• atatürk, 21 ağustos 1929 tarihinde istanbul'dan bursa'ya gitmek üzere ertuğrul yatı ile yola çıkar. yalova açıklarından geçerken gözüne çarpan çınardan çok etkilenerek, sahile çıkar. çınarın altında bir süre dinlendikten sonra, bu ulu ağacın yanına, küçük bir ev yapılmasını ister. çok kısa sürede yalnızca 22 günde ahşap iki katlı bir eve ekli betonarme bir toplantı bölümü inşa edilerek, 12 eylül 1929'da kullanıma hazır hale getirilir.

    bundan tam bir yıl sonra, 1930'da atatürk'e çınarın dallarından birinin köşkün çatısına değdiği ve kesilmesi gerektiği bildirilir. bu öneriye karşı çıkan atatürk, ağacın dalının kesilmesindense, köşkün ileriye taşınması talimatını verir. 8 ağustos 1930 tarihinde, istanbul belediyesi fen işleri idaresi'nden mimarlar ve mühendisler gözetiminde ustalar ve işçiler köşkün taşınması işlemine başlar. bu işlem için, önce bina seviyesindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak temel seviyesine inilir. daha sonra istanbul'dan getirilen tramvay rayları, santim santim binanın temelleri altına yerleştirilerek; bina rayların üzerine oturtulur. önce, toplantı salonu olarak kullanılan betonarme bölüm, daha sonrasındaysa ahşap yapı; 3 gün içerisinde tam 4 metre 80 santim doğuya kaydırılır. atatürk'ün bizzat nezaret ettiği çalışmalar tamamlandığında; hem yapı yıkılmaktan, hem de çınar kesilmekten kurtulur. bu tarihten sonra yapı; "yürüyen köşk" olarak anılmaya başlar.

    yürüyen köşk, görkemli bir yapı olmamasına karşın, son derece sade ama zarif mimarisiyle özellikli bir binadır. binanın üstü marsilya kiremitle örtülü, oturtma çatılı, cepheler ahşap kaplamalıdır. kat arası profilli kat silmesi ve değişik süslemeli tahtalarla kaplanmıştır. pencereler ve pencere kepenkleri klasik yapılı katlanır kapaklıdır. kat döşemeleri girişi kara mozaik ve mermerdir. üst kat ise normal ahşa döşemelidir. duvarlar, bağdadi üzeri, horasan harçlı sıvalı ve sıvanın üstü boyalıdır. ancak, onu özel ve anlamlı kılan verdiği mesajdır. atatürk, çevre bilincinin henüz oluşmadığı zamanlarda, büyük öngörüsüyle doğa ile barış içinde yaşamanın önemini vurgulamış ve bunu yürüyen köşk ile anıtlaştırmıştır.

    atatürk'ün vefatından bir yıl önce, tüm mal varlığıyla birlikte millete bağışladığı yürüyen köşk, uzun bir süre tarım bakanlığı bünyesinde yer almış, zaman içinde gözden uzak kalmış ve yıpranmıştır.
    1998 yılında çevre bakanlığı yürüyen köşk'ün restore edilmesine öncülük ederek, bu son derece kıymetli yapıyı yeniden canlandırmıştır. bina 2006 yılında bir restorasyon daha görmüştür.
    2013 yılında yalova belediyesi, kocaeli kültür varlıklarını koruma kurulu'nun 05.06.2013 tarih ve 2017 nolu kararına uygun olarak restoresyon çalışmalarını gerçekleştirerek, yapının şimdiye kadar gördüğü en kapsamlı restorasyona imza etmıştır. uzun zaman beyaza boyalı olan köşk, özgün rengi olan kestane rengine çevrilip tüm yapısal elemanları büyük bir titizlikle elden geçirilmiştir.

    yürüyen köşk, atatürk'ün yalova'yı ilk ziyaret ettiği tarih olan 19 ağustos'ta yeniden ziyarete açılmıştır.
  • ders kitaplarında okutulması gereken bir olay.
    yürüyen köşk resimleri
    zamanında ağaç sevgisini aşılayamadık, şimdi zeytinlikleri keserken değersiz gözü ile bakıyorlar.
    bari şimdiki gençlere anlatalım, gelecek nesiller ağacın değerini anlasın
  • yaşanan son olaylarla tarihten ders alamadığımızı hatırlatan, 1929 yılında yapılmış köşk.
  • yangına bir kibrit kadar yakın olmasına rağmen nedense bu güne kadar yakılmamış olan köşk.
    neyse ki yürüyor.
    galiba o nedenle yakılamıyor.
  • (bkz: yalova)
  • dün sabah yürüyüş yapmak için araştırma sahiline gittim. oradan da bu köşke uğradım ve çok beğendim. öyle ki bu sabahta halamla yürüyüş yaparak gittik o da çok etkilendi.
    yaşanmışlıklar, eşyalar her şey öylece duruyor. burada tdk ve türk tarih kurumu kurulmuş. türkçe ezan kararı da bizzat burada alınmıştır.
  • mutlaka görülmesi gereken atatürk'ün çalışma yeri aslında köşk'te denemez gayet mütevazi bir yapı.atatürk'ün doğa sevgisini sonuna kadar hissedebileceğiniz bir yer;

    (bkz: tabiata saygı aklın vicdanıdır)

    (bkz: ülkeyi kurtarmak yetmez,korumak lazım)
  • fazıl say'ın 10 kasım 2017'de ankara congresium'da atatürk anısına gerçekleştireceği konser.

    http://www.biletix.com/etkinlik/uuv02/ankara/tr

    şeytan diyor ver 145 tl'yi en önden izle. bir daha böyle bir temayla fazıl say'ı nerede ne zaman dinleyeceksin?
  • yalova da bulunan atatürk köşküdür. yanındaki asırlık çınarın dalının kesilmemesi için köşkün altına ray döşenerek kaydırılması ile bu ismi almıştır. şimdilerde müze olarak ziyarete açılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap