• "abd’de cumhuriyetçilerin sunduğu vergi reform yasa tasarısı cumartesi sabah erken saatlerde 49 hayır oyuna karşılık 51 oyla abd senatosu tarafından onaylandı.
    1980’den bu yana yapılacak en büyük vergi indirimi olan yasa bir senato komitesi bütçe açığını bir trilyon dolar artıracağını söylemesine rağmen geçerek abd başkanı donald trump için önemli bir zafer oldu. trump yasanın yılsonu itibariyle yürürlüğe girmesini istiyor."

    http://www.hurriyet.com.tr/…asini-onayladi-40665356
  • trump’ın danışmanının rte olduğunu düşündürten olay.

    adamlar bildiğin 15 yıl önceki akp türkiyesi.
  • eksik bilgidir zira onaylanan abd senatosundaki yasa tasarisidir. temsilciler meclisi 16 kasim 2017'de icerik olarak farkli bir tasariyi onaylamisti. simdi ne olacak derseniz temsilciler meclisi ve senato bir komite kurarak orta noktada bulusmaya calisacaklar. biri digerine bazi maddeleri diretebilir. en sonunda degisen yasa tasarisi bir kez daha komitelerden ve genel oylamadan gececektir. bu konuda senato'daki durum daha kritik zira kaybedilebilecek oy sayisi cok az.

    durun bakalim daha hicbir sey bitmis degil ama onemli bir asamaya gelindi. basgan trump icin ilk buyuk basari bu olacak gerceklesirse.

    simdi bu yasa tasarisinda turkleri ilgilendirebilecek ne var derseniz, abd'de burslu olarak okuyan ogrenci arkadaslar icin cok onemli degisiklik geliyor. bilmeyenleriniz varsa diyelim abd'de ozel bir universitede burslu master/doktora yapacaksiniz, okul ucreti 40bin$ civari burs alirsiniz, ayrica yasam giderleriniz icin 25bin$ daha arastirma gorevlisi olarak calisarak alirsiniz. normalde vergilendirilen kisim bu 25bin$lik kisimdi, yeni tasari okul ucretini de kazancmis gibi ongoruyor ve siz yillik 65bin$ kazanan biriymis gibi vergilendiriliyorsunuz. kisacasi zaten kit kanaat gecinen ogrenciler icin bombok bir durum olacak. ben bunun bu sekilde kalmayacagini umit ediyorum ama eger yasalasirsa ne yabanci ogrenci ne abd'li ogrenci bulamayacak universiteler arastirma gorevlisi calistirtmak icin.
  • eger gecerse; "bye-bye us leadership in stem."

    https://twitter.com/…ilke/status/937038558216572929
  • (bkz: laffer eğrisi)

    tam olarak olmasa da bununla çok yakından ilişkilidir.
  • biraz ayrinti verelim stem e niye bu tax konusu hasar veriyor diye:
    amerikan akademisi ile alakaniz yoksa okumayin, okursaniz kufur etmeyin zamanimi caldin diye.

    simdi amerikada okullar parali ve okulda ogrenci iseniz, bu parayi ya siz odersiniz yada burslu iseniz birisi sizin yerinize oder. doktorada ogrenciliktir, otesinde zaman zaman cok pahali bir ogrenciliktir. doktora yapan ogrenciler tuition (okulun donemlik masrafi) odemezler; bunu tuition waiver adinda geri alirlar (kimi okullarda ilgili state de dogmus iseniz bu para az, state'e disaridan gelmis iseniz bu para daha fazladir. yani texas'daki okula hidistandan gelen adam ile kentucky den gelen adam ayni parayi oder. in state tuition vs out of state tuition, ama her universitede boyle degil.).

    simdi bu para kimi okullarda, doktora ogrencilerinin maasina gore astronomik rakamlara ulasabilir. misal yale de doktora ogrencisi 30k$ alirken tuition olarak 40k verir (link) - rakamlar okuldan okula veya bolumden bolume degisir. ha bu para doktora ogrencisinden cikmaz waive edilir dolayisi ile bu durum ogrenci acisindan bir sorun olusturmaz.

