100 leri gozden cikarin.

    cep telefonu: duzgun bir plan , data planiyla, konusma hakkiyla en az 50-60 dolar, kontratla alirsaniz iphone felan 100-200 dolara iphone 5 alabilirsiniz. ama kisa sureli ordaysaniz, kendi telinizi kullanmaya calisin. dataniz yoksa 30-40 dolar aylik masrafiniz var. ama emin olun datasiz yapilmiyor burda, ozellikle ilk zamanlar, skype dir sudur budur yapiyorsaniz.

    cable/televizyon: evimde kablolu tv istiyorsaniz en az 60-70 dolar gozden cikarinki bu sekilde de aham saham kanallar yok. internetle araniz iyiyse kabloya pek ihtiyaciniz yok.

    internet: internet konusunda size en buyuk tavsiyem teksavvy sirketine bakin. bildigin rogers sistemini kullaniyorlar ama fiyatlari inanilmaz uygun. sinirsiz interneti burda cogu sirket vermiyor, 300gb de sabitliyor o bakimdan da iyiler. 45 dolar 300gb , modeme ilk basta para veriyorsunuz. ama canavar gibi interntiniz var gene.

    elektrik/su: genelde kiralarin yuzde doksaninda elektrik su, sicak su, isitma dahil. cok nadir elektrigin dahil olmadigini gordum, o da ayda maksimum 50 den fazla gelmez.

    isi: ev alirsaniz bu biraz pahali bir masraf, zira kislar uzun, buyuk evleri isitmak da zor. ayda 100-150 minimum verirsiniz kis aylarinda.

    ulasim: ulasim tek gidis $3.25, aylik metro pass da 130 dolar civarinda. ogrenciyseniz sanirim 110 dolara mi ne dusuyor.

    benzin 1.45 cent litresi, ucuz gibi gorunse de arabalar yuksek motor hacmi oldugu icin, dikkat edin.

    araba sigortasi: minimum aylik 120den baslar yasiniz 25 veya asagisiysa 200-300 doalra kadar gider. burda yasadiginiz mahalle, yasiniz, kac yillik ehliyetiniz oldugu, arabanizin markasi bile etken, odeyeceginiz primleri belirlerken.

    yeme icme: burda cok birsey diyemiycem ama disarda yemek 6-7 dolardan baslar, cin yemegi yada mcdonalds o civarda. duzgun oglen yemegi 10-15 dolar

    umarim kafanizda biraz daha harcayaciginiz para miktari olusmustur.
hesabın var mı? giriş yap