• millet şey sanıyor “oh faiz artırıldı, bi bakan bi müdür gitti, katarlılara şirketleri de sattık, çok zor da kalırsak boğazları falan da satar dövizi indiririz” falan.

    farkında mısınız ? yapılan her hareket ak partinin götünü kurtarma hareketi. çünkü döviz 10 kuruş yükselse oklar direkt olarak ak partiye dönüyor.

    8.50’den 7.50’ye düşen dolar, peki fiyatlar neden düşmüyor ? neden marketlerde her ürün kalemine zam geliyor ? neden cebimizdeki para sürekli eksi büyüyor ? bunları kimse neden sorgulamıyor da, “7.50 dip, bahara kadar ani yükselme beklemiyoruz, 8 artık hayal” gibi götten uydurma bilgiler veriyorsunuz ?

    haftaya dolar ani bi çıkışla 8 tl olsa gidip 3-5 şirket daha satarlar katara, sonra da demir yumruğu soktuk derler. bizim bir boktan anlamayan sikik sözlük ekonomistleri de “arkadaşlar dolarları bozdurun çıkış beklemiyoruz” derler. aynen devam, şahlanış, dombira, ooooohhhhh ooooohhhhhh...

    not: ytd, gözünüzü açın yeter.
  • buyrun size geçen hafta yayımlanan yerli-yabancı banka rapor ve tahminlerinden 13 tanesi. el emeği, göz nuru. kişisel yorum içermez.

    1- deutsche bank: tcmb için daha fazla sıkılaştırma gerekli. bu beklentimizi yükselen enflasyona, nakit ve altın olarak döviz rezervindeki atışa ve mb başkanı’nın sözlerine dayandırıyoruz. 250 baz puanlık bir artırımı, faiz oranlarını %17,50 seviyesine getirecektir, bu da reel faiz getirilerini %2-2.5 civarına taşır. bu haftadaki toplantıda 150 baz puanlık bir artış bekliyoruz. 2021 yılının başlarında da 100 baz puanlık bir diğer faiz artışı daha bekleriz. dolar/tl, önümüzdeki dönemde büyük ihtimalle 7,50 civarında kalacak. bu rakam bizim tl için düşündüğümüz 7,80’lik adil değer seviyesinin altında.

    2- goldman sachs: tcmb'nin bugünkü 200 baz puanlık beklentilerin üzerinde faiz artırımının kayda değer bir yukarı yönlü sürpriz olduğu belirtildi. değerlendirmede, "bugün alınan karar ile birlikte kredi büyümesinde devam eden ılımlılaşma ve artan mevduat faizlerinin para politikası geçişkenliğini ortaya koyduğu da dikkate alındığında politika faizinin zirve seviyeye çıktığını düşünüyoruz." denildi. türkiye'de gösterge faizin 2021 yılı boyunca %17 seviyesinde kalacağını tahmin ederken, enflasyonun gelecek yıl sonunda %15 civarından %12,5 seviyelerine ineceğini öngördü.

    3- capital economics: türk lirası'nın tcmb kararına önümüzdeki aylarda değer kazanmaya devam ederek reaksiyon verebileceğini bildirdi. "tcmb başkanı naci ağbal, geçmişteki zarar verici kararları çözme ve banka'nın yıpranan kredibilitesini yeniden inşa etme konusunda büyük adımlar atıyor." capital economics, türk lirası'nın önümüzdeki birkaç ay içinde usd karşısında 7,25 seviyesine toparlanmasını beklediklerini de vurguladı.

    4- abdul kadir hussain, head of fixed-income asset management at arqaam capital: global yatırımcıların em ilgisi, türkiye’ye giriş açısından rahatlatıcı bir ortam yaratıyor. türk bono-tahvilleri yüksek getiri imkanlarıyla cazip. yine de mısır gibi daha yüksek reel getiri getiren ülkeler yerine türkiye’ye giriş için mevcut reel getiriler yeterli değil. normalleşme adımları ile giriş mevcut, ancak yatırımcılar jeopolitik risklerin farkında ve bir gözleri olumsuz bir haber akışı olması durumunda çıkışa hazır.