    simdi yapimaya calisilan degisiklik ile bu para uzerinden vergi alinmaya basliyor, ogreci sanki bu parayi kazandi sonra da tuition u icin harcadi gibi gozukuyor. yani yillik geliri 30k olan ogrenciden yillik geliri 70k imis ve bunun 40k sini tuition a veriyormus gibi vergi alinmasi planlaniyor.

    bu da surundurur oldurmez doktora ogrecisi gelirinin oldurur duzeye dusmesi demek.

    okullarin cozum olarak aradaki farki kapatacaklarina eminim, ki bir suru fazladan paper work demek hicbirsey olmasa; ama okulun bu durumdan olusan zararini devletin kapatacagindan suphe duyan hocalar/yoneticiler taniyorum.
  • amerikada doktora ogrencilerinin paralari temelde iki farkli kalem tarafindan kasilanir. direk okul tarafindan ya da hocanin okula disaridan getirdigi para tarafindan. bu ayrim ogrenci acisindan kabaca teaching asistant (ta), ya da research asistant (ra) olmak olarak bilinir.

    eger teaching asistantsaniz, yani paranizi okulda ogrencilerin sinav kagitlarini okuyup lablarina girdiginiz icin okul karsiliyorsa; ve vereceginiz vergi artmissa bunu da okulunuz/bolumunuz maasinizi arttirarak kompanse etmeye calisiyorsa bu vergi hedesi okula/bolume yuk bindirecektir. asagida bir kismini kopyaladigim yaziyi yazan eleman (stephen sekula), bu hedenin smu fizik bolumune yıllık 100k$ ek yuk getirecegini hesaplamis [1].

    eger research assistant iseniz, yani paranizi okul disindan bir yerden getiriyorsaniz, ustteki entry e ithafen durumunuzu 2 ye ayirabiliriz. paranizi ozel sektorden aliyorsaniz sansli bir azinliksiniz sizi yan koseye alalim [2]; eger degilseniz devlettin arge icin ayirdigi fakli isimli fonlardan pay kapmak icin kavga ediyorsunuz demektir. nıh nsf nasa vs [3]. simdi bir fonda 100 lira varsa ve insanlar 10 liralik projeler icin fona bas vuruyorlar ise fon 10 projeyi besleyebilir. eger insanlar 10 yerine 15 liralik projeler icin basvuru yapmaya baslarlar ise ya fon 100 liradan 150 liraya cikar ya da fonun besleyecegi proje sayisi 6.6 ya duser. projelere gelecek ekstra yuku karsilamak icin nıh nsf fonlarinda bir artisa gitme durumu soz konusu degil bildigim kadari ile. yani yeni vergi yasasi ile yapilan aslinda gizlice research fonlarini kismak.

    not: bana sorarsaniz bu yasa bu hali ile cikmayacak bizimkisi bosuna gevezelik olarak kalacak.

    [1] of course, the alternative to this re-branding is that universities and colleges increase the minimum stipends that they offer graduate students in order to offset the new tax burden. for instance, at our institution, it’s been estimated that stipends in our program would have to raise from $22,000 a year to about $28,000 a year. such an addition balances the fact that you are raising it to offset their tax burden, while at the same time not trying to put them in an even higher tax bracket where they would yet again be taxed even more, therefore undoing the good of the stipend increase in the first place. ın our department alone, this would cost the university an additional $100,000 per year… and we are not the only stem department with a ph.d. program. link

    [2] ozel sektorun amerikan universilerinde rd ye katki orani icin link. daha yakin tarihli ozel sektor katkisini gosteren grafik bulamadim.

    [3] devlet fonlarinin akademideki oranlari icin link
  • son cevap:

    mudur bu, buna anlat:
    “those who can afford to pay more taxes can go to graduate school. those who can’t, won’t,” says andrew campbell, dean of the graduate school at brown university in providence, rhode ısland.

    "doktora ogrencilerine getirecegi yuk devlet fonlarinin bu yasadan sonra arttirilmayacagi gibi temelsiz bir varsayima dayandirilmakta."

    -> yasa tasarisinin amerikan akademisine yuk getirmeyecegi, devlet ar-ge fonlarinin bu yasadan sonra arttirilacagi gibi temelsiz bir varsayima dayandirilmakta.

    ki bu varsayim gectigimiz donemde amerikada devlet destekli arge fonlarinin
    2008 e gore kuculdugunu gormezden geliyor.
    [1] [2] [3] [4] [5]

    "bu fonlarin basindaki adamlar bilim karsiti degiller."

