• 1000 tl civarında bir masraf ile 20 adet tek beden (bedeni ayarlanabilir) yıkanabilir bebek bezi aldım. yenidoğan boyu da vardı ama çocuklar hızlı büyüyor diye sırf denemek için 3 adet de ondan aldım. iyi ki de öyle yapmışım 2 haftadan fazla giyemedi. ayarlanabilir tek beden bezler için de 1 aylık olana kadar bekledim çünkü en küçültülmüş hali bile büyük oldu. 1 aylık olduğundan beri kullanıyoruz. ilk aylarda zaten 3-4 saatlik periyot ile emdikleri için her emme sonrası bez değiştirmek yeterli oluyor. bambu-pamuk pedler sızdırmadan bu süreyi gayet rahat geçiriyor. geceleri uykusu bölünmesin diye kullan-at bezlere bir süre devam ettim. uyku süresi uzayınca ona da gerek kalmadı. çift ped kullanarak da emiciliği artırmak mümkün.

    sık değiştiği ve nefes alabilen pamuklu kumaştan olduğu için pişik yapmıyor. hazır bezlerde her bez değişiminde pişik kremi kullanmak zorunda kalırken bu bezlerde hiç kullanmaya gerek kalmadı.

    henüz sıvı beslenme dönemi olduğundan cıvık kaka yapıyor. kakayı suyla akıttıktan sonra sıvı geçirmez kirli torbasına atıyorsun. çişli bezler doğrudan torbaya. gün sonunda 8-10 kadar iç ped ve sızdırmaz dış bez birikiyor. dış bez ıslanmadıysa sadece iç pedi de değiştirebiliyorsun ama bizimki hep kenardan köşeden illaki batmış oluyor. kirli torbası ile beraber makinede 40 derecede normal pamuklu programda (2-3 saat süren) yıkıyorsunuz. leke de tutmuyor bembeyaz çıkıyor bezler. güneşte kurutmak en sağlıklısı ama elzem de değil. kurutma makinesi sızdırmaz dış beze zarar verebilirmiş tavsiye edilmiyor. ben normalde kendi çamaşırlarıma da organik deterjan kullanıyorum fakat leke çıkarma konusunda zayıflar. o yüzden sadece bebek bezleri için omo ya da ariel gibi üreticilerin bebeklere özel sert kimyasalları daha az içeren deterjanlarını tercih ettim. lekeden rahatsız olmazsanız gerek yok tabi ama lekeyle içim rahat etmedi.

    bezleri çöpe atmakla kirli torbasına atmak arasında bir fark yok. belki günde 1-2 kere kakalı bezlerden kaka akıtmak ek iş getirebiliyor.
    kullan at bezlerde de kakalar sırta kadar çıkıyor. kıyafetinden kaka arındırmak neyse bezden arındırmak da o.

    bir yazarımız güzel değinmiş, çevre duyarlılığı yapacağız derken bezleri yıkamak için su ve enerji israfından da kaçınılmalı. makineyi tam dolu, uygun deterjan miktarıyla çalıştırmayı ihmal etmemeli. bebeğin diğer kıyafetleri ile beraber yıkanabilir.

    30 yıl evvel çamaşır makinesi ve deterjan teknolojisi hatta kumaş dokuma teknolojisi bu işi külfetli yapıyordu belki ama yeni nesil ürünler ile kullan at bez kullanmaya ihtiyaç kalmıyor.

