• radikal'in internet sitesinde geçen ve yök'e 12 eylül sonrasında bile olmayan yetkiler veren yeni yasa tasarısı. son yaşanan olaylar göz önüne alındığında bağımlı ve taraflı yök'ün akp üniversiteleri oluşturabileceği yeni tasarı radikal'in internet sitesinde şu şekilde verilmiş:

    1- yök özel üniversiteleri kapatabilecek

    tasarı, mevcut kanunda vakıf üniversitelerinin kapatılmasını düzenleyen maddeye yeni fıkralar ekliyor. mevcut kanunda, “beklenen eğitim öğretim düzeyinin yetersizliğinin yök tarafından tespit edilmesi ve durumun düzeltilmesi için gerekli uyarı ve önerilerin sonuçsuz kalması halinde bu kurumun faaliyeti yükseköğretim kurulu’nca durdurulur” maddesi yer alıyor. bu maddeye eklenecek yeni fıkralarda ise mali borçlar da kapatma sebebi haline getiriliyor ve yök’e mali denetim hakkı tanınıyor. böylece yök, vakıf üniversitelerini hem eğitim, hem de mali açıdan denetleyecek; denetim sonucunda vakıf üniversitelerinin faaliyet iznini kaldırabilecek.

    2- özel üniversitelerde mütevelli heyetini yök belirleyecek

    tasarıda vakıf üniversiteleriyle ilgili de sert önlemler dikkat çekiyor. vakıf üniversiteleri’nin mütevelli heyetini belirleme yetkisi yök tarafından devralınıyor. bu durum koç ve sabancı dahil üniversite kuran ve büyük yatırımlar yapan isimlerin yök istemediği takdirde mütevelli heyeti dışında kalmaları sonucunu doğuracak. vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet üyeleri, vakıf yönetim organı tarafından önerilecek ve yök tarafından üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğunun oyu ile seçilecek. yök’ün 21 üyeden oluştuğu dikkate alındığında vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet üyeleri yök’te 14 üyenin oyuyla seçilebilecek. yök’e ayrıca idari ve akademik konularda vakıf üniversitelerine yaptırım uygulama yetkisi de veriliyor.

    3- üniversiteden atılma geri geliyor

    kanun tasarısına göre daha önce kaldırılan üniversiteden atılma uygulaması tekrar getiriliyor. tasarıda yer alan madde 27’ye göre öğrenciler, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın;
    öğrenim süresi 2 yıl olan önlisans programları 4 yılda
    öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programları 7 yılda
    öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programlarını 8 yılda
    öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarını 9 yılda tamamlamak zorunda. bu süreler içerisinde diploma alamayan öğrenciler okuldan atılacak. kanun tasarısıyla ayrıca hazırlık bölümlerine de sınırlama getiriliyor. hazırlık okuyanlar, en fazla 2 yıl öğrenim görebilecek. 2 yıl içerisinde hazırlığı geçemeyen olursa, üniversiteyle ilişiği kesilecek. hazırlık okuma süresi ise önlisans ve lisans bölümleri ile ilgili sınırlamaya dahil değil.
    4- zamanında mezun olamayana harç cezası

    üniversiteden öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrencilere de ek olarak ceza sistemi getiriliyor. buna göre 2, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrenciler, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı ve öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı ve öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlasıyla hesaplanarak alınacak.

    5- unvan verme yetkisi yök’te

    doçentlik unvanı verme yetkisi bağımsız bir kurum olan üniversiteler arası kurul’dan (üak) alınarak yök’e devrediliyor. doktora denkliği ve doçentlik konusunu bağımsız bir kurul olan üniversiteler arası kurul’dan (üak) devralıyor. kimlerin doçent olacağına tasarıyla yök’ün karar vermesi öngörülüyor. tasarıyla doktoralar konusundaki denklik de üak’dan alınarak yök’e devrediliyor.

    6- hem devlet hem özel üniversitelerde görev alınamayacak
    yök’ün, vakıf üniversitelerini hem eğitim, hem de mali açıdan denetleyecek tasarı ile yapılacak başka bir değişiklikle de devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine öğretim elemanı görevlendirilmesi kısıtlanacak. ayrıca öğretim elemanları yurtdışı görevlendirmelerinde yök ve bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığı’nın görüşünü alarak belirleyeceği öncelikli alanlarda araştırma yapacak.öğretim elemanları yurtdışı görevlendirmelerinde yök ve bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığı’nın görüşünü alarak belirleyeceği öncelikli alanlarda araştırma yapacak.

