*

130 entry daha
  • 101 amerikano versiyonu ile daha keyifli ve çekişmeli hale gelen oyun.

    tanımımızı yaptıktan sonra anlatmaya geçebiliriz. okuma yazmayı öğrendikten kısa bir süre sonra 101 öğretti eski mahallemizdeki komşular ve akrabalar. düz okeyi pas geçerek sert bir giriş yaptırdılar okey dünyasına ve 20 yıldır oynadığım bir oyun haline geldi 101. farklı şehirlerde farklı kurallarla oynadım ancak birkaç yıl önce abimin öğrettiği 101 amerikano daha eğlenceli gelmişti.

    sürekli oynadığımız ekip dağıldığı için uzun süredir oynayamıyoruz ancak karantina günlerinde aklıma geldiği için araştırayım dedim. internetin derinliklerinde bile bulamadım, zaten abimler de küçük bir ekiple oynuyormuş. sözlüğe yazarak belki birkaç kişiye aktarırım da bu oyunun yayılmasını sağlarım diye düşündüm. entryi görüp merak edenler, lütfen bir şans verin ve iyi / kötü bana bir dönüş yapın. çok sevinirim*

    oyunun temeli 101, belli bir hedefe ulaşan elini açıyor ve tahtadaki tüm taşlarını işleyerek / açarak bitirmeye çalışıyor. fazla puanı olan kaybediyor, az puanı olan kazanıyor. oyun öncesi taşlar 5erli diziliyor ve tüm oyuncular 13 taşla başlıyor, yalnızca ilk oynayan 14 taş alıyor. burada farklı nokta, her elin açma kuralının değişmesi. yani 101 (34 ya da 33+2) gibi sabit bir kural yerine, her el belirli bir sıraya göre bir kural takip ediliyor. bu kuralı sağlayan kişi açıyor, açtıktan sonra işleme ve bitme kısmına geçiliyor. kurallar sırasıyla şöyle:

    1. 1 üçlü erkek (1-1-1, 6-6-6, 12-12-12 sayı fark etmiyor)
    2. 1 üçlü dişi (1-2-3, 8-9-10, 12-13-1 bu yönüyle 101den ayrılıyor, 12-13-1 serbest)
    3. 2 üçlü erkek
    4. 2 üçlü dişi
    5. 1 üçlü erkek + 1 üçlü dişi
    6. 1 dörtlü erkek
    7. 1 dörtlü dişi
    8. 2 dörtlü erkek
    9. 2 dörtlü dişi
    10. 1 dörtlü erkek + 1 dörtlü dişi
    11. 1 beşli dişi
    12. çift bitme
    13. elden bitme

    bu kuralı sağlayanlar ellerini açıyor. açarken sadece kuralı sağlayan perler açılabilir, elde daha fazla per varsa (dişi, erkek fark etmez ancak çift olamaz) ancak bir sonraki tur açılabilir. el açıldıktan sonra işleme ve bitme hedefi var.

    eli bitiren -101, okey atan -202 alır, bu yönüyle 101 ile aynı ancak burada farklılık, el bittiğinde açamayan 200 yemek yerine tahtasındaki tüm taşların toplamını yiyor. işte burada çok önemli bir detay var ki 101 amerikanonun en farklı ve heyecan verici özelliği: joker.

    bildiğiniz üzere 101'de yere atılan taşı yalnızca sıradaki oyuncu, o da eli açıyorsa alabiliyor. 101 amerikanoda ise yere atılan taşı sıradaki oyuncu eli açsa da açmasa da alabiliyor. peki sıradaki oyuncu taşı beğenmezse? işte burada joker devreye giriyor. her el başına tüm oyunculara 4 adet joker veriliyor. biz kafede oynadığımız için şekerleri joker olarak kullanmıştık. tane tane ayırt edilebilen ve 16 adet olan herhangi bir şeyi kullanabilirsiniz.

    yere atılan taşı sıradaki oyuncu beğenmediğinde, ondan sonraki oyuncular bir adet joker (bundan sonra şeker olarak anılacak) kullanarak o taşı alabiliyor. tabi burada 2 adet önemli nokta var. ilki, şeker kullanarak atılan taşı almak isteyen kişi, ceza olarak ortadan bir adet taş çekiyor. yani şeker kullanımı riskli, yerdeki taşı alırken bir de ceza taşı çekerek bitme ihtimalini zorlaştırabilir, kolaylaştırabilir de. bu yüzden şekerleri dikkatli kullanmak gerekiyor. tekrar hatırlatayım şekerler her el başında dörder adet olmak üzere dağıtılıyor.

    ikincisi ise, önceliğin kimde olacağı. taş atıldı, sıradaki oyuncu taşı beğenmedi ve ortadan taş çekti. tam bu anda, öncelik oynama sırasında olacak şekilde diğer oyuncular şeker kullanarak o taşı alabilir. yani sıradaki oyuncudan sonraki oyuncu beğenmezse ancak ondan sonraki oyuncu bu taşı şekerle alabiliyor. tabi ki taşın alınma süresi kısıtlı, taşı beğenmeyen kişi ortadan taş çektiği anda başlayan süre, bu kişi taş atınca bitiyor. bu yüzden hızlı karar verip uygulamak gerekiyor, biz hemen ortaya şeker atarak bu kararımızı belirtiyorduk bu yüzden sorun yaşamadık.*

    temel olarak oyun böyle, birkaç kez oynadıktan sonra çözmüş olursunuz zaten. ilk eller kolay gibi gözükse de açma kuralı ilerledikçe oyun çok zorlaşıyor. özellikle dörtlü ve beşli ellerde şeker savaşları dönüyor, elden gelenler erkenden açıp bitmeye oynarken şanssız olanlar tahtayı kurala uydurmaya çalışıyor. kesinlikle şans verin derim. aklınıza takılan bir şeyi sormak ya da oynayıp geri dönüş yapmak için mesaj atabilirsiniz, sözlük dışından http://twitter.com/cfcfutclub dm atabilirsiniz. iyi oyunlar :)
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap