• hiç bir haber kanalında muhtemelen anlatıl(a)mayacağı için biz anlatalım. 10 ağustos 2018'de dolar kurunda yaşanan hareket türkiye'de nasıl bir hasar bıraktı/bırakacak.

    dolar-tl saat 12'ye kadar yeni ataklar yapmazsa şu an 6.46 seviyesinde ve türk lirası dolar karşısında bir günde %16.41 değer kaybetmiş durumda.

    euro-tl 7.37 ile bir günde %15.2 yükselmiş durumda.

    borsa günü %2.31 düşüşle 94.940 seviyesinden kapasa da gün içerisinde %8 küsür eksileri görmüştü. borsaya dolar bazından bakacak bugün %19 civarı değer kaybederek neredeyse 2009 dibine yaklaştı. yabancılar bugün türk şirketlerini satın almak istese %19 daha az para ödeyecek geçenlerde böyle türk şirketlerinin bu ucuzluğunun çok cazip olduğunu söyleyen biri vardı bugün itibariyle %19 daha ucuz olduğumuza göre kına yakabilir.

    altının gramı 252 lira çeyrek altın fiyatı 400 lirayı geçti. artık bir düğüne giden asgari ücretli maaşının %25'ini çeyrek altına vererek ayın 1 haftasını aç geçirmek durumunda. eğer tüm ay aç kalmayı göze alabilirse ayda 4 adet düğüne gidebilecek. bu arada asgari ücretlinin maaşı da 250 doların altına düştü. işte tüm batının bizi kıskanma nedeni de bu zaten.

    benzin fiyatlarında en son ötv sabitlenmişti ve benzin 6.20 civarındaydı. dövizdeki son yükselişle birlikte tahminen benzinin litresi 8-8.5 tl civarı biryere geldi. eğer hükümet ötv uygulamasını kaldırırsa hep 50 liralık benzin alanlar yaklaşık olarak 6 litre civarı bir benzin alabilecek. yok hükümet ötv uygulamasını kaldırmazsa her ay 5 milyar civarı bütçede ekstra bir açık oluşacak ve devlet bunu kapatmak için yine zorunlu olarak bir şeylere zam yapmak durumunda kalacak. her durumda acısı halktan çıkacak.

    enflasyon en son üfe için %25 tüfe için %15 civarındaydı. sadece ağustos ayında tl %30 civarı değer kaybetti. eğer bu şekilde devam ederse ağustosta tarihi bir enflasyon rakamı göreceğiz. senelik %35-40 civarına yükselecek bir enflasyon bu dolar rakamlarıyla hiç de sürpriz olmayacak.

    artan enflasyon her ne kadar merkez bankası bir hamle yapmayıp faizleri yükseltmese de ister istemez piyasa faizini arttıracak. 2 yıllık tahvil faizi bugün itibariyle %24.80 seviyesinde. bankalardan kredi çekmek isteyen bir kişi bugün %40 civarı faiz ödemek durumunda senelik. enflasyonun %35-40 seviyesine çıktığı bir yerde kredi faizlerinin de senelik %50 üzerine çıkması kaçınılmazdır. bu nedenle şöyle diyebiliriz:

    (bkz: halkın uzun bir süre ev ve araba alamayacak olması)

    artan faizler işsizliği arttıracak. ne yazık ki bu ekonomik faturayı yalnızca bizler değil bizden sonraki nesiller de ödemek zorunda kalacak. işsizlik %20 üzerine genç nufusta işsizlik %30 üzerine çıkması sürpriz olmayacaktır.

    bir de dolardaki yüksek volatilitenin etkilediği piyasa var. dolar her saniye 10 kuruş düşüp çıktığı için malına fiyat biçemeyen veya malını satmak istemeyen üreticilerden kaynaklanan üretim kaybı var. özellikle şu tweet ve altındaki yorumları okuyarak bu durumla ilgili bir fikir edinebiliyoruz:

    https://twitter.com/…n_s/status/1027804083758006272

    duran üretimlerin ülkeye maliyeti belki de milyonlarca lira olacak. ne yazık ki bu da insanlara daha fazla işsizlik olarak geri dönecek. tam maliyeti bu işin uzmanları daha iyi hesaplayacaktır.

    bir de hepsinde daha kötüsü var ki 1 günde neredeyse 1 tl çıkan dolar/tl'ye rağmen herhangi bir adım atmayan/attırılmayan merkez bankası. bugün itibariyle tc merkez bankası yok hükmündedir ve dolar için atabileceği hiç bir adım bulunmamaktadır. ekonomi zaten damat olmaktan başka bir vasfı olmayan birine emanet olduğu için ülkede yaşayanların cebindeki paranın hiç bir garantisi yok. an itibariyle bu krizden çıkmak için ben herhangi bir yol göremiyorum. umarım bir çıkış yolu bulunur ve bu ağır ekonomik yükün altından en kısa sürede kalkabiliriz. ancak görünen köy de kılavuz istemiyor.
  • tarihinde ilk kez vadeli işlem ve opsiyon borsası'nda tavan limiti olan %20'lik hareket yaşandı:

    https://eksiup.com/7a60dffd463

    ağustos vadeli dolar kontratında 6,6535 tavan fiyattı, dolar spot piyasada bu rakamın üzerine çıkmasına rağmen vadeli piyasa'da günlük %20 sınırı nedeniyle bu fiyatın üstünde işlem göremedi.
  • “zenginler, fakirlere tanrıdan başka bir şey bırakmadılar."

    nietzsche
hesabın var mı? giriş yap