• (bkz: ay olabilir mi öyle bir şey olsun çünkü)

    tanım: bir baltaya sap olamamış birinin kararı olabileceği gibi içinde bulunduğu durumu sevememiş birinin yapacağı ya da yapmaya çalışacağı eylem.

    tecrübeli arkadaşlar artısını eksisini yazabilirse müteşekkir oluruz.

    iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliği kazanabileceğimi düşünüyorum ama bu yaştan sonra bu riski almaya değer mi?
  • 30 yaşından sonra yaptığım şey. sektörde profesyonel olarak 3. yılımı doldurdum, linkedin'de neredeyse her hafta head hunter mesajı alıyorum, şimdiye kadar yurtdışından 4-5 firma ile görüştüm ancak henüz oraya kapağı atabilmiş değilim.

    net bir şey söylemek istiyorum. kesinlikle zor, çok yorucu ama imkansız değil. çektiğin çilenin tarifi yok ama nihayetinde karşılığı alabildiğin bir mesleğe sahip olabilirsin.

    yalnız şu var, youtube'dan iki video açayım, udemy'den kurs satın alayım sonra izleyeyim, olsun bitsin meselesi değil bu iş. beynin bazen durur ya, bitti lan dersin artık çalışmıyor, o anda bile vazgeçmemen gerekiyor, sabahlara kadar kafayı kırıp kod yazman, olmuyor dediğin noktada dibine kadar zorlaman, baş ağrıları ile yatağa girip, rüyalarında kod yazıp sabah yüzünü yıkayıp dişlerini fırçalarken kaldığın koda devam etmen gerekiyor. beyninin %100'ünün tamamen buna yoğunlaşmasından başka çaren yok.

    hiç öyle çiçekli bahçelerden geçmeyeceksin kardeşim, canın yana yana, saçların beyazlaya beyazlaya verdiğin onca emek ve çilenin sonunda sektöre junior olarak ilk adımını atacaksın ve 20-22 yaşlarındaki yeni mezun gençlerden bir şeyler kapabileceğin seviyeye geçeceksin. abi diyeceksin, kral diyeceksin, babuş diyeceksin onlara :) ortama ayak uydurmak zorundasın. bundan sonrası önceki kısımdan daha zor, hiç bitmeyecek ve hiçbir zaman hiçbir şeyi tamamen bilemeyeceğin bir evrenin içinde çırpınıp duracaksın. asla safe bir alanın olmayacak, özgüven sorunu yaşayacaksın, mental olarak müthiş yıpranacaksın ve bu bitmeyecek. biraz düzeleceksin tekrar başlayacak, durulacak tekrar başlayacak. bu iş böyle. her zaman beyninin tüm kapasitesini kullanman gerekecek.

    buna hazırsan kur bu hayali, yok benim götüm rahata alışık, gelemem o kadar strese diyorsan sen bilirsin. her şey copy paste değil maalesef.

    yalnız şu da var, 35 yaş çok da ileri bir yaş değil, eğer kendinde bu gücü görüyorsan, adanmışlığa hazırsan dene derim.

    tekrar ediyorum, çok zor ama asla imkansız değil. başarı ne kadar istediğinle orantılı. niyetim köstek olmak değil, gücü bu sürece yetmeyecek insanların boş yere zaman kaybetmemelerini sağlamak. dilerim gerçekten isteyen herkes verdiği emeklerin karşılığını fazlasıyla alır.
  • bu konuda tecrübeli yazilimcilardan yesillendirme bekliyoruz
  • ben de aynı durumdayım ama beynimde küçük bir kıymık,birşey eksik birşey eksik diyorum.sonunda buldum küçükken atarimi söküp takmadım hiç ben.* şaka bir tarafa dün ya da bugün python başlığında bir entry debe olmuştu.o entryde arkadaşın bahsettiği gibi ingilizceyi öğrenip aksanıyla konuşmak zorunda değilsin,aynı mantık bir yerden başlayıp öğrenip ufak ufak tecrübe kazanmak olmalı hedef.ben hiçbir işin yaşı olmadığına inanıyorum cesaretli,sabırlı,kararlı olalım yeter.
  • 35 yaşından sonra am göt davalarından nispeten uzak, belli bi birikime sahip, zihnen daha dingin olursunuz. bal gibi de olacak olaydır.
  • tabi ki calisilacak sektore gore degisiklik gosterecektir bu soyleyecegim sey ancak, kisi iyi bir matematik bilgisine sahip ise python gibi bir dili cok kolay ogrenip ozellikle son zamanlarin en populer olan alanlarinda (veri bilimi, makine ogrenmesi vs. gibi.) iyi isler cikarabilecegini dusundugum durumdur.
  • teoman hani bir şarkısında babamın öldüğü yaştayım diyor ya nedense o geldi aklıma...

    hiç başlamayın arkadaşlar derim. gercekten kafa yoran, sizden götüren bir meslek.

    elon musk
  • ögrenirsiniz de asıl mesele, bu işe yıllarca emek verenler kadar öğrenir misiniz bilemem.
  • 15-16 yaşlarında jass* ile başladığım yolda öğrendiğim neredeyse hiçbir şeyin bugün bir geçerliliği yok. aynı deneyim, benden kat kat daha deneyimli insanların ağzından da duyulacaktır. yani bunun yaşla bir ilgisi yok. herhangi bir alanı öğrenmenin yaşla bir ilgisi yok elbette, ancak yazılımcılığın dokunduğu sektörlere ilişkin gerekli becerileri öğrenmenin hele hele yaşı yok çünkü alanların içeriği dinamik.

    yazılımcılık* bir uygulama alanıdır. uygulama alanları kuramsal tabandan edindikleri bilgileri uygulamakla yükümlüdürler. yani olay programlama dilleri, geliştirme araçları, çeşitli kütüphaneler öğrenmek değil, uygulamaya koyabilmektir.

    bu farkı iyi oturtması gerekiyor insanların.
  • hiç bir yaş yeni bir şey öğrenmek için geç değildir.
hesabın var mı? giriş yap