    5- iş yatırım araştırma direktörü serhat gürleyen: perşembe günü yapılacak para politikası kurulu toplantısında piyasa tahminlerinin alt ucunda yer alıyoruz. 200 baz puan artırıp ikinci dalga baskısıyla nisan ayında faiz indirmeye başlamak yerine 100 baz puan artırıp haziran gibi indirime başlamanın enflasyon beklentilerini yöneltmek için daha doğru olacağına inanıyoruz.

    faiz artışı beklentisinden bağımsız olarak tl için dolara karşı 8.0 tl civarında başlattığımız olumlu görüşümüzü koruyoruz. merkez bankası’nın piyasa beklentisinin altında (100bp) faiz artışı yapması dolayısıyla türk lirası'nda oluşabilecek baskıyı döviz bozdurmak için fırsat olarak görüyoruz.

    6- yatırım danışmanı atilla yeşilada: %60 civarında yabancı para birimi (buna bizim eurobond’lar da dahil, yanlış anlaşılmasın), %40 civarında da tl cinsinden varlık taşırım. bunda da eğer mevduat yapıyorsam en kısa vadeye yönelirim. repo veya swap imkanlarım varsa onlara yönelirim. önümüzdeki üç ayda faizlerin yükseleceğini düşünüyorum. ama geçen hafta da söylediğim gibi, yaptırım, salgın tehdidi ve halkın dolarizasyonu bitmedi. bu şartlar altında, kafanızda şüphe varsa, ben tl varlıklardan uzak dururum. ‘e öyle diyorsan, neden %40 civarında tl varlık taşıyorsun?’ çünkü madem tl mevduat %18, biraz oradan prim yapmaya çalışın, usd getirisi %1.

    7- danske bank: dolar/yuan paritesinin 2021 yılı sonunda 6,40 düzeylerine kadar gerilemesi bekleniyor. kuruluş tarafından hazırlanan raporda, 6 ay içinde çin'in gevşek para politikasından çıkış noktasına gelebileceği, ancak abd'nin halen gevşek politika ile devam ediyor olacağı kaydedildi. dolarda beklenen genel zayıflığın da endekste etkili olacağı vurgulandı. değerlendirmede parite için 1 aylık tahmin 6,60'tan 6,55'e, 3 aylık tahmin 6,55'ten 6,50'ye 6 aylık tahmin de 6,50'den 6,45'e revize edildi.

    8- rus analistler petrol fiyatının 55 dolar/varil seviyesine doğru güçlenmesini bekliyorlar. rus haber ajansı tass'a değerlendirmelerde bulunan analistler, petrol fiyatlarının 2021 yılı başlarında 55 dolar/varile doğru güçleneceğini öngördüler.

    9- onur ilgen, the head of treasury at mufg bank turkey: bugünkü (perşembe) faiz kararında mb’nin piyasaları olumsuz yönde şaşırtmaması durumunda tl’deki değer artışının devamını bekleriz. bugün 200 ya da üstünde bir artış görürsek, ilk reaksiyon olarak usd/tl’nin 7.50’yi test etmesi olası.

    10- uluslararası finans enstitüsü (ııf) baş ekonomisti robin brooks: türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin bugünkü faiz kararı ile krediyi hak ettiğini bir kez daha gösterdiğini belirtti. "bugünkü proaktif faiz artırımı kararı türkiye'nin yeni ekibinin doğru karar olduğunu bir kez daha gösterdi. tcmb ekibini kutlarız. faiz indirimi yapmak her zaman faiz artırımı yapmaktan kolaydır. ekip, türkiye'yi geliştirecek uzun vadeli görüşü ortaya koyarak krediyi hak ettiğini gösterdi."

    11- commerzbank: ab ile britanya'nın brexit sonrası ticaret anlaşması üzerinde uzlaşmaya vardıklarının duyurulması halinde gbp’nin daha da güçlenebileceğini, ancak yaşanacak artışların ılımlı olacağını savundu. gbp'nin değer kazanacağı beklentisi ile pozisyon alan yatırımcıların önümüzdeki saatlerde bu pozisyonları kapatmaya pek hevesli olmayacaklarını belirten commerzbank analisti ulrich leuchtmann, "ancak piyasanın ab ile britanya arasında bir ticaret anlaşması olabileceği haberlerine verdiği cansız reaksiyon dikkate alındığında, anlaşmanın duyurulması halinde sterlinde hızlı bir ralli yaşanması muhtemel görünmüyor" diye konuştu. leuchtmann, bir anlaşmaya varılmasının piyasalarda büyük ölçüde fiyatlandığını ifade etse de eur/gbp'nin 0,8974'ten 2021 yılının ilk çeyreğinde 0,87 seviyesine kadar gerileyebileceğini vurguladı.

