• biz öyle büyük şehirlerde büyümedik. küçüktü büyüdüğümüz yer. köyümüz, çıktığımız yaylamız filan vardı. evin erzağı haftada bir kasabada kurulan pazardan giderilirdi. erzak dediysem tuz, şeker, yağ filan. onun dışındaki bütün ihtiyaçları kendi bahçemizden, tarlamızdan giderirdik. buğday olsun, sebze-meyve olsun, süt-peynir her neyse...

    yoğurdumuzu da kendimiz yapardık. sütü ineklerden sağar, bir güzel kaynatır sonra içine bir kaşık yoğurt ekleyip mayalardık güvece. nah şöyle bir parmak kaymak olurdur yeminle. bazı zamanlar mayalık yoğurt olmadığında konu komşuya giderdik bir kaşık yoğurt için. verirlerdi sağolsunlar.

    sonraları aklıma takıldı benim. ee insanoğlu yoğurt yapmak için ilk yoğurdu nereden buldu?

    kimyam pek iyi değildir benim. hatta hiç iyi değildir kabulüm. lakin eskilerde bunu laboratuvarda yapmadı herhalde! tamam süt kesildi, tepkimeye girdi yoğurt oldu filan; ama bunlarda pekte sağlam bir temele dayanmıyor be mayk!

    bir iş var bunun işin içinde. birisi insanlığın doğuşundan beri bir tas yoğurt saklıyordu bence. sonra mayalasın diye verdi birine. artık isa mı musa mı bilmem ben; lakin bir ışık var ona inanıyorum..
  • nasıl bu kadar basit ve hayvan gibi lezzetli olabilir lan!! yıllardır almıyor kafam bunu.
  • böyle bir mantık hatası yoktur, zira süt yoğurt olmadan da doğada formik asit içeren başka şeylerle mayalanabilir (karınca yumurtası, çeşitli otlar, toprak, karınca yuvası toprağı vs.).

    pekmezi de topraktan yaparlar da... n'olcak bu gençliğin hali böyle.
  • "biz yoğurdu da indirdik ki onda büyük bir kuvvet ve insanlar için faydalar vardır."
  • yoğurt, hıdrellezde çiğ tanelerinin süte karıştırılmasıyla yapılmıştır ilk.
  • hava da her türlü bakteriyi barındıran bir ortamdır ve ordan mayalanmış ilk yoğurt. biz de o mayayı korumuşuz.

    o da bi'şey mi? yakın zamana kadar, peynir mayasının inek mide içeriği olduğunu biliyor muydunuz? ya...
  • düzenli tüketim durumunda cilt güzelliğinden saç güzelliğine, kanı temizlemesinden iç organların sağlıklı bir ömür sürmesine kadar pek çok faydası olmasına rağmen aşırı lezzetlidir, bu haliyle "sağlıklı şeylerin tadı kötü olur" mantığına da ters düşer ve buna rağmen dünyayı sallamış bir üne sahip değildir.

    bir de yabancı memleketler bunu şekerli ya da meyvalı yer. bizim yoğurda sarımsak koyduğumuzu duyduklarında suratları yeşeriyor gariplerimin.
  • varsa, ayrana da sirayet eden mantık hatasıdır...
  • imal edildiği sütten daha besleyici olduğunu söylüyor bilim adamları, bazıları için inanılmaz bir mantıq hatası oluyor bu.
hesabın var mı? giriş yap