• türkiye'de yatırım enstrumanlarının çok güven vermediği bir dönemdeyiz. bu süreçte paranın değerini korumak oldukça önemli. sabit getirili olanakları kontrol ettiğimizde enflasyona karşı paranızın değerini koruyabilmeniz oldukça zor. gerçekçi olmak gerekirse sürekli cepten yemek durumunda kalıyorsunuz.

    finansal özgürlük yolunda uzun süredir yatırımlar yapmaktayım, bu süreçte kazançlarım ve kayıplarım oldu. ancak mevcut pozisyonum oldukça iyi. sepet mantığını hedefleyen bir birey olarak yurt dışı piyasalarda işlem sağlamanın oldukça kazançlı olduğunu ifade etmeliyim.

    peki yurt dışı piyasalarda ne gibi imkanlarımız var. etf, hisse senedi, fonlar ,emtialar olmak üzere başlıcalarını sıralayabiliriz. bu piyasalara yatırım yapabilmek için aracı kurumlara ihtiyacınız var. türkiye'den yatırım yapabileceğiniz kurumlar ;
    - garanti yatırım .
    -ak yatırım .
    -gedik universal .
    -işcep yurtdışı piyasalar .
    - qnbfinansinvest ; kurum sizinle iletişime geçiyor, sitesinde bilgilendirme yok.
    - alnusyatırım .
    -yapı kredi .

    bunlar en bilindik olanları, alternatifler çoğaltılabilir. linkleri ekleme sebebim komisyon bedelleri ,ücretlendirmeler ve yatırım yapabileceğiniz alanlar.

    belki amazon, netflix, apple gibi şirketler kaçıp gitti ancak bunlar kadar olmasa bile kazanç sağlayabileceğiniz birçok kuruluş var. piyasaları takip etmeniz gerekiyorsa risk ölçeğinin bir kısmını bu alanda değerlendirmeniz gelecek için faydalı olacaktır. blackrock, vanguard gibi fonlar dünyada birçok insanı geçindiriyor, piyasalarda saldırılabilecek ne varsa kurtlar gibi üşüşüyorlar.
    bunların yanında her ay verileri açıklanan mısır, buğday, kakao, pamuk, kahve, şeker gibi ürünlere bile yatırım yapabilmenize olanak sunuyorlar.

    bunların birçoğuna yatırım firmaları tarafından hazırlanan fonlar üzerinden ulaşabiliyorum diyebilirsiniz, burada önemli olan seçimi sizin yapmanız ve risk ölçeğini belirleyebilmenizdir. komisyon bedelleri dikkate alınmalı, eğer hacimli işlemler yapmıyorsanız uzun vade dışında yatırım sizleri üzebilir.

    bist te yer alan hisselerin manipülasyon ve spekülasyonlara maruz kaldığını düşünürsek burada hisselerin dolar bazında büyük artışları olmasa bile tl'nin değer kayıplarında paranızı korumanız olası olacaktır. tl'nin dolara karşı değer kazanabileceğini düşünüyorsanız ayrı.

    ek: hisselerin alınması ve yatırım amaçlı kullanabileceğiniz fonlar için resimler eklenecektir.
  • corona virüs nedeniyle düşen abd ve ab borsalarına 10 bin dolar ve 10 bin euroluk portföy yapmayı düşünüyorum.

    abd borsalarında takip ettigim hisseler

    boeing
    walmart
    nike
    coca cola
    bank of america

    alman borsası için

    adidas
    lutfansa
    henkel

    aracı kurum olarak işbankası uygun gibi duruyor.