    -> tubitak in basindaki adam tubitak in butcesini belirlemez, diyanetin basindaki adam diyanetin bucesini belirlemez, nih in basindaki adam nih in butcesini belirlemez. bu insanlar en fazla kendilerine verilen butceyi daha verimli kullanabilir. yani dr. collins in seker bir adam olmasinin konuyla hic ilgisi yok, ama baskanin sari kafa olmasinin konu ile kismen ilgisi var. kismen diyorum cunku; kepce kulak iktidarda iken de ar-ge butcesi azaliyordu.

    "amerika'da stem arastirmalari bir departmana 100k yuk geldi diye durmaz."

    -> straw man. durur diyen yok, yavaslayabilir.

    ***
    tartismaya taraf olan birileri (education council) bu yasa tasarisinin universite ogrencilerine ( ve dolayli olarak amerikan akademisine) 10 yilda 65 milyar dolar yuk getirecegini tahmin ediyormus (rakam abarti olabilir). yilda 6.5 milyar dolar [6] [7]. bu ogrencilerden cikmayacak ise baska bir yerden cikmak zorunda. gorunen o ki, arastirma fonlarindan ve universitelerden (lisans ogrencilerinin odedigi tution) cikacak. amerikada devletin (askeri olmayan) arastirmaya fon olarak yillik 70 milyar dolar civari para aktardigini dusunursek [5], %10 luk yeni bir yuk gibi duruyor bu hede.

    [1] https://edit.urban.org/…es/default/files/nih1_0.jpg

    [2] https://cdn.americanprogress.org/…hfunding-fig2.png

    [3] https://www.aaas.org/…tes/default/files/budget;.jpg

    [4] https://www.aaas.org/…al-rd-as-a-percent-of-gdp.png

    [5] https://www.insidehighered.com/…lleges-and-students

    [6] https://www.aaas.org/…tes/default/files/defnon;.jpg

    [7] https://www.nytimes.com/…ion-increases-tuition.html
  • sanırım steve bannon da dahil olmak üzere bu elemanların ideolojilerini bildiğimizi sanıp bilmiyoruz.

    çok basit şekilde :
    olay yabancı öğrencilerin abd'ye gelmemesi ve amerikalı gençlerin de eğitilmemesi.
    tuition waver olmayacağı için devlet, okulun/advisorınızın sizin için ödediği doktora programının bedelini gelir elde ediyormuşsunuz gibi size vergilendirecek.

    yaşam koşulları nerede pahalıysa, okullar da orada doğru orantılı olarak pahalı, yani vergilendirilecek meblağ da yükseliyor bu bölgelerde.

    bu adamlar sokaklarda nazi bayraklı işsiz gençler olsun, bizi desteklesin kafasındalar, aman evrim konuşalım hintli mühendisleri doyuralım derdinde değil. white supremacist kafasıyla bizdeki islamofaşist kafası aynı.

    dini sebeplerle doğum kontrol hapı almamanız için bin tür angarya çektirdikleri, planned parenthood'un sistematik olarak defund edildiği bir ülkeden bahsediyorsunuz... gözünüzde çok büyütmeyin, yobaz ayni yobaz.

    hali hazırda abd'li öğrenciler bile doktora programlarını yarım bırakıp iş hayatına atılıyor.

    üniversite okumak için zaten bir ton borca giren bir abd'li bu ağır vergilerle karin tokluğuna sabah akşam bilim mi kasacak daha da borçlanarak yoksa başlarım böyle işe diyerek iş hayatına mi atılacak? cevap ikincisi.
    zaten amerikalı grad studentlar bir elin parmağı kadar, binbir zorlukla buraya gelen yabancı öğrencilerin de açlıktan nefesi kokuyor.

    kısacası, diğer ülkeleri öğrenciler için daha cazip hale getirip, başlamış olan amerika düşüşünü hızlandıracak reform.