    7- araştırma alanlarını yök belirleyecek
    yök, üniversitelerin öncelikli araştırma alanlarını kendi belirleyecek ve üniversiteyi istediği alanda çalışma yapmaya zorlayabilecek. bu düzenlemeyle birlikte yök’ün vesayetçi yetkilerinin arttırılması üniversitelerin bağımsızlığını zedeleyebileceği endişesini de beraber getiriyor.

    8- tıp fakülteleri fiilen sağlık bakanlığı’na bağlanıyor

    tasarıyla sağlık bakanlığı’na bağlı merkezi istanbul’da olacak bir türkiye sağlık bilimleri enstitüsü kuruluyor. türkiye’deki tüm tıp fakülteleri üzerinde tasarruf yetkisine sahip olacak olan bu enstitü bir anlamda ‘sağlık yök’ü gibi hareket edecek. enstitü istediği doçent ya da profesörü istediği tıp fakültesine gönderip, tıp fakülteleri arasındaki kadrolarda oynama yapabilecek. bu durum hacettepe gibi tıp fakültelerinin kadrolarının dağıtılabilmesini de mümkün hale getiriyor.

    9- sağlık yök’ünün başkanı sağlık bakanı oluyor

    türkiye sağlık bilimleri enstitüsü’nün mütevelli heyeti, sağlık bakanı, sağlık bakanlığı müsteşarı, rektör, bakanın seçeceği bir üye ile yök tarafından seçilen bir profesör olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak. tasarıya göre mütevelli heyetinin başkanı ise sağlık bakanı olacak.

    10- aile hekimlerine nöbet görevi

    tasarıda yer alan madde 39’a göre aile hekimliği kanununda da bir değişiklik öngörülüyor. buna göre aile hekimleri, çalışma saatleri dışında nöbet görevi getiriliyor. ilgili maddeye eklenen fıkra şöyle: “türkiye halk sağlığı kurumunca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde çalışma saatleri dışında acil başvuran hastalara hizmet vermek üzere, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde sağlık bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilir.”

    haberin adresi de şudur
  • tanımlamak için kelimelerin kifayetsiz kaldığı başlık. serbest çağrışım minvalinde;

    (bkz: evlerine ateş soksun yuvalarını yıksın)

    (bkz: türkiye'den siktir olup gitmek)
  • darbecilerin ruyalarinda bile goremeyecegi fasistlikte bir yasadir. ulan kenan evren bunu gorse "hani fasist bizdik" diye isyan eder be.

    ulkede zaten egitim birakmamislardi simdi hatri kalmasin diye bilimi de dumduz ediyorlar. ne dense bos.
  • yasalaşması halinde, yöke vakıf üniversitelerini kapatma yetkisi vermesiyle dershanelerden sonra cemaat üniversitelerine de göz kırpan yasa olacaktır
  • kuzey kore baskanini hasetten cildirtacak kararlardir.

    bu nedir amk?
    ozel universite mutevelli heyetini bile kendi seciyor adam. olm adam ozel universite lan, ozel? sanane?
    adi intihal iddialariyla anilan insanlarin unvan verip arastirma konularina karar vermesi de nasil bir ironidir anlamak mumkun degil.
    ozel universite kapatma da devlet eliyle bu zamana kadar sikemedikleri icin sikme yetkisinden baska bir sey degil herhalde.
    yahu arkadas, ozel universiteye isteyen gider isteyen gitmez. isterlerse sabahtan aksama playdoh oynasinlar amk, ne farkediyor? sen yine kpss'ni yapmiyor musun? ya da bu insanlar yine kendi bacagindan asilmiyorlar mi? he tabi bu olaya guzel bakarsam. ama gerizekali bir insan bile bu karardan suphelenir.
    ters dusulen her universiteye "siz yetersizsiniz amk, kapatiyoruz sizi" denilecek.

    bu nasil yasamadir?
    bu nasil cahil, bu nasil koyun bir millettir?
    bu nasil kendi icinde oldugu boku gorememektir?
    bu nasil desteklemektir?
    aklim fikrim almiyor yemin ediyorum...
    boyle yonetici mi olur lan?
    boyle adalet mi olur? boyle kalkinma mi olur?

    sikmisim adaletini de kalkinmasini da...
    bunlarin bir teki razi olmazdi chp bastayken cocuklarini universiteye gondermeye.
    ki zaten hepsi cocuklarini bagimsiz amerikan universitelerine cuvalla para odeyerek gonderirler.
    nasil ironisiniz, nasil sakasiniz amk?
  • 1- darbe yapılır, üniversiteler anarşi kaynağı denilerek yök kurulur
    2- 486 öğretim üyesi ve 790 öğretim görevlisi üniversiteden uzaklaştırılır
    3- 100 binden fazla öğrenci atılır, uzaklaştırılır
    4- üniversite rektörleri cumhurbaşkanı olan paşa tarafından atanır, üak kurulur, üniversite içi demokrasi kırılır
    5- üniversite müfredatına kadar müdahale edilir, özerklik kaldırılır
    6- üniversite bilimin değil piyasanın gelişmesi için çalışmaya başlar, gatt imzalanır, teknokent kurulur
    7- üniversiteler paralı olur, öğrenciler müşteri haline getirilir, vakıf üniversiteleri kurulur
    8- üniversitenin asıl amacı piyasaya işgücü yetiştirmek olur, tek tip insan makbuldür
    9- siyasal bilgiler fakültesinde dahi siyaset yapmak yasak olur ayıp olur, siyaset yapanın yurt hakkı ve bursu kesilir
    10- yıl 2014 olur, darbecileri yargılıyoruz darbeyle hesaplaşıyoruz denilir, darbe davası avukatlarına soruşturma açılır, siyasal bilgiler fakültesi dekanına 43 yıl sonra soruşturma açılır, yök disiplin yönetmeliği daha katı uygulanır, disiplin soruşturması açılan öğrenci sayısı iki kattan fazla artarak 7000'i geçer, polis üniversiteye artık girebilir, öğrenci affı çıkarılır ancak başörtüsü hariç siyasi nedenle atılanları kapsamaz, harçlar kaldırılır yerine katkı payları getirilir, parasız eğitim pankartı açan öğrenciler müebbetle yargılanır yıllarca tutuklu kalır, teknokent'te yapılacak açılışta başbakanı protesto eden öğrenciler hakkında ağır hapis cezası istemleriyle davalar açılır, gerekirse o üniversitenin özel arazisindan 1071 malazgirt bulvarı geçirilir-gölüne beton dökülür, üniversitelerde azınlık hakkı konuşulamaz-konuşulursa salon verilmez, üniversiteye giden bakana yumurta atan öğrenci tutuklanır 6 ay içeriye konulur, yolsuzluk tape'leri internete düşünce 77 rektör birden toplumsal birlik mesajı yayınlar ama savcı polis görevden alınır-kanunlar 1 günde değişir-ifade vermeye gidilmez-fezlekeler yok edilir-iddianameler değiştirilir-mahkeme üyeleri değiştirilir-tedbirler kaldırılır bu rektörler çıkıp televizyona bile konuşmaz, yaş-hsyk-mgk-rtük ve cumhurbaşkanına verilen yetkiler darbeden bu yana nasıl değiştirilmediyse yükseköğretim kurulu da olduğu gibi kalır ve bir gece ansızın bir yasa gelir...
  • kimsenin sikinde olmamasıyla şaşırtmamış olan. amına koyyim sikko sikko şeylere yazdığım her şey en beğenilenlerin tepesinde ya da artık mevcut olmayan zamanın ötesinde ama böyle şeyleri kimse ilgilenip, tedirgin olup, ne oluyoruz arkadaş diye söylenip okumuyor, ilgilenmiyor.

    önce bu yüzden sizin sözlük olarak yüzde 90'ınızın amına koyyim. göte girebilir 1.

    tamam eğlenmek için de var burası, daha çok eğlenmek için belki de ama yani burası adam gibi gündem oluşturma özelliğini bırakırsa bu tip yasalar kimse ses çıkaramadan, ne oluyoruz diyemeden ve hatta öğrenemeden dahi yürürlüğe konursa forum olmaktan ne farkı kalır lan.

    her önüne geleni alırsan işte, elitist diyenin gözlerinden öpüyorum, am heykeline sıkışan adam, bu başlıktan daha çok ilgi çeker. kimse bana "e günlük hayatın yoğunluğundan kurtulmak için buraya geliyoruz doğrusu, gülmek eğlenmek için eki eki." demesin. onu yapma diyen yok da sana, buna dair söyleyecek bir şeyin yoksa, senin herhangi bir işlevin yok. kusura bakma.

    bu arada meksika'dan gol haberi mi?*

    kimsenin sikinde olmayan bu konuya dönersek;

    +yök özel üniversiteler kapatabilecek.

    yök artık. eki eki.***

    bu ne demek, "böylece yök, vakıf üniversitelerini hem eğitim, hem de mali açıdan denetleyecek; denetim sonucunda vakıf üniversitelerinin faaliyet iznini kaldırabilecek." demek. mi?

    meksika'dan bir gol haberi daha. 2-2 mi oldu?

    bu daha çok yök işine gelmeyen üniversiteleri senin borcun şu kadarmış, bu olmaz diyerek ya da sen güzel eğitim veremiyorsun kisvesi altında, "ne bu böyle hep atayiz pozitif bilimler, hem eşşek yüküyle para kazanıyorsun hem bizim işimize gelmeyecek şeyler yapıyorsun." ve hatta, "bizimle ters gidiyorsun sikerler." alt metniyle kapatabilecek.

    +mütevelli heyetini yök belirleyecek.

    vakıf üniversitesinin mütevelli heyeti meksikanın üçüncü golünü attı. daha manalı bir yorum olamaz böyle bir şeye zaten. en mantıklısı şöyle.

    gel beni belirle yök. gel beni belirle. ya da başka bir deyişle, biri yökü, daha doğrusu böyle bir yasa hazırlayabilecek kafaları bir silksin artık.

    +atılma geri geliyor.

    söylenecek çok da bir şey yok. özel bir durum beyan etmeyen öğrenciler için üç yıl hak yeterli görünüyor. ama bu maddenin olayı da gene duygusal. neden mi?

    +zamanında mezun olmayanlara harç cezası.

    madem kimse bizi silkmiyor, biz onları silkeriz. bir kendilerine gelsinler.

    +doçent'lik unvanını yok verecek.

    niye lan? neden.** senin vasfın nedir bunu belirleyecek? sen nerden biliyorsun hangi akademisyen bunu hak ediyor hangisi hak edemiyor? doktora denkliğini nasıl belirleyeceksin? gerçi üak'da bu işi sadece laciverdi** ile yapabiliyordu da neyse.

    bir de bir üniversitenin üniversite olabilecek kadar iyi eğitim verip veremediğini tahlil edebilecek kadar ulvi bir kurum bunu da rahatlıkla yapabilir. doğrudur.

    +hem devlet hem özel üniversitelerinde görev alınamayacak.

    akademisyen maaşları;*

    araştırma görevlisi: 2200
    yar. doçent: 2900
    doçent: 3300
    profesör: 4200

    araştırmaya teşvik olsun, bütçe ayrımı olsun zaten yok, konferans seminer ücretleri olsun cepten. şu an bu dört grubun da sadece kendi spesifik alanlarını profesyonel bir şekilde güncel olarak layığıyla takip edebilmek için ihtiyaç duyacakları yayınlara bir ayda harcayacakları para 1000-2000 arası değişir. çoğu zaman daha fazla. makale falan demiyorum. sürekli yeni kitaplar basılıyor yeni sunumların olduğu konferanslar düzenleniyor. ortalama bir kitabın amazondaki fiyatına bakın.

    sonra diyorsun ki ikisini de yapma. yardımcı doçent senin gelen geçene gaz sıkan, 10 kişi toplanıp kadın, gencecik üniversiteli döven, maalesef öldüren lise mezunu çevik kuvvetin kadar maaş alıyor. nasıl yapmasın? ailesiyle keyifle geçinmesini bırak, mesleğini hakkıyla nasıl devam ettirsin.

    tabi burda cevap, ettirmesin, olduğu için bu yasa giriyor yürürlüğe afedersiniz.

    +araştırma alanlarını yök belirleyecek.

    peki. ardından da tüm akademisyenler soyunup ofis masalarına uzanmalı.

    kalan üç madde spesifik olarak tıp fakülteleri ile ilgili. tıp fakültelerinde ne nedir nasıl yürür bilmiyorum, benim derdim genel anlamda tıp fakültelerini de etkileyecek olan bu 7 madde ile ilgili. bu 7 madde ile ilgili çünkü bu 7 madde 7 madde değil 7 büyük günah. insanlığın, bu ülkenin insanının gelişmesine, bu ülkenin insanının insan olmasına karşı işlenmiş 7 büyük günah.

    işte böyle, şimdi vajina heykelindeki gençle, penis heykelinde asılı kalan kıza dönebilirsiniz.

    eğlenin, hayatın yoğunluğundan, yorgunluğundan kurtulun. silkilirken de pek yorulmuyorsunuz sanırım.

    edit: 1 gg ile bitirmiş olmam büyük başarı. belki o bile sayılmaz.

    edit2: bu entry'yi yazarken müşterinin ateist berbere verdiği tarihi ayar başlığındaki aylar önce girdiğim entry'm oylanmış, en beğenilenlerin tepesinde kendisi. girdiğim en gereksiz şeylerden birisi sözlüğe.
  • bu nasıl bir kafa bu nasıl bir uygulama yani üniversiteleri direk m.e.b. e bağla kurtul. akla mantığa uygun tek bir noktası olmayan tasarı. gerçekleşir mi, muhtemelen evet çünkü adamlar "istiyoruz olacak" diyerek olmaz denilen şeyleri yaptı hep. ama bu demek değildir ki bu rezalete ses çıkarmayalım.
hesabın var mı? giriş yap