    5 ay sonra edit

    boeing % +28
    walmart % +18
    nike % +50
    ccola % +10
    bac %+ 5

    alman borsası

    adidas %+47
    lutfansa degisim yok.
    henkel %17

    kar ettirmiş.
  • sözlükteki ekonomistlerin artı ve eksi yönleriyle bizi aydınlatabileceğini düşündüğüm başlıktır...
  • (bkz: spk)dan taze onay almış ve komisyonsuz hizmet vereceğini iddia eden (bkz: midas) oluşumu var.

    aşağıdaki linkten bekleme sırasındaki yerinizi alabilirsiniz.

    link
  • iş bankasını kullanıyorum,

    alırken 25 dolar, satarken de 25 dolar komisyon alıyor.

    diğer aracı kurumlara güvenmiyorum, bu sebeple komisyon yüksek olsa da iş bankasını kullanıyorum yapacak şey yok.

    ayrıca bu başlıkta kimse vergilerden bahsetmemiş. kazandığınız dolar üzerinden devlete vergi vermeniz gerekiyor. aslında buna bir düzenleme gelmeli ve vergi kaldırılmalı, bir nevi ihracat yapmış, ülkeye dolar kazandırmış oluyorsunuz.

    büyük miktarlar kazandığınızda kazandığınız paranın %40'ı vergiye gidecektir, artık o vergiyle imamların maaşı mı ödenir, yoksa bürokratlara audi'mi kiralanır orasını bilemem ...
  • midas isimli şirket komisyonsuz işlem yapmamızı sağlayacakmış bakalım doğru mu zaman gösterecek.
  • vergi konusunda yardımcı olacaklar yesillendirebilir
  • bu işe ciddi takmış durumdayım abd borsasını iki yıldır takip ediyorum kendime portföy yaratıyorum izliyorum iki yıldır para yatirmiyorum henüz.benim çözemediğim tek konu vergi mevzusu.mevzuati kacinciya okuyorum ben saymayı bıraktım.almiyor bu kafam bir türlü.benim yapmak istediğim bir temettü portföyü yaratmak ama anlayamadigim yerler var

    temettuler 3 aydan 3 aya geliyor ben gelen temettuler ilede hisse alacağım yılda 1 de bunları beyan etmem gerekiyor bunun hesabını nasıl yapacağım
    gelen temettuler ile hisse aldım her 3 ayda bir hisseyide 10 yıl elimde tuttum şimdi bunun vergi hesabını bana yapabilecek yada hazır exceli olan bir kardeşimiz abimiz ablamiz varmıdır aydınlatırsa çok makbule geçecek.
  • abd piyasaları için yatırımlık hisse önerileri olan yeşillendirsin.
  • vergi meselesi cidden can sıkıcı. uzun süredir yatırım yapmayı düşünüyordum ancak vergi meselesi hiç aklıma bile gelmemişti.

    en can sıkıcı durum aldığınız hisse fiyatı düşse bile eğer dolar tl kuru artarsa* yine de vergi ödeyecek olmamız.

    örnek vermek gerekirse ben bugün alibaba hissesi alsam hisse başı 200 dolardan toplam 50 lot eşittir 10000 dolar yani 100.000 türk lirasına.

    seneye hisse 100 dolara düşse, 5000 dolar eder yatırımım fakat döviz kuru 30 tl'ye çıksa, 30x5000=150.000 liraya hisseyi satsam.

    hisse alış günündeki döviz kuru ve hisse satış günündeki döviz kuru üzerinden türk lirası karşılığında hesaplanıyormuş bu vergi.

    bu durumda 50.000 tl kazançlı*göründüğüm için bu örnek için 9400 tl vergi ödemem gerekiyor. bugünkü gelir vergisi dilimlerine göre ve tabi başka gelirimin olmadığı hesabıyla. yani zaten bi işte çalışıyorsam ve atıyorum %27'lik vergi dilimindeysem 13.500 tl 'ye çıkıyor vergi.

    yani döviz kurundaki kaybıma bir de vergi çıkıyor duble zarar ediyorum.

    nerden baksan saçma. anca böyle x10 yapacak kağıt bulmak lazım ki yatırım yapmaya değsin.
hesabın var mı? giriş yap