    çocuklarımıza önce sağlıklı popo yanında da daha temiz bir çevre bırakmanın vicdani rahatlığı paha biçilemez. yıkarken harcanan su ve enerji miktarı da kullan at bebek bezi üretimi için hammadde temini de dahil olmak üzere harcanan su ve enerji yanında devede kulak kadar olduğunu belirtmek gerek. sırf emici bölgedeki odun hamurunun üretimi için kullanılan endüstriyel ağaç, su ve enerji düşünüldüğünde yıkanabilir bezler çevre dostu bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

    hepimizin çocuklarına sağlıklı popolar ve sürdürülebilir bir yaşam dilerim.
  • bir bebek büyüttüm ikincisini de büyütüyorum bu bezlerle, pişik sorunumuz hiç olmadı. en uzun poposunda kaldığı süre gece oluyor, o zaman bile pişik olmuyor çünkü gece zaten derin uyku sırasında tuvalet yapmaz bebekler genellikle. sabaha karşı hafif uyku sırasında yapıyorlar o zaman da zaten kısa sürede değiştirilmiş oluyor. sık uyanan bebekler için durum farklı olabilir. paket bez hiç almadan da yapılabiliyor. yeterince tecrübe kazanınca hiçbir yerde hazır beze ihtiyaç duymuyorsunuz. uzun süre dışarıda kalınacaksa ve değişme imkanı olmama ihtimali varsa bezi biraz kalın tutup üzerinden de kushies'in su geçirmez cover'larından bağlayarak sorun halledilebiliyor. ayrıca biraz sızıntı olması da öyle büyük bi sorun değil. elle dokununca ancak hissedilebilen hafif bir nemlilik olabiliyor kenarlarda sadece, o zaman da bezi değiştirdiğiniz gibi rahatlıkla body'sini pantolonunu değiştirebiliyorsunuz. öyle şarıl şarıl ıslaklık olmuyor hiçbir zaman. dışarıda koku sorunu diye bir şey yok. bezi kapatıp çıtçıtlarsanız dışarıya ne ıslaklık ne de hazır bez gibi koku vermez. bebek çantasının bir gözünde rahatlıkla eve taşıyabilirsiniz. ayrıca ortamda tuvalet varsa koku veren maddeleri tuvalete atabilirsiniz doğrudan.

    yalnız bu bezleri kullanırken şuna dikkat etmek lazım, özellikle çevre bilinci ile kullanılıyorsa; paket beze harcamadığımız kaynak, para ve enerjiyi aşırı su ve elektrik tüketimi ile bu bezleri yıkamaya harcamamak gerekiyor. bezlerin yapısı kir tutmaya müsait değil. bezler birikse de birikmese de diğer beyaz veya açık renk çamaşırlarla birlikte rahatlıkla yıkanabilir. sırf bezler için makine çalıştırmaya hiç gerek yok.

    edit: ayrıca bu bezlerden kullanan ve 18 aydan küçük bebeği olan annelere şuna da bir göz atmalarını şiddetle öneririm. (bkz: tuvalet iletişimi)
  • ilk bakışta kullanımı zormuş gibi görünen ama püf noktalarını öğrendikten sonra aslında çok kullanışlı olan bebek bezleri.

    bebek için kullan-at bezlerden daha sağlıklı çünkü %100 pamuklu kumaştan yapılıyor. çevre dostu çünkü tonlarca atık bırakmıyor. ilk alımda biraz pahalı olmasına rağmen uzun vadede çok daha ekonomik çünkü mesela 10 tane yıkanabilir bez rahatlıkla tüm alt ıslatma dönemi boyunca kullanılabiliyor. yani doğumdan yaklaşık 2 yaşlarına kadar... ardından 2. çocuk bile aynı bezleri kullanabiliyor. belli bir sisteme oturttuktan sonra kullanımı, bakımı, temizliği o kadar zor değil. kirli bezler 2 gün kadar biriktirilip makinede yıkanabiliyor ve kurutma makinesinde kurutulabiliyor. son olarak da görüntüsü çok tatlı oluyor rengarenk böyle çeşit çeşit.
  • (bkz: çemberin başı sonu bir)

