• mustafa kemal, yanılmıyorsam, 15 mayıs'ta istanbul'dan yola çıkıyor (16 mayıs imiş, co2s2 uyardı), 19 mayıs'ta samsun'a varıyor. şimdi, yanılıyorsam yanılıyorsun diyin ama, ulusal kurtuluş hareketinin başlangıcı bu sebeple 16 mayıs olmalıdır. zira samsun'a gitme kararının eyleme dönüştüğü gün 16 mayıstır, 19 mayıs o süreci başlattığı kabul edilen ilk eylemin başlangıcı değil bitiş ve varış tarihidir. o halde niyçün 19 mayıs? niye biliyor musunuz, yanılıyorsam allah belanı versin diyin, ama kurtuluş hareketinin istanbul'dan başlamış olduğu, istanbul'daki bir paşa'nın yönelimi olmasından ziyade, anadolu'nun kataliz yetkisiyle samsun'da 'doğmuş' olması siyaseten daha doğrudur. yanlışsam ananın amını bacının götünden sikeyim diyin ama 19 mayıs'ın öncesinin 'olmaması', bilinmemesi, resmi tarih'in de bu miladdan açılması da bu tip bir siyasi kıvranmanın neticesidir. doğruysam, aferin otis süpersin, yine ne güzel koydun çocuğu, oh ya, oh be diyin ama yanlışsam da orospu çocuğu sen kimsin ki şerefsiz piç diyin yani, uçlarda dolaşalım, uça batalım.
  • nutuk'tan...

    "...
    benim, bu iki kolorduya doğrudan doğruya emir ve komuta vermekten daha ileri bir yetkim vardı ki, müfettişlik bölgesine yakın olan askerî birliklere de tebligat yapabilecektim. aynı şekilde bölgemde bulunan ve bölgeme komşu olan illere de tebligatta bulunabilecektim.

    bu yetkiye göre, ankara'da bulunan 20'nci kolordu ve bunun bağlı bulunduğu müfettişlik ile, diyarbakır'daki kolordu ile ve hemen hemen anadolu'nun bütün sivil yönetim amirleriyle ilşkiler kurabilecek ve yazışmalar yapabilecektim.

    bu geniş yetkinin, beni istanbul'dan sürmek ve uzaklaştırmak maksadıyla anadolu'ya gönderenler tarafından, bana nasıl verilmiş olduğu garibinize gidebilir. hemen ifade etmeliyim ki, onlar bu yetkiyi bana bilerek ve anlayarak vermediler. ne pahasına olursa olsun, benim istanbul'dan uzaklaşmamı isteyenlerin buldukları gerekçe samsun ve dolaylarındaki güvensizlik olaylarını yerinde görüp tedbir almak üzere samsun'a kadar gitmekti. ben, bu görevin yerine getirilmesinin bir makam ve yetki sahibi olmaya bağlı bulunduğunu ileri sürdüm. bunda hiçbir sakınca görmediler. o tarihte genelkurmay'da bulunan ve benim maksadımı bir dereceye kadar sezmiş olan kimselerle görüştüm. müfettişlik görevini buldular; yetki konusu ile ilgili talimatı da ben kendim yazdırdım. hattâ harbiye nazırı olan şakir paşa , bu talimatı okuduktan sonra, imzalamaya çekinmiş; anlaşılır anlaşılmaz bir biçimde mührünü basmıştır.
    ..."
  • bütün devrimlerin tarihinde olduğu gibi, (che guevara'nın seyahatleri, mao'nun uzun yürüyüşü) mustafa kemal'in yolculuğunun başlangıcıdır.
  • bu topraklar üzerinde tarih boyunca hayata geçmeyi başarabilmiş en çılgın projenin temelinin atıldığı tarih.
  • bir rivayete göre: cumhuriyet'in kuruluşundan sonra bir gün ulu önder'e doğum tarihini sorarlar o da şöyle cevap verir;

    "neden 19 mayıs olmasın"

    bu bilgi ışığında kendisinin 38. doğumgünü olduğunu söyleyebiliriz.
  • google nedense ota boka logo yaparken bu anlamlı gün için logo düşünememiştir.
  • 100 yıl önce bugün bir ulusun talihi değişti
  • 104 yıl önce bugün patlamaya hazır yanardağ misali yüce türk milleti'nin kurtuluş savaşı'nın fitili ateşlenmiş ve kutlu yürüyüş başlamış kısa zamanda da zaferle taçlanmıştır.

    halaskar gazi paşa hazretlerinden, silah arkadaşlarından, kahraman mehmetçik ve topyekün türk halkından en başta da kuvayi milliye'den ben razıyım, yaradan da razı olsun. bu kutsal vatan ve bu yüce millet size minnettardır.
  • şevket süreyya aydemir'in tek adam adlı kitabında, (sanırım sayfa 33) afet inan'ın ağzından atatürk'ün doğum günüyle ilgili şunlar yazar;

    bir gün cumhurbaşkanlığı umumi katibi hasan rıza soyak atatürk'e, yabancı bir memleketten gelen ve bir ansiklopedi için olan mektubu göstermişti. bunda atatürk'ün biyografisi isteniyor, aynı zamanda özellikle doğum gününün kaydedilmesi rica ediliyordu. atatürk bunun üzerine düşündü. fakat bu günü kendisi de bilmiyordu. ancak annesinden isittigine göre, bir bahar mevsiminde doğmuş olduğunu hatırladı. ay ve gün için ise aynen şöyle dediğini hatırlıyorum. "bu, bir 19 mayıs günü niçin olmasın! ". ansiklopediye verilmiş olan bu cevabın cumhurbaşkanlığı arşivinde saklanmış olması lazımdır.

    şöyle demiş gazi paşa;
    türkiye cumhuriyeti'nin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: batı senden, türk'ten çok geriydi manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey türk çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin!.. bu belli. fakat zekanı unut!.. daima çalışkan ol..
  • vatan ve memleket aşkıyla yanıp tutuşan mustafa kemal paşa'nın, birinci cihan harbi'nden sonra ülkesinin maruz kaldığı işgal ve haksızlıklara karşı anadolu'ya geçip, milli direnişi resmen başlattığı tarihtir.
hesabın var mı? giriş yap