*

  • ana muhalefet lideri david cameron'in sloganinın “değişim yılı” olacağı seçim. çok yaratıcıymış hakikaten.

    (obama'dan apartmış, onu diyorum)
  • ingiltere'de david cameron'un kazanacağına kesin gözüyle bakılan seçimlerdir. şayet işçi partisi ırak savaşı, gider-harcamalar skandalı gibi muhtelif sebeplerden güç kaybetmiştir. seçim öncesi yapılan anketlerde muhafazakar parti işçi partisi'nin önüne geçmiştir dolayısıyla işçi parti milletvekilleri dahil çoğu kişi muhafazakar parti zaferini beklemektedir.
  • iktirdaki işçi partisinin yerine muhafazakarların gelmesi beklenen seçim.
  • kampanya döneminde bir ilke imza atacak olan genel seçimdir. ingiltere siyasetinde ilk kez üç büyük partinin lideri televizyonlardan naklen yayınlanacak tartışmalara katılacak.
    (bkz: believe it or not)
  • seçim takvimi şu şekildedir:

    6 nisan 2010, salı – seçim* ilan edildi.

    12 nisan 2010, pazartesi – parlamentonun* feshi:
    parlamentonun feshi ile millet vekilleri sona erer. sadece kabine üyeleri seçim kampanyası boyunca işlerine devam ederler. ülke çapındaki 650 seçim bölgesine seçim bildirileri ulaştırılır.

    15 nisan 2010, perşembe – itv canlı tartışma:
    itv 20:30 ve 22:00 saatleri arasında gordon brown, david cameron ve nick clegg’in katılacakları canlı tartışmaların ilkine evsahipliği yapacak. alistair stewart yönetiminde, kuzeybatı bölgesinde gerçekleşecek tartışma iç politika alanında yoğunlaşacak.

    20 nisan 2010, salı – adaylık başvuruları ve yeni seçmen kaydı için son gün:
    seçmen kaydınızı bulunduğunuz bölgedeki seçim bürosuna yaptırmanız gerekmekte. size en yakın seçmen bürosunu ve kayıtla ilgili diğer bilgileri http://www.aboutmyvote.co.uk/ adresinden edinebilirsiniz.

    22 nisan 2010, perşembe – sky news canlı tartışma:
    sky news kanalı saat 20:00’de üç ana parti liderlerinin katılacağı canlı yayınlanacak olan tartışmanın ilkincisine evsahipliği yapacak.

    29 nisan 2010, perşembe – bbc one canlı tartışma:
    ana temanın ekonomi olacağı üçüncü ve son canlı tartışmaya bbc one kanalı, saat 20:30 ve 22:00 saatleri arasında ev sahipliği yapacak. tartışmayı david dimbleby yönetecek.

    6 mayıs 2010, perşembe – seçim günü
  • az önce resmi olmayan -bitmemiş- sonuçlar açıklandı. muhafazakar parti (conservative party) birinci ama tek başına iktidara gelebilecek kadar çok sandalye çıkaramadı henüz (305 sandalyede). işçi partisi ise (labour party) 255 sandalyeye sahip; bu da demek oluyor ki 100den fazla sandalye kaptırmış kendileri. liberal parti ise öyle beklenen çıkışı gösteremedi, sandalye sayısı 61. ama bu bile onları kilit noktaya taşıyor. görünüşe göre david cameron (muhafazakarlar) önümüzdeki dönemin başbakanı olacak gibi görünüyor. ama kraliçe ilk olarak, kural gereği, şimdiki başbakana yani gordon brown'a ilk olarak hükümeti kurma yetkisini verecek, gordon brown bu yetkiyi kullanacaktır elbet ama başarılı olabileceği sanmıyorum (zira liberaller seçim sonrası en fazla oy alan partiye destek olacaklarını söylemişlerdi, üstelik işçi partisi ve liberaller koalisyon kursalarda sandalye sayıları 316 da kalıyor, bu da çoğunluğa yetmiyor); bu nedenle asıl kazanan (!) muhafazakarlar hükümeti kuracaklar, tabi kimle büyük olasılıkla liberal demokratlarla bir koalisyon hükümeti kuracaklar; tabi bir azınlık hükümeti de söz konusu. aslında işçi partisi de dahil olmak üzere (-ki kaybedecekleri çok açıktı) tüm partiler hezimete uğradı. muhafazakarlar tek başlarına iktidara gelemediler (liberaller oyları böldü), işçi partisi iktidarı kaybetti (13 yıl sonra), liberaller beklenen çıkışı gösteremedi.

    türkiye açısında işler ne? ingiltere de tüm siyasi platformlarda türkiye'ye sıcak bakılıyor, bu da demek oluor ki ab konusunda ülkenin türkiye'ye desteği devam edecektir.

    başka bi açıdan bakılırsa avrupa'da 11 eylül ve son ekonomik sonrası sağ partilerin yükselişi devam ediyor. ama özellikle son 2 dönemde işçi partisi ülkeyi o kadar kötü yönettiler ki kazanmaları neredeyse imkansızdı. tony blair iyi başladığı siyasi kariyerinin son döneminde nefret edilen bir şahsiyet olarak başbakanlığı gordon brown'a devretti ama bu bile partiyi kurtaramadı. he işçi partisinin solculuğu bizim chp solculuğu ile neredeyse aynı düzleme inmişti (elbette orada kemalizm sözkonusu değil, ya da ingilizlik gibi bir terim de yok), yani ingiliz işçi partisinin sol jargona bir katkısı, bir önderliği ya da ilham vericiliği bulunmuyordu. o yüzden çok da büyük bir kayıp sayılmaz ama ben yine de muhafazakar bir ingiliz de hiç çekilir değildir, orası da ayrı.

    ingiltere den değil istanbul dan bildirdim efendim. saygılarımla...

    edit: efendim bunlar sandıklardan çıkan sonuçlar değil, seçmenlerle yapılan anket sonuçlarıymış. o halde heyecan devam ediyor:)
  • sandık çıkış anketlerine göre koalisyon çıkan seçimdir...
    307- muhafazakar
    255- işçi partisi
    59- liberal demokrat
    29- diğer
    milletvekili beklenmektedir...
    tek başına iktidar için 326 sayısı gerekmekte...
    anket sonucu tabii ki kesin bir sonuç değil ama yol gösterici olabiliyor...

    resmi sonuçlar sadece sunderland'da belli oldu... ilk 3 milletvekilini işçi partisi kazandı...

    http://news.bbc.co.uk/…ared/election2010/liveevent/ --- ticker ve bbc news canlı video ...
  • ingilizlerin son derece enteresan bir sonuç açıklama yönteminin olduğunu gözlemlediğimiz seçim. bizdeki gibi sandıkların yüzde 1 i şöyle, yüzde 5 i böyle gibi aşama aşama sonuç vermiyor; tam aksine bir bölgedeki sayımı tamamen bitiriyor sonra o bölgenin adaylarını sözlüye kalkmış öğrenci gibi tek tek tahtaya kaldırıp sonuçlarını yüzlerine karşı okuyorlar.

    yukarıda belirtilen yöntem nedeniyle henüz gerçek sonuçlara ilişkin 26 yaşında bir kadının mp seçilmesi dışında birşey söylenememekte, exit poll lar ise muhafazakarların tek başına iktidar olmalarına yetmeyecek mütevazi bir galibiyete imza atacağını, patlama yapması beklenen liberal demokratların ise büyük bir sürprizle geçen seçime oranla kan kaybedeceğini göstermektedir.

    edit: ha birde sonuçlar exit poll daki gibi çıkarsa, 97 yılında peri masalı gibi başlayan, irak savaşı ile balkabağına dönen 13 yıllık new labour efsanesi de kapanmış olacak.
  • eski labour merkezlerinin teker teker yabanci dusmani tory'lere gittigini gordugumuz, ingiltere'nin dunyadaki merkez sag akiminin baska bir ornegi olmasini saglamis secimdir. bu arada demir celik fabrikalarinin oldugu "isci" sehirleri de conservative oy kullanmaya baslamistir. ilginctir..

    blackpool
    oxford west
    battersea
    pudsey
    harlow
    strafford
    dover
    harrogate
  • sonuçları hristiyan demokratları liberallerle iktidara getiren 27 eylül 2009 almanya genel seçimlerini hatırlatmaktadır. avrupanın yakın dönem siyasi formülü: muhafazakar (bünyesinde bir kesim ırkçı aşırı sağ) + liberal (mini mini)
hesabın var mı? giriş yap