• termostatik vana gibi bir güzellikten mahrum kalacağınız için odaların sıcaklıklarını ayrı ayrı ayarlayamadığınız, belli bir sıcaklığın üzerine çıkamadığınız, habire toz toplayan, çok geç ısınan, bakımı ve arızası müthiş masraf çıkaran, bugüne kadar pek bir faydasını görmediğim anlamsız bir sistem.
  • odayı tek bir noktadan değil bütünüyle eşit ısıtabileceğiniz sistem. kışın terlik giymeden evde çıplak ayak rahatlıkla dolaşabilirsiniz
  • başta çok temkinli yaklaştığım ama kullandıktan sonra pek hoşuma gitmiş ısıtma sistemi.

    hemen tecrübemi paylaşayım belki yol gösterici olur.

    ilk açıldığında evin tam ısınması 1-2 günü buluyor. 30 derecede, 100 mk dubleks bir daire için gelen fatura 250-300 tl' arası. her iki kat da sıcak ve geceleri don atlet yatabiliyorsun.

    ahşap parke üzerinde yürürken sıcaklık hissedilmiyor. hatta çalışmadığını düşünmüştüm ama odanın bir şekilde ısındığını anlayınca çalıştığını anladım.

    artıları
    + karşılığı alınan ve uygun gelen doğalgaz faturası (2008-2019 arası, ayda 300-500 tl'ye sadece kendini ısıtan peteklerin olduğu evlerde de oturduktan sonra ilaç gibi geldi).
    +petek falan olmadığı için ev daha geniş duruyor. bir alanı peteğe ayırmamış oluyorsun.
    + sıcak taşa basmak, çıplak ayakla gezmek güzel.
    + kar yağarken evde şort ve t-shirt ile dolaşmak çok konforlu.

    eksileri
    - petek olmaması güzel ama insan bir yerde başına toplanacağı bir ısı merkezi istiyor sanki ya. kedilerin üzerinde çıkıp yayıldığı bir petek olsa fena olmazdı mesela.
    - uçuşan toz ve tüy. bunu robot süpürgeyle çözdüm ama yine de süpürgenin giremediği mikro alanlar oluyor.
    - genelde bahsedildiği üzere, bir arıza çıktığındaki parkelerin sökülme riski zor bir şey. o zorluktan sonra bu kadar konfor gözümden silinebilir bir gün.
    - aç kapa yapamıyor olmak. kombi gibi kapatıp açayım desen, 1 gün sonra başlarsın ısınmaya. mesela elektrik gittiğinde yeniden ısınması zaman alıyor.

    merkezi sistem seçeneğim olsa sanırım merkezi sistemle ısınmayı seçerdim ama petekle ısınmayla yerden ısıtma arasında kalsam kesinlikle yerden ısıtma derdim.
  • 9. aya gireceğim yerden ısıtmalı evde. ara ara aç kapa yapabiliyoruz ve ev gayet rahat yeniden ısınmayı başarabiliyor. örnekle açıklamak gerekirse biz wiesmann kombi kullanıyoruz ve normalde 10 derece dış sıcaklık varken kombi 35'te falan yanıyor. eğer ki gün içinde yanmadıysa 45 dk kadar 40'a getirdiğimizde evin sıcaklığı düzeliyor. evin sıcaklığının düzelmesi sonrası kombiyi yeniden normal sıcaklığına getirdiğinizde ev sıcaklığını sürekli koruyor. yukarıdaki arkadaşın eksi ve artılarına ben de ekleme yapayım.

    + dev bir kalorifer peteği üzerinde yürüyormuş gibi hissediyorsunuz.
    + yerden ısıtmanın yatak odasında yatağın altına denk gelmesi bazen harika bir şey.
    + ben mobilyacıyım. eve bir şey yaparken petek gibi bir nesneyi duvarda hiç düşünmüyorum. istediğim ölçülerde ve istediğim büyüklükte mobilyalar yapabiliyorum.
    + soğuk bir havada eve geldiğimde eskiden ayağımı peteğe yaslarken şimdi direkt yere yatıyorum. hem bel ağrılarıma iyi geliyor hem de ısınmış oluyorum.

    - dev bir kalorifer peteği üzerinde yürüyormuş gibi hissediyorsunuz. her zaman hoş bir durum olmayabiliyor.
    - yerden ısıtmanın yatak odasında yatağın altına denk gelmesi nedeniyle bazen yatak gereğinden fazla sıcak olabiliyor.
    - evde yaşanılan nem sıkıntısı ve sabahları sanki vücudunuzdaki tüm su çekilmiş gibi uyanmak.

    bunlara ek olarak tozların havada uçuştuğundan falan bahsedilmiş ama ben şu 9 ayda hiç öyle bir sorun yaşamadım. eyvallah evde robot süpürge var ama sadece 2 aydır var. ondan önceki 7 ayda da doğru düzgün toz sıkıntısı yaşanmadı. ayrıca bir sorun olursa parkeleri sökersin falan diyen arkadaşlara çok fazla aldanmayın. benim şu an oturduğum ev 7 senelik. en ufak bir sorun yok. bir arkadaşımızın evinin yaşı belki 20 seneden fazla ve evin yerden ısıtması halen ilk gün gibi sorunsuz çalışıyor. 20 senelik periyotun tamamından belki tam bilgimiz yok ama son 10 senedir en ufak bir sorun yaşamadan oturduklarını biliyorum.
  • halı altına keçe koymak şartıyla halı altına yerleştirilebilen, gücünü prizden alan zımbırtıların da benzer sonuç vereceği ısıtma türü.

    faydası zararıyla ilgili bir bilgim yok. keçe, hem izolasyon, hem de zeminin korunması için önem arz ediyor. ben şu an keçesini serdim, ısıtma zımbırtısı yeni geldi henüz kurmadım. kurunca da büyük ihtimal editmeleyi unuturum bu entry'yi. ama öveni çoktu bu yöntemin.

    edit. sipariş ettiğim zımbırtı geldi, fişin tek dişi yoktu.görsel
    bu sebeple yorum yapamıyorum.
  • kışın ortasında ısınmak için halı kaldırttı bize. yaz kış çorap giymemek güzel bir duygu ama doğalgaz faturasının anasını ağlatıyor. aylık bin lira fatura mı olur. bir de hep içimde bir korku oluyor ya borulardan biri delinirse diye. su borularının üzerinde sıva, sıvanın üzerinde fayans laminant parke vs var. balkon çökmüş kadar üzülürüm.
  • yaptırırken yorumların saçmalıklarından emin olamamıştım, okuyanlara yardımcı olmak açısından son bir yıldır yerden ısıtmalı müstakil bir evde öncesinde ise merkezi sistemli apartmanda oturduğumu söylerek başlayayım.

    en bariz olan cam önünde o çirkin petekleri görmemek, bu size yerleştirme konusunda inanılmaz özgürlük tanıyor.

    bebek varsa evde sürekli ayağından çorabı atması sizin için dert olmuyor, istediği kadar yuvarlandı yerde, bir kere bile aman taşa basmasın diye düşünmüyorsunuz. kendi açınızdan ise sıcak yerlere basmanin keyfi bambaşka.

    fatura konusunda eski evimden daha büyük olmasına rağmen aynı veya daha az ödüyorum, ayrıca konvansiyonel peteklerle ısınan komşularıma kıyasla bariz az fatura ödüyorum. termostatlarla odaları kontrol ediyorum, bunun için özel kollektorler var, her vananın başına elektrikli valf kontrolörü koyuyorsunuz, odanızdaki termostat ise on off olarak kontrol ediyor. ayrıca ben bebeğin odasını evin merkezi seçip oraya göre sadece aç kapa değil kombide tam kontrol sağlayan termostat koydum. bu sayede hem tüm evde konfor sıcaklığı sabit kalıyor hemde fazla fatura ödemekten kurtuluyorum.

    sistem arıza olması durumunda risk var ancak bu risk evin su borularının çatlaması durumunda da var.
  • sırf her yerde toz toplaması ve küçük çocuklarda solunum sorunlarına yol açması bile uzak durmaya yeterli. yüksek tamir bedellerini ve verimlilik sıkıntısını saymıyorum bile..
  • evcil hayvanlar için cok rahatsizlik vericidir, ozellikle kopekler bu evlerde rahat edemez.
  • her odaya doğru metrajda, aynalı köpük kullanılarak üstüne oksijen bariyerli borular ile doğru doşenmiş bir sistem ve bu sistemin üzerine doğru kalınlıkta atılmış bir şap..
    bu bileşenler ile bir daha asla petek görmek ve kullanmak istemezsiniz.

    şöyle kısaca anlatayım petek havayı, yerden ısıtma ise yerden başlayarak tüm mobilyalar dahil evi ısıtıyor...tencerenin altını açmak gibi düşünebilirsiniz... :)

    çatır çatır ısınan petekli evlerin dahi yerleri soğuk olurken minimum ayarda yakılan bir kombi ile yerden ısıtma show yapar..

    bahçe katı zemin kat gibi evlerin vazgeçilmezidir ısınmayı direkt ara kat konforuna çıkarır..

    evet ısınan hava yukarı çıkıyor ve beraberinde mikro tozları yukarı kaldırma durumu söz konusu fakat siz evde yürürken bile bu küçük tozları zaten aynı şekilde kaldırıyorsunuz....robot süpürge bu çok da büyük olmayan soru işaretini ortadan kaldırıyor..

    basınç testi doğru yapılmış ve test edilmiş bir yerden ısıtma tesisatı nasıl patlar ya da delinir? ya sen yeri delersin ya da malzeme ömrünü tamamlar ve doğal süreçte delinir...doğal süresinin sizin ömrünüzden uzun olduğuna eminim...kaç tane yerden ısıtması patlayan ev duydunuz?bu biraz boş bir korku gibi geliyor bana...

    asıl sorun şu..evin havasını kurutuyor çok fazla.. buna bir çözüm bulmak lazım...sabahları baş ağrısı ağız burun kuruluğu oluyor...çocuk için de sizin için de büyük problem..
hesabın var mı? giriş yap