• bioritmi (hormon düzeyleri, uyku-uyanıklık gibi durumları düzenleyen iç saat) etkileyen dış etkenler zeitgeber (saat verici) olarak adlandırılır. ışık, kafein, alarmlar ve seyahatlerin neden olduğu hızlı zaman dilimi değişiklikleri iç saatin ayarını değiştiren dış etkenlere örnek olarak gösterilebilir. (bkz: jet lag)
  • 3 saatimi kasım ayında suya dalarak müren ve ahtapot peşinde harcamış olmamın ardından babamın "yeter oğlum 3 saattir sudasın" lafına karşılık "yok baba, en fazla 45 dakika olmuştur" diyerek yanıtlamama neden olan, soğukta ayrı sıcakta ayrı çalışan vücut saati.

    suyun altında mı o kadar rahat geçiyor o zaman yoksa kasım soğuğunda mı yavaşlıyor beden? çözemedim. ama kışları dalışlar dalana göre kısa, bekleyene göre uzundur.
  • vücut saati. tek sorunu tıpkı elektronik devrelerin değişik ısılarda değişik davranışlar göstermesi gibi sıcaklık farklarında zaman algısını değiştirmesidir. ateşi olan bir hasta için 45 dakikalık bir zaman 3 saat gibi gelmekte, elbisesiz soğuk suya dalan bir kişi ise 3 saat suda zaman geçirmesine rağmen 45 dakika gibi algılamaktadır. rakamlar kesin değildir tabii. soğuğun ya da sıcağın derecesine bağlı olarak değişir.
  • hipotalamus tarafından kontrol edilir.
  • zaman müşiri, biyolojik ritmi kendine uyduran süreç.
hesabın var mı? giriş yap