• vikipedi kurallarina hakim olan herkesin silinmesi yonunde oy verecegi bir madde icin rezillik denmesi. zaten suserin yaptigi tanimdan da vikipediyi tam anlamadigi belli. vikipedi bilgi uretme yeri degildir. vikipedi bir arastirma kurumu falan degil, ansikopedidir. bilgiyi paylasma kismi ise kismen tutuyor. ancak hangi blgi ansiklopedik br icerikte paylasilmaya degerdir sorusu var. bunun icinde vikipedi kayda degerlik politikalarini olusturmustur. ben de bu politikalarin olusturulmasinda katki sagladigim icin biliyorum. uzerine uzun tartismalar yapilmis ve vikipedi toplulugunun onayiyla gecmis politikalardir. ornegin ilgili baslik icin ilgili kayda degerlik politikasi suradan okunabilir:

    https://tr.wikipedia.org/…kayda_değerlik_(İnternet)
  • lgbt uzerine yuzlerce maddesi olan, lgbt kuruluslari ile ilgili onlarca maddesi olan bir ansiklopedi icin homofobiklikten kaynaklandigi iddia ediln olay:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/kategori:lgbt

    tabi istenen duzeyde degil ama bunda bu konuyla ilgili olan kullanicilarin azlıgından dolayıdır. ornegin bu konuyla ilgienen sadece 16 kullanici gozukuyor:

    https://tr.wikipedia.org/…i/vikipedi:vikiproje_lgbt

    ihl sozluge gelirsek:kaydadegerlik kriterlerine gore ulusal basinda haberleri cikmis bir sozluktur. senin icin kaydadeger olmayabilir. baskasi icin kaydadeger olabilir. zaten yillar once bu tartismalar ciktigi icin kayda degerlk politikalari olusturulmustur. bu tartismalari sana gore-bana gore den cikartip objektif kriterlere baglamakti amac.
  • kimin önyargılı olduğunu bilemem ama bu refere edilen ayısözlük'de çok heteroseksüellik üzerine çok ilginç naneler var.

    hemen refere ediyoruz:

    --- spoiler ---

    başlık: `heteroseksüellerin cinsel tercihlerine saygı duyuyorum`

    2. onların da bu ülkenin bir parçası olduklarını unutmamalıyız ve onları böyle kabul etmeliyiz. ben fırsat buldukça onlarla sohbet edip onları anlamaya çalışıyorum.

    3. böyle gidip karşıcinsleriyle tanıştıkları kafeler, barlar bile varmış. ben bir tane heteroseksüel arkadaşımın ısrarı üzerine gittim, hem sevmediklerini söylüyorlar, hem de mekanlardan çıkmıyorlar. et pazarı gibi. ama yazık onlar da can.

    10. en az heteroseksüeller kadar homoseksüeller de kendisi gibi olmayanı değiştirme çabasında aslında...homoseksüel gruplarda tek kalan heteroseksüelleri hemcinsleriyle başgöz etmeye çalışanları çok gördüm. demek ki neymiş..genel olarak insanlar karşılarındakini kendine benzetmeye çalışırmış.

    11. -bizim yan mahallede bi çocuk vardı. böyle kadınlara ilgi duyuyor diye dedikodu çıktı. zorla jigolo çağırdık siktirttik çocuğu, sonra kendine geldi. şimdi her gün başka heriflerle sikişiyor, biz olmasak karıların pesinden koşacaktı mınakodumun sapığı.

    13. cinsel tercih dememek lazım. tercih olsaydı eminim bir çoğu tercih etmezdi. evlilik, çoluk çocuk, ev geçindirme derdi falan... bence yönelim demek daha doğru. uzmanlarda öyle diyor.

    14. bizim gibi eşcinsel bireyleri dünyaya getirdikleri için dile gelmesi gereken klişe. e ne demişler; ‘‘en az üç çocuk yapın‘‘. e tabi analar ne eşcinseller doğuruyor, hem de kendi gibi heteroseksüel erkeklerle.

    15. benim de heteroseksüel arkadaşlarım var. tercihinize saygı duyuyorum deyince kızdılar yönelim bir kere bu biz seçmedik dediler. ben pek inanmadım etraflarındaki hetero arkadaşlarından etkileniyorlar gibi geliyor bana, ne bileyim sanki trend bu diye böyle davranıyorlar. yoksa kaç senedir tanıyorum hiç öyle evlenip, çoluk çocuğa karışacak insanlar değiller ama anlamasam da saygı duyuyorum tabi.