    12- yatırım danışmanı ali ağaoğlu: 2021 tahminimde yılın ilk yarısında büyük ihtimalle faiz artışı gelmeyecek. yılın ikinci yarısında da faizlerin düşmesini bekliyorum. çünkü 2021 yıl sonu enflasyon beklentim %10.50 seviyelerinde. mayıs-haziran’dan itibaren faiz indirimlerini konuşuyor oluruz. kurda yılın başlamasıyla, bu faiz oranının yabancıyı cezbedeceğini düşünüyorum. senaryom şöyle: yeni yılla birlikte yabancılar türkiye’ye gelecek. türkiye’deki yerleşikler de döviz almaktan vazgeçecek. henüz daha döviz satmaya ikna olmasalar bile ek talep yaratmayacaklar. bu durumda usdtry’de 7.20-7.25 seviyelerine ineriz diye düşünüyorum.

    13- iş yatırım icm direktörü şant manukyan: 2021’de doların zayıflamasını bekliyorum. neden? birincisi, aşının bulunmuş olması. aşı, dünyadaki dolar sirkülasyonunu hızlandıran bir gelişme. ticareti, turizm gelirlerini hızlandıracağı ve insanları rahatlatacağı için, ‘dolar yükümlülüğüm var, ama dolar akışı yok.’ durumunu ortadan kaldıran bir gelişme. ikincisi, fed hem işgücü piyasasını, hem enflasyonu gözetmek zorunda. öte yandan, diğer büyük mb’lere baktığımızda, enflasyonla mücadele görevleri var. dolayısıyla fed’in enflasyonu göz ardı etme ya da etrafında belli bir süre dolaşmak için net bir kanuni gerekçesi var, yani güvercin mb’ler arasında, en güvercin olabilme yeteneğine sahip. bu da dolar negatif. son olarak, mali genişleme paketi de dolar negatif.

    eurusd’da 1.2120 ile 1.2150 aralığını önemsiyorum. buraya haftalık bazda baktığımızda, reversal olma ihtimali doğmuş durumda. haftalıkta 1.2120’lerin altına kayma olursa bunu negatif olarak değerlendiririm. peki doların kuvvetlenmesine ne neden olabilir? birincisi mutasyon konusu ve devletlerin buna yönelik aldıkları önlemler. ikincisi de mali paketin ötelenmesi.

    ons gümüşte potansiyel olarak düşüş 24-25’lere kadar devam etse de, yükseliş trendinde. buradan yukarı atabilir. benim gördüğüm altın, 1910’daki direnci aşamamış durumda. altında yukarı hareket için altın hisselerinin de desteği lazım, henüz burada da görünüm zayıf.
  • 9-10 lira olacak, piyasadayız. 3 yıl içinde 300%'den fazla devalüe olmuş bir para birimi için tarihi bir faiz vererek 10% aşağı çekilince yanlış mı yorum yapmış olduk? mevcut ekonomik yönetimde ısrar edersek bu para bolluğunda 9 da görürüz 10 da, aha tekrar yazıyorum.
  • tarihin tekerrür ettiğinin göstergesi

    buyurun: görsel
    2018 yazında yaşanan hareket ve sonrasında düşen dolar. 18 ay sonra ne olduğunu hatırlatmaya gerek yok

    dünyada basılan trilyon dolarlar, yüksek faiz yine bir müddet götürür, peki ya sonra? sonraki patlamada nereye gidecek. bu sefer 12ye çıkıp 10'a düşünce mi sevineceğiz?
  • dolarda günübirlik düşünürseniz boruyu alırsınız her zaman :)

    -7.50 dip !
    -8 imkansız !

    gibi gerizekalı yorumlar yaparsınız sonuç olarak :)
  • 8,50 den aldım. 7 ye düşünce satmayı düşünüyorum. küçük oyuncuyum ne de olsa!
  • 8 artık imkansız değil. erdoğan nereye kadar yüksek faize izin verecek sanıyorsunuz.
  • adamlar demokrasi ve hukuk reformu yerine çılgınlar gibi faiz yükseltmeyi tercih ettiler. ama lafa gelince faiz haram. iyi kafa var harbi bu siyasal islamda. bu kafayla 2-3 ay sonra aynı tas aynı hamam..
  • dolar son 1,5 ayda yüzde 10'dan fazla değer kaybetti. benzin ve mazota bir türlü yansımıyor. yüzde 1-2 artsa ışık hızıyla kur güncellemesi diye zammı yapıştırıyorlar.
  • çıkarken hep çıkacak, düşerken hep düşecek sanırız biz küçük yatırımcılar...
hesabın var mı? giriş yap