• şu şarbon işi kabak tadı vermeye başladı.
    yandaş medya bile veriyorsa bu haberleri, bir iş var bunun altında...
    birçok doktor arkadaşım canlı vaka gören var mı diye soruşturarak somut veri elde etmeye çalışıyor.
    şu ana kadar resmî şarbon vakası olan biri geldi diyeni görmedim, duymadım.
    bilen varsa, kanıtlarıyla bilgilendirsin.
    herkes duyduğunu aktarıyor ve daha çok paniğe, bilgi kirliliğine yol açıyor.
    “miş”li, “muş”lu bilgileri lütfen paylaşmayın.
    kanıtsız hiç bir şeyi hatta.
    gelelim doktor arkadaşımın paylaşımına;
    “arkadaşlar etrafında kendi gözüyle birinci elden şarbon hastası gören, tanıyan bana haber verebilir mi rica etsem.
    ama haberlerde değil, gazetelerde değil, komşu sohbeti veya rakı masası ortamında lafı geçen değil, güvenilen bir arkadaşın arkadaşı diye gelen haber değil.
    bizzat tanıdığınız veya gördüğünüz vaka aranıyor.
    kurban kesme sonrası ciltte görülen "orf vakaları" (koyun çiçeği hastalığı, pox virüsü) ile de karışmamalı.
    her hayati şeye yayın yasağı getirilen ülke ortamında bu konu fazla pompalandı, soruşturma ihtiyacı duydum.
    henüz haseki ve bakırköy devlet'te olduğu söylenen vakalara dair teyit alamadım.
    en son didim devlet'te doksan vaka varmış söylentisi duydum, araştırdım asılsız çıktı.
    not: hele piyasaya "aşı" çıkarılırsa, bu verinin güncel hali hesaba katılmadan karar verilmemesi tavsiye olunur.
    hepimize kolay gelsin.“
  • arkadaşlar gerçekten bu engelleniyor olabiliir. şarbon olan kişi sayısı hızla artmakta.
  • hükümet tarafından bilinçli çıkarıldığını düşündüğüm salgın.

    şarbon olmasa bile haberini yaptıklarını düşünüyorum, milletin ete olan talebi düşecek, bu sayede et fiyatları da düşecek, aradan bir süre geçince haberler duracak, et fiyatları da dengelenene kadar ucuz gözükecek, alın size enflasyona çare.
  • şarbon basın açıklaması

    03.09.2018

    şarbon koyun, inek, keçi, deve gibi otçul hayvanlarda görülen ve insana da bulaşabilen ve zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalıktır. hastalığa bacillus anthracis ismi verilen sporlu bir bakteri neden olmaktadır. sporlu bakteriler dış koşullara çok dayanıklıdır, yıllarca hastalık yapma potansiyelini muhafaza edebilir.

    hasta hayvanın derisi, postu ya da yünü ile temas etmek, şarbon basili bulaşmış etlere temas etmek, yemek ya da şarbon sporlarını solumak hastalığa neden olur. hayvancılıkla uğraşanlar, besiciler, çobanlar, veterinerler, kasaplar arasında şarbon hastalığı daha sık görülmektedir.

    hastalık mikrobu vücuda girdikten sonraki 2 ile 7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. şarbon hastalığının deri, bağırsak ve akciğer şarbonu olmak üzere üç farklı çeşiti vardır.

    şarbon otçul hayvanlardan insanlara bulaşan ancak insandan insana bulaşmayan zoonoz bir hastalıktır. hastalık hayvanlar arasında çok hızlı yayılır. hastalığın görüldüğü sürünün çok sıkı bir şekilde karantinaya alınması gerekir. hastalık etkeni kolayca toprağa karışabilir, rüzgâr ve yağmur suyu gibi etkenlerle başka bölgelere rahatlıkla taşınabilir.

    toprağın kuru olduğu yaz mevsiminde şarbon basilinin rüzgârla taşınması çok kolaylaşır. hastalığı yayan en önemli etkenlerden biri hasta hayvanlara konan sineklerdir. hastalık mikrobunu aldıktan sonra diğer hayvanlara bulaştırabilirler.

    hayvan sürülerinin düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçtiği, aşılama hizmetlerinin periyodik olarak yapıldığı ülkelerde şarbon hastalığına rastlanması çok enderdir. ancak uzunca süredir ülkemizde uygulanmakta olan dışa bağımlı tarım ve hayvancılık politikaları ciddi gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır.

    ülkemizde şarbon hastalığını kontrol etmek ve tüketicilerin gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu kurum tarım ve orman bakanlığı`dır. şarbon mikrobu gerek hayvan sağlığı ve gerekse insan sağlığı açısından tehlike oluşturan etkenlerden biridir. diğer tehlike etkenleri gibi bu etken de iyi işleyen ve kamusal bir gıda güvenliği sistemi ile kontrol edilebilirdi, ancak bu sistem ülkemizde artık zaaf içindedir.

    bu sistemin altyapısını oluşturabilecek kamu kurumları, geçtiğimiz otuz yıl içinde ya özelleştirilerek ya da kapatılarak tasfiye edildi. dolayısıyla şu sıralar yaşanan şarbon salgını da bu tasfiyenin olumsuz bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. bu durumdan, tarım ve orman bakanlığı`nın ülkemize ithal edilen hayvanlarda yeterli ve gerekli hayvan sağlığı muayenelerini yapmadığı anlaşılmaktadır. bu sorumsuzluk halk sağlığını tehlikeye atmıştır. tarım bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur.

    kamuoyunun bilgi edinme hakkı çerçevesinde, konunun muhatabı olan tarım ve orman bakanlığı kamuoyunda oluşan kaygıları gidermek için şarbon vakalarıyla ilgili olarak yaptığı çalışmaları kamuya açık kılmalı, örtbas etmeye çalışmamalıdır.

    tmmob gıda mühendisleri odası

    12.dönem yönetim kurulu
  • devlet acaba yine kime peşkeş çekiyor? hangi tanıdıkları ilaç işine girdi de şarbon olayı kurban bayramı yüzünden ortaya çıktı acaba. asıl sorulması gereken sorular bunlar.
  • biraz komplo teorisi olacak gibi ama bu tür salgınlar bizim de gevşekliğimiz ile birleşince yabancı düşman devletlerin işine gelir.

    suriye'de savaş bitmek üzere, idlipden hayvan gibi göç dalgası gelecek. suriye devleti iç savaşın sorumlularından biri olarak da bizi görüyor(haksız da değiller). özellikle türkiyede çok göç olması için sert davranacaklardır. türkiyede iç huzuru bozmak için (maalesef haklı olarak) her şeyi yapacaktır.

    bu tür salgın hastalıkları da türkiyeye sokmak çok kolay. bizim insanımız gevşek ve kaypak olduğu için sıft hayvanın fiyatı ucuz diye alıp keser ve satarlar. suriyede bunu çok güzel kullanır.

    inşallah benim saçma sapan hüsn-i kuruntumdur.
  • beni ciddi derecede korkutan salgın. yayın yasağı olmasa aslında bir çok il şu anda alarmda. özellikle trakya ve yozgat şu günlerde diken üzerinde. edirnede 50 adet ölü sığırı dereye attıkları söyleniyor.
hesabın var mı? giriş yap