    17. bi de 13 yaşında kız çocuklarını görüyorum. yanlarında 20 yaşında heriflerle. sarmaş dolaş... tamam heterolara saygım var. takdir-i ilahi ama iğrençleşmesinler. yöneldikleri şeyin fokunu çıkarmasınlar. hep avrupa özentiliğinden oluyor bunlar.

    23. saygı duyuyorum ama anlamıyorum

    25. heteroseksüeller normal bir anne babadan dünyaya gelip belirlenmiş normal bir hayat yaşadıkları için herhangi bir tercih yaptıkları söylenemez. çünkü tüm dünya düzeni onlar için kurulmuştur; herhangi bir ayrımcılığa uğramazlar, yönelimleri onların hayatında engel oluşturmaz. bu nedenle saygı duyulsa da duyulmasa da sunulanı yaşayıp, yeri geldiğinde başkalarının tercihlerini/yönelimlerini eleştirmekte sorun görmezler.

    --- spoiler ---

    şimdi belli ki bu arkadaşların bazıları ironi yapmış, eyvallah. yalnız bunlardan bazıları da direkt olayın ciddiyetini kendince algılamış ve içinde bulundukları durumun normal olduğuna atıfta bulunup karşı tarafın absürd halini ve yönelimin toplumun tipik hareketleri nedeniyle öyle olduğunu iddia ediyor, ilginç. 25'inci maddede adam ciddi ciddi yardırıyor, neyin kafasıyla o satırları döşedi çok merak ediyorum işin aslı. bunun homofobi ile de bi' alakası yok. isteyen istediği gibi yaşasın, evlensin, mutlu bi' hayat sürsün kafasındayım da; peki bu neyin kafası hocam? neyin yönelimi, neyin sunulanı yaşaması? evrim boru mu lan, ya natüralizm? neyse bişi demiyorum, konuşursak yafta yapıştırmaya meraklı çok tip var, üstelik bunu karşı tarafı doğru düzgün dinlemeden yapıyorlar, o yüzden ben şerh düştüm ve geçtim.
  • entryerden anladigim kadariyla bunu rezalet olarak goren kisiler vikipedinin normatif bir yaklasim sergilemesi gerektigini saniyorlar. vikipedinin kednisini koruma refleksiyle sansure karsi gosterdigi durus disinda normatif bir degeri yoktur. bu vikipedide yazanlar icin de sorun, mesela soyle yazmisim (bkz: #22388945):

    "bu tarafsız olma çabası ve bunu bu kadar benimsemem aslında vikipedinin bana bir zararıdır. vikipedinin başından kalktıktan sonra o mekanikleşmiş halimi kolay kolay üzerimden atamazdım."

    normatif yaklasim derken ne demek istedigimi daha kolay aciklamak icin abartilmis bir ornek gostereyim:

    5 arkadas cocuk iscilerinin durumunu ortaya koymak adina bir site aciyoruz. gayet yuksek bir amaca hizmet eden bu site icin bloglarda yazilar yaziyoruz, arkadaslara yazdiriyoruz, tanisik oldugumuz internet sitelerinde makalelerini cikartiyoruz, site adina imza kampanyalarina katiliyoruz vs. vikipediye de maddesini yaziyoruz. bu noktada vikipedi politikalari sizin ne kadar yuksek bir amaca hizmet ettiginize bakmaz. kisisel olarak sizin yuksek amaciniza %100 dahil olsa bile topluluktaki kisiler vikipedi politikalari geregi yeterince kaydadeger olmadigi gerekcesiyle silinmeini talep ederler, genelde. bunu neden yaziyorum? cunku brazzers ornegi verilmis. porno sitesi diye asagilayabilirsiniz. sizin degerlerinizin karsisinda yer alabilir. ancak sizin bu degerleriniz sizi baglar vikipediyi degil. brazzers denildigi gibi bir sirkettir, ticari kurulustur ve kaydadegerlik kriterlerine tabidir:

    https://tr.wikipedia.org/…nizasyonlar_ve_şirketler)

    vikipedi ile birkac ay boyunca hasir nesir olmus birisi bu maddeyi yazmazdi zaten, yazsa da silinirdi. gelelim kaynak mevzusuna. ornegimden yola cikarak size 50 tane kaynak sunulabilir. "50 kaynak sundum yazi silindi, 5 kaynak kullanilmis yazi duruyor" elestirisi yetersiz bir elestiri. so soru var: hangi kaynaklar? iste burada da vikipedinin en eski politikalarindan birkaci devreye giriyor:

    http://tr.wikipedia.org/…vikipedi:doğrulanabilirlik
    http://tr.wikipedia.org/…kipedi:güvenilir_kaynaklar
hesabın var mı? giriş yap