    son 40 seneye kadar sanki dünyaya gelmiş geçmiş milyarlarca insan bezle büyümemiş, türkiye topraklarında bu zaman dilimi yarıdan az değilmiş gibi geçmişi silip atmalar, arkasından bir keşif heyecanıyla yeni bir pazar oluşturmalar..olayı bebek bezinin ötesinde yorumlamayayım diyorum ama dayanamıyorum sözlük. üretenler kapitalist bir zeka örneği gösteriyor tamam da bunu hayretler içinde karşılayanlar yok mu işte benim derdim onlarla. aslında dert dediysem çok umrumda değiller ama eskiden gülebilirken artık ufaktan asabileşiyorum. hee bu da organik doğru, sürdürülebilir bir dünya için şart diyorum. ayıp oluyor.*
  • %50 bebeğimin kullan atın içindeki kokuyu ıslaklığı emen ne olduğunu bilemediğim maddelere maruz kalmaması %50 çevreye atık bırakmak istemediğim için kullandığım bezlerdir.
    kullanmadan araştırınca annelerin 70 tane detay üzerine karmaşık konuşmasından kullanması yıkaması zor gibi görünmekte ama esasında gayet düz mantık altına eski muşambaların daha sağlıklı ve pahalı olanını bağlıyosun içine evdeki eski havludan orjinal satılan bezinden kumaştan ne bulursan koyuyosun.
    hazır beze göre daha sık değiştiriyosun, çöpe değil kirli sepetine atyosun yıkayıp asıyosun.
    tabi ki kullan at kadar rahat değil, tabi ki sızdırabiliyo vs vs ama güzel olan, doğru olan, kaliteli olan çoğu şey emek ve fedakarlık ister zaten.

    masraf konusunda gelince alırken toplu verildiği için pahalı gibi gözükmekle birlikte uzun vadede fazlasıyla karlı.
  • bebeğin altının kuru kalmadığından dolayı kullan at bezlere rakip olamacağından dem vurulmuş ancak annelerimiz diyor ki; bebeğin ıslaklığı hissetmesi ve bu durumdan rahatsız olması o kadar da kötü bir şey değil. bebek altındaki ıslaklıktan kendisi de rahatsızlık duyduğu için tuvalet eğitimine çok daha kolay ve erken dönemde geçiyor. şuan özel bir durumu olmadığı halde kolayına geldiği için uzun süre bez kullanılmaya devam ediliyor ama hazır kullan at bezlerin bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda tuvalet eğitimi konusunda bu kadar zorluk yaşanmıyormuş
  • zamanında garip annemin ellerinin egzama olmasına neden olmuş bezlerdir. makina falan yok kadın elde yıkıyormuş tabi kıyamam.

    (bkz: biz eskiden fakirdik)
  • yeni bişiymiş gibi piyasada dolaşan yeni moda zımbırtı...

    olum ben 25 sene önce kullanıyodum la bunu, hehe tabi doğallığı her daim desteklerim ama şimdiki annelere de bakalım şu boklu bezi yıka diye, boşanma nedeni olur yeminle...
  • olabildiğince doğal yaşamaya, az tüketmeye, ayak izini azaltmaya çalışan biri olarak insanların bana deli gözüyle bakmasına rağmen için birkaç ay sonra doğacak bebeğim için kullanmayı en azından bir denemeyi düşündüğüm bebek bezi çeşidi. ancak çevremde kullanan/kullanmayı düşünen hiç kimse yok. tecrübeli yazarlardan gelecek herhangi marka model ve kullanım önerisine açık olarak bu entry yi buraya bırakıyorum.

    tecrübesiz halimle yorum yapmak istemem ama tuvalet iletişimi ile bebeğini büyütmeyi planlayan biri olarak, işime çokça yarayacağını düşünüyorum. ayrıca üretilen ilk bebek bezinin hala doğada olduğunu bilerek seri üretim bebek bezlerini kullanmamak için direneceğim.

    ekim gibi buraları güncellerim.
  • amerikan bezi denirdi bunlara bizim zamanımızda**
hesabın var mı? giriş yap