    not : doktora spor
  • eveeet gun geldi catti, kongrenin iki ayaginin orta noktada bulustugu yasa teklifi bir degisiklik olmazsa bugun yasalasacak. aslinda 20 aralik 2017 diye yeni bir baslik da aciklabilir ya neyse. dun temsilciler meclisi onayladi ama sonradan ortaya cikti ki teknik bir hatadan oturu bugun tekrar onaylanacak. dun gece senato da onayi verdi. bugun temsilciler meclisinin oylamasindan sonra trump'un onune gelecek ve muhtemelen aksam uzerine dogru yasalasacak.

    orta noktada bulusulan seyler neler derseniz:
    1) en buyuk degisiklik sirketlerin gelir vergisinde. %35'ten %21'e geliyor. bu cok onemli bir dusus, abd;li sirketleri kendilerine ceken vergi cenneti yabanci ulkelerin de kendi vergi oranlarini degistirtebilecek cinsten. tasarinin en nemli satis noktasi da bu zaten, bireysel vergiler falan teferruat.
    2) obamacare'i bitirme yolunda bireysel sigorta zorunlulugunu da kaldirdilar sonunda. bu da cumhuriyetciler lehine arti yazdi.
    3) isin bireysel kisminda ise vergi dilimleri yeniden duzenlendi. en yuksek dilim %39.6'dan %37'ye dustu. vergiden dusurulebilen harcamalarda ciddi degisiklikler var. mesela mortgage faizinde limit 1milyon$dan 750bin$a dusuyor, eyalet vergileri ve lokal emlak vergilerinde limit 10bin$a dusuruluyor. bu da ev fiyatlarinin pahali oldugu metropollerde (san francisco, new york, vs) ve yuksek vergili eyaletlerde yasayanlari vuracak. verginin vergisini verecek insanlar. onumuzdeki yillarda ev fiyatlarini ve kentlerin emlak vergilerini belirlemelerini ciddi etkileyecektir bu olay.
    4) 2025 sonunda bitmek kaydiyla cocuklu aileleri sevindirecek cocuk kredisi geliyor. eskiden de 1000$lik kredi vardi ama limiti dusuktu. simdi zengin aileler de faydalanacak. cocuk basina 2000$ kredi geliyor. vergi yukumlulugu olmayan cok dusuk gelirlilerde dahi 1400$ geri kredi alabilecekler.
    5) yukarida bahsettigimiz yuksek lisans ve doktora ogrencilerinin vergilendirilmesi cikartildi yasadan. ogrenciler rahat olsunlar.
    6) standard deduction iki katina cikartildi. bu da milyonlarca kisinin isini kolaylastiracak. yok onun fisini bul, bagis bedellerini hesapla falan ugrasmayacak cogu kisi artik. zengin kesim ise itemized deduction yapmaya devam eder.
    7) personal exemption denilen, aile bireyi sayisi x 4bin$lik vergiden dusulen bedel kalkiyor. bunun yerini 6) da bahsettigim arttirilmis standard deduction, 4)de bashsettigim cocuk kredisi aliyor.

    kisaca en buyuk degisiklikler bunlar. ulkenin cogunlugu birkac yil bireysel vergilerinde birkac bin dolar daha az geri odeyecek. ben kendim icin baktim, ekstradan bir turkiye tatilimiz icin ek paramiz olur o kadar. ancak 2025ten sonra belli kredi ve limitler kalkinca cogu kisi eski hale geri donecek, dusuk gelirli grupta ise eskiden kotuye gidenler de olacak.

    yasanin en buyuk sorunu butcede olusturacagi acik. cumhuriyetciler bu durumu dusurulen gelir vergisinin buyumeyi sahlandiracagi (yasa tasarisinin basliginda ki "jobs act" bunun icin var), siketlerin daha fazla istihdam yapacagi ve vergi gelirinin dengelenecegi seklinde gecistiriyor. tabi canim sirketlerin tek derdi de vergimiz azalsin da daha fazla kisiyi ise alalim di. yonetim kurullarindaki milyon dolarlik amcalar cepleri doldularacak, olacak bitecek bu. 10 yila kalmadan butce trilyon dolarlik daha fazla acik verdiginde anlayacaklar ne bok yediklerini ama is isten gecmis olacak. gerci simdi de biliyorlar ne bok yediklerini de bir soz verdiler donemiyorlar.

    hayirli ugurlu olsun diyelim. kisa vadede neler olacagini 2018 kongre secimlerinde gorecegiz.
hesabın var mı? giriş yap