• 2022'de yaşanacak büyük grevlerin, protestoların, ekonomi buhranının fragmanından bir kesit. yetişmiş kalifiye insanları, liyakatsizler tarafından ucuz işgücü mantığıyla idare edip geçiştirmeye çalışırsanız sadece doktorlar değil, pek çok farklı kesim de büyük bir huzursuzluk ve verimsizlikle çalışmaya başlar. tüm bu yaşananlar, orta sınıfın eritilmesinin ne anlama geldiğini, bunun bir ülke ekonomisi için ne denli tehlikeli olduğunu 2022'de herkese ağır masraflar çıkararak bilfiil öğretecek.
    doktorların iş bırakma eylemi
    hekimsen'in açıklama metni
    ttb'nin 15 aralıkta acil dışında hasta bakmama kararı
    ttb'nin 15 aralıkta eylem açıklaması
    ttb: oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz
  • sağlık sisteminin bir miktar aksayacağı, ancak özverili hemşire ve hastabakıcılar, anestezi teknikerleri, radyoloji teknikerleri ve nice diğer “doktor olmayan” sağlıkçı tarafından sağlık hizmetlerinin aksamadan verilmeye çalışacağı günler olacak. (bu arada vicdan sahibi hekimlerin bu greve katılacağını zannetmiyorum)

    tüm sağlıkçılar, doktorların da bir sağlıkçı olduğunu düşünürsek, sağlık sistemini ayakta tutmalılar çünkü insan sağlığı her türlü maddi imkandan daha önemlidir. öss'de birkaç net daha fazla yapmak onlara bir ayrıcalık sağlamaz. öyle instagram hesabının başına dr eklemekle, instagram bio'suna “bla bla tıp fakültesi” “zırzop uzmanı” “md/dr” yazmakla hekim olunmuyor maalesef.

    hemşirelere doktor olma yolu (2 yıllık hızlandırılmış ek eğitim ile aynı abd'deki gibi) açılmalı ve bu tip halk sağlığını etkileyecek grevlerin önüne geçilmeli. zaten hasta takibini yapan, ilaçlarını veren, solunum cihazını takan, ani müdahaleleri yapan kişiler hemşirelerimiz. (cerrahi branşlar hariç)

    hak aranmasına karşı değilim ama halk sağlığı daha önemli. hipokrat yeminine sadık kalınmalı.

    greve çağıran sendikanın bildirisinde kullandığı şu garabet, üstten konuşan, arogan cümleye bakın (bkz: tıp eğitimi mühendisliğin 3.2 katı daha zordur)
  • (bkz: doktorlara yüksek maaş verilmesi zorunluluğu)
    vatandaş olarak sağlık hizmeti istiyorsak doktor maaşlarını yükseltmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek zorundayız arkadaş. bunun lamı cimi yok.

    üç kuruşa beş köfte var mı? adam üniversite sınavında derece yapacak, istediği mesleği seçebilecek puanı alacak ama bu güdük maaşlarla doktor olmayı seçecek ha? 6 yıl en ağır eğitime katlanacak, sonra 4 yıl daha okuyacak, ayda 15 nöbet tutacak saati 25 liradan ha? bir de üstüne doktor düşmanlığına, şiddete maruz kalacak ha? oldu canım. başka arzunuz var mı? bir sürü başka meslek varken kim başarılı çocuğunu bu koşullarda tıp fakültesine gönderir? kafası çalışan, başaraşılı gençlerden kaç tanesi bu koşullarda tıp fakültesini tercih eder? en azından kalbur üstü bir zekası ve ayrıca çalışma götü olmayanların yapabileceği bir şey mi tıp eğitimini tamamlamak ve doktor olmak? ortalama bir gençten belki ortalama bir muhasebeci, bankacı, öğretmen, hemşire, mühendis, avukat, polis, subay vs yapabilirsiniz. ortalama bir gençten ortalama bir doktor yapabilir misiniz?

    valla kardeşim, lütuf olarak falan değil mecburen yapılacak iyileştirmeler. tabii devlette iyi, kaliteli doktor olsun isteniyorsa. tıp okumayı zeki, çalışkan, başarılı gençlerin gözünde cazip olmaktan çıkaran ülke isterse her gün yeni bir hastane açsın, bir halta yaramaz. ülke doktorsuz kalmaya, sağlık sitemi tıkanmaya şimdiden başladı. böyle giderse bu günleri de ararız.

    edit:benim özel sigortam da var, özel hastaneye gidecek maddi imkanım da var ama olan gariban vatandaşa olacak.

    edit: mühendislerden itiraz geldi. "tıp fakültelerine sıradan öğrenciler giriyor, eskisi gibi değil." diyorlar. yök atlas verileri herkese açık arkadaşlar. üniversite sınavında ilk 1.000, 5.000, 10.000'in en az yarısı halen tıp fakültesi seçiyor. en düşük puanlı devlet tıp fakültesi (kars tıp) ilk 23.000'den öğrenci alıyorken en yüksek puanlı inşaat müh.fakültesi (boğaziçi) de 23.000'den öğrenci alıyor.yani anlı şanlı boğaziçi inşaatta okuyan çoğu öğrenci devlet tıp fak. olarak anca kars'ta tıp okuyabilirdi. tıpta limit ilk 50.000 iken, mühendislikte ilk 300.000'e girmek yetiyor. daha nasıl anlatayım? diyorum ki, bu gidişle tıp puanları iyice düşecek (zaten son 5 yıldır azar azar düşüyor) kafası basmayan, okuduğunu anlamayan doktorların eline kalacak millet. tus'ta cerrahi kontenjanları da boş kalıyor. yakında özel hastaneye verecek parası olmayan vatandaş ameliyat olamayacak. bu mu iyi?

    (bkz: türkiye'de 18 ayda 8 bin doktorun istifa etmesi)
    (bkz: yurtdışına kaçan hekim sayısının 15 kat artması)
    (bkz: mhrs ile randevu almanın imkansızlaşması)
  • hadi bakalım teknisyenler devam ettirsin sağlık sistemini
  • destekleyeceğim grev.

    bu işin sadece maaş zammı olmadığını, tükenmişliğimizi anlatabileceğimiz tek çare olduğunu düşündüğüm eylem.
  • her türlü hak arama çabasını destekliyoruz.

    yürüyün doktorlar.
  • doktorlar, 14-15 aralık'ta yarım gün, 16 aralık'ta tam gün iş bırakma kararı aldı. (hekim-sen)
  • arkadaşlar iddia doğru karar alındı.

    ancak bir tıp öğrencisi olarak böyle bir şey nasıl mümkün olacak bilmiyorum. biz burada hastalara annemiz, babamız, çocuğumuz gibi bakıyoruz.

    gecenin 4ünde hangi güç sizi yatağınızdan çıkarabilir? bir beyin cerrahı gecenin bir vakti çağırılıp 15 saatlik ameliyata giriyor.

    kim 36 saat aralıksız çalışırken, yemek yemeyi bırakın tuvalete bile gitmemişken 5 dakikada gönderebileceği hastayı bile ya bu hastalığın altında başka bir şey varsa diye emin olmadan göndermeyip onlarca test yapıyor?

    kim hayatının en güzel yıllarını 6 sene okulda çürütmesine rağmen, bir de üzerine tus çalışıp uzmanlığını yapıp daha çok senesini, hayatını mesleğine adıyor?

    hani adliyeye, hatta en kıytırık belediyenin binasına bile girerken donunuza kadar aranıyorsunuz ya, hastane gibi gergin bir ortamda döner bıçağıyla ortalıkta geziliyor, kimse sizi korumuyor, bu ilacı yazmazsan seni öldürürüm diyen hastaya ilacı yazarsanız ölürse yine suçlu siz oluyorsunuz sizi sonrasında da kimse korumuyor.

    ameliyata tüm emeğinizi vermenize rağmen hastayı gözünüzün önünde kaybediyorsunuz. ama üzülecek bir fırsatınız bile olmuyor çünkü "acaba hasta yakınları beni öldürür mü?" "hakkımda dava açılırsa devlet beni korumuyor ne kadar uğraşırım kendimi aklamak için?" diye düşünüp arkasına başka bir ameliyata girmek zorunda kalmak nedir bilir misiniz?

    kimse sizi tutmuyor kardeşim. şartlar belli. üniversite sınavı ortada duruyor isteyen herkes girebilir. tıp kazanıp mezun olup hekim olabilir. ama kalkıp da bir hastanın tüm sorumluluğunu üstüne almış, acaba şiddet görür müyüm diye diken üstünde 36 saat aralıksız çalışan, arkasında bırakın devlet güvencesini, yanındaki sağlık personelinden, hatta ve hatta kendi üstündeki doktordan bile destek alamayan, üstüne daha da zarar görülmesi istenen ve yaptığı tek şey ise insanları tedavi etmek olan "insan"larız biz. bizden ne istiyorsunuz?
  • hekimsen tarafından yapılmaktadır. emeği geçen herkesi tebrik ederim başarılar diliyorum

    hemşireler teknikerler sizi sahada bekliyoruz. bu arada korkmayın şu an hekimsenin üyesi az ama bu eylemden sonra çok artacak asıl bundan sonrası için korkun sayın yöneticiler. eğer doktorların azıcık onuru gururu varsa bu olayın tamamen arkasında durur ve bir kez olsun hakkını savunurlar
  • hemşireler hızlandırılmış eğitimle doktor yapılsın demiş lise de arka sıralarda oturup fotomaçın hipodrom ekini açıp at yarışı oynayan süper zeka.
    bu arkadaşın adına ben doktorlardan özür dilerim. diyeceklerim bu kadar..
hesabın var mı